.

.

TOTS 21

El restaurant Xiroi Ca la Nuri, de Barcelona, amb vidres trencats i destrosses visibles. Foto: Blanca Blay

Una altra nit de concentració multitudinària per botellot al pàrquing del Cementiri de Tarragona, sense detencions ni incidents de consideració, i de destrosses i escenes de guerrilla urbana a Barcelona. Pel que fa a Tarragona,

La Guàrdia Urbana de Tarragona va donar inici ahir a les 22:30 hores del dispositiu especial amb control dinàmic per part de dues dotacions dels punts de concentració de botellots identificats a la ciutat (Cementiri, pletges del Miracle i Arrabassada, Vall de l’Arrabassada i estació d’ITV). A partir de les 00:00 hores es va posar en marxa la vigilància estàtica, amb quatre dotacions, al passeig de Sant Antoni, Santiago Rossinyol i plaça de la Font. El dispositiu es va veure reforçat per patrulles dels Mossos d’Esquadra.

A partir de les 1:20 hores, la màquina d’aigua del servei de neteja va començar el reg de la plaça de la Font, on hi havien prop de 500 persones, Un cop buida, es dur a terme la mateixa operació a la zona d’Escales d’Arboç i Rera Sant Domènec.

A la 1:55 hores, tres dotacions de la Guàrdia Urbana van desallotjar la plaça dels Sedassos. Prop de 200 joves es van dispersar per la confluència de Sedassos amb la Baixada Misericòrdia i Trinquet Vell, motiu pel qual els agents de la policia local i mossos acompanyen el camió bomba d’aigua en el seu retorn a la plaça de la Font i s’aconsegueix desallotjar als concentrats.

A les 2:10 hores un grup de joves es va desplaçar al passeig de Sant Antoni, als quals es fa fora amb quatre dotacions de la Guàrdia Urbana.

Segons la informació proporcionada per aquest cos, a les 2:20 hores totes les zones d’influència del botellot dins de la ciutat es troben buides, donant per acabat el dispositiu estàtic i iniciant la vigilància dinàmica. Tanmateix, prop de 1.500 persones es van acabar reunint a la zona del pàrquing del Cementiri per segona nit consecutiva, on van ser controlats per un operatiu conjunt entre la Guàrdia Urbana i els Mossos. El dispositiu es va acabar sense cap detingut.

Trenta detencions a Barcelona, robatoris i actes violents

En canvi, la situació a Barcelona va tornar a ser de malson. El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha informat aquest diumenge que han fet una trentena de detencions durant una nova nit d’aldarulls a Barcelona. Segons Ferrer, es tracta de detencions “qualitatives i interessants” perquè són persones que han estat arrestades als llocs dels fets per robatoris amb força i actes violents. En una entrevista a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio, Ferrer ha dit que gràcies a l’ús de drons i agents de paisà han pogut fer una “extracció controlada” en un restaurant saquejat del Bogatell. Segons el director dels Mossos, hi ha hagut 39 atesos pels serveis mèdics, però cap greu. Per Ferrer ha estat “una nit amb menys incidents que l’anterior, sens dubte”.

Segons dades difoses pel Serveis d’Emergències Mèdiques, de les 39 assistències, 16 són trasllats a centres hospitalaris i 23 han rebut altes ‘in situ’, amb 15 ciutadans menys greus i 24 lleus.

Ferrer ha destacat que, a diferència de la nit anterior, en principi no tenen constància de ferits per arma blanca. Dissabte a la matinada hi va haver diversos apunyalaments durant el macrobotellot a l’avinguda Maria Cristina. Els atesos d’aquesta matinada de diumenge han estat, sobretot, per casos d’intoxicacions etíliques, cops o talls d’ampolla, segons ha dit el director dels Mossos.

Pere Ferrer ha valorat positivament el dispositiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana, que va permetre evitar que es repetissin els disturbis a la zona de la Fira de Barcelona. Tot i que ha dit que no veu amb bons ulls que els macrobotellots es desplacin a la platja, sí que ha admès que la zona “és més gestionable des del punt de vista de l’ordre públic”. “A Maria Cristina estàs encaixonat, i no és un espai de treball fàcil per donar una resposta, per això es va blindar”, ha afirmat.

El director dels Mossos ha assegurat que aquesta matinada una “enorme part de la gent estava de manera ordenada a la platja en petites rotllanes”. Cap a quarts de quatre, ha arribat un grup “petit” d’entre 20 o 30 persones amb capacitat d’arrossegar altres persones que ha començat a cometre delictes. “Són delinqüents”, ha dit Ferrer, preguntat per aquests grups.

Els detinguts d’aquesta matinada estan relacionats amb robatoris violents, robatoris amb força, furts, atemptats als agents de l’autoritat i desordres públics, segons els Mossos. Deu dels detinguts s’han arrestat ‘in situ’ en un restaurant saquejat: sis eren els principals autors del robatori i quatre més estaven cometent pillatge.

A partir de les 6.00 h, els disturbis han pujat de to perquè grups violents han incendiat contenidors i motocicletes. Hi ha hagut llançaments, també, contra la policia. En total, els Bombers han hagut d’apagar foc en 4 contenidors, 14 motocicletes i una bicicleta en diversos punts de Barcelona.

Ferrer ha afirmat que els macrobotellots en sí no són un problema d’ordre públic, sinó d’incompliment de les ordenances, i que actuar o no depèn de les circumstàncies. Pel director dels Mossos, el problema arriba quan les festes “es van degenerant i hi ha comportaments que sí que són delictius”, com les destrosses o els saquejos. La prioritat de la policia, ha dit, és evitar precisament aquests fets penals. En aquest context, l’acció policial “ha de ser ponderada” per evitar una escalada dels disturbis.

J.S. / ACN