.

Exposició del cartells de la Guerra Civil a Catalunya que es va dur a terme l’any passat. Foto: Ajuntament de Torredembarra

En el marc de la commemoració dels vuitanta anys de la Guerra Civil, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, conjuntament amb el Centre d’Estudis Sinibald de Mas, ha organitzat, un any més, tot un seguit d’actes per tal de recuperar la memòria d’aquest esdeveniment tan transcendental com tràgic. Aquesta programació ha de permetre conèixer, reflexionar i analitzar, gairebé vuitanta anys més tard, les claus d’aquest conflicte bèl·lic i rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com reivindicar en el present i en el futur la convivència pacífica i democràtica entre les persones.

Tot i que les activitats conformen un conjunt global, el seu calendari es presenta al voltant de tres eixos: Dues conferències i una obra teatral aproparan el públic a la figura d’Antoni Rovira Virgili. Una figura cabdal en la història del país que, tot i donar nom a la Universitat de Tarragona, és un gran desconegut per a molts.

Es recordarà com va ser la vida de molts torrencs en l’anomenat, per alguns historiadors, l’any del terror, a causa de l’elevat nombre de bombardejos a Catalunya i, per extensió a Torredembarra. L’organització recupera una exposició que ja es va mostrar fa deu anys: Patrimoni de la por. Els refugis antiaeris de Torredembarra 1936-1939, i es preveuen unes visites al refugi de la plaça de la Font. També tindran lloc dues conferències complementàries de l’exposició, una en relació als bombardeigs al Tarragonès i l’altra, a la defensa passiva que es va organitzar a la població.

Al març, hi haurà dues conferències on es reflexionarà al voltant dels canvis produïts al model festiu i cultural i l’economia de subsistència esdevinguts aquells anys i es recordarà el fet que es va arribar a imprimir paper moneda local.

Calendari d’activitats:

Conferència: “Llengua i política en el pensament d’Antoni Rovira i Virgili”

12 de gener, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. A càrrec de Jordi Ginebra. Catedràtic de Filologia catalana de la URV.

L’entrada és de 5 euros (venda a taquilla ½ h abans de la funció).

Teatre:”Els darrers dies de la Catalunya republicana”

13 de gener, a les 20.30 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar. A càrrec de Cia Terra Teatre. Entrada: 5 euros (venda a taquilla ½ h abans de la funció. Venda anticipada a la Regidoria de Cultura – C/ Capella, 6, despatx 10, de dilluns a divendres, de 8 h a 14 h).

Conferència i exposició: “Patrimoni de la Por: els refugis antiaeris a Torredembarra (1936-1939)”

19 de gener, a les 19.30 h, al Pati del Castell. A càrrec de Xavier G. Puerto, historiador.

Exposició: “Patrimoni de la Por: els refugis antiaeris a Torredembarra (1936-1939)”

Del 22 de gener a l’1 de febrer. Pati del castell. Visitable de dilluns a divendres. Del 2 de febrer al 2 de març. Sala Lluís d’Icart. Visitable de dilluns a divendres, de 17 h a 20.30 h (accés pel Pati del Castell) i dissabtes d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20.30 h (accés pel Camí de l’Era).

Conferència: “L’Estat Català, de Rovira i Virgili (1947). Document inèdit recentment editat”

2 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. A càrrec de Xavier Ferré Trill, doctor en Història (URV) i Sociologia (UB) i professor del Departament de Pedagogia de la URV.

Conferència: “Els bombardejos franquistes al Tarragonès”

16 de febrer, a les 19.30 h, a la Sala Lluís d’Icart. A càrrec de Ramon Arnabat: Professor en Història Contemporània a la URV.

Conferència: “Canvis del model festiu i cultural. De la II República a la Postguerra”

2 de març, a les 19.30 h, a la Sala Lluís d’Icart. A càrrec de David Morlà, investigador local.

Conferència: “El paper moneda durant la Guerra Civil”

8 de març, a les 19 h, a la Llibreria Drac Blau (plaça de la Vila). A càrrec de Lluís Torrentó, numismàtic.

Visita guiada a l’exposició i passejada fins al refugi del Sabó

3 i 17 de febrer i 3 de març. Inici: Sala Lluís d’Icart. Exposició, audició de l’entrevista a Josep Gual i Josep Sánchez Cervelló. Posteriorment, visita al refugi. Guiatge: Joaquim Nolla, historiador. Hora: De les 11 h a les 13 h. Reserva prèvia a la Regidoria de Cultura (màxim 25 persones).