.

El proppassat 30 de juny, representats de l’àrea jurídica de Nova Eucària (NEC) van presentar una denúncia contra els ajuntaments de Tarragona i Reus per presumpte maltractament animal contra els coloms, pel seu sistema de captura i posterior extermini, amb l’agreujant de crueltat, pel que es demanen responsabilitats als càrrecs electes, polítics i tècnics d’aquests ajuntaments, així com a les empreses que efectuen la captura i eliminació dels coloms.

Alejandro Caballero, advocat de NEC, ha registrat la denúncia a la fiscalia en considerar, tal com assenyala l’organització animalista en un extens comunicat, que es tracta “d’un delicte penal, repetit amb impunitat i normalitzat des de les institucions”. A Caballero li “sobta” que “l’anterior denúncia contra l’Ajuntament de Reus, pel mateix motiu, s’hagi arxivat en base a allò que va obligar al consistori reusenc a rectificar en relació a la política seguida, introduint a la licitació del concurs de gestió poblacional, la prova pilot de pinso esterilitzador, (aquesta vegada si, amb el producte homologat) i no en base als fets demostrats i denunciats que es continuen realitzant, com es el cas de la captura no-selectiva i cruenta d’aquestes aus silvestres”.

L’entitat deixa anar que “existeix un mètode demostradament ètic i eficaç per reduir el nombre de coloms. És per això que exigim a Tarragona i Reus que reverteixin aquesta política que suposa la vulneració de la normativa vigent. Continuem sense diàleg -afegeixen- amb ambdues administracions, perquè la seva animadversió contra la nostra tasca i contra aquests animals és més que evident i significativa, pel que no mostren cap tipus d’imparcialitat i impedeixen que puguem desenvolupar la nostra activitat que és un dret reconegut a la Constitució”.

Per la seva banda, la directora de Nova Eucària, Anna Carbonell, lamenta aquesta actitud pel que representa. “En aquestes dues ciutats -afirma- els animals resten desemparats, es vulnera la normativa vigent de forma sistemàtica i no s’apliquen polítiques públiques de protecció animal”, tot i que admet que des de NEC són “conscients que les seves denúncies els fan reaccionar. Però,  tot seguit, sense voler disposar d’un assessorament professional de part de qui coneix de primera mà la realitat del territori, modifiquen o introdueixen petits canvis per fer-ne un titular que amaga la continua condemna dels animals”.

Segons Carbonell, aquestes administracions han d’entendre que estan vulnerant la llei i que mantenen “unes polítiques d’extermini en ple segle XXI”, fets molts greus que suposen enviar un missatge perillós a la ciutadania, perquè amb els seus informes i campanyes “estigmatitzen i discriminen a certes espècies perquè ni volen ni saben com encetar una gestió responsable i ètica”. En el cas de Tarragona ho troba “més greu” perquè “l’existència d’una regidoria de Benestar animal no inclou als coloms, i que fins al moment està suposant ser només un nom per a una àrea que no existeix, ja que no compta amb una dotació econòmica pròpia ni amb un equip d’experts que la gestionin”.

Per acabar, des de NEC asseguren que “els coloms són aus silvestres i cap ajuntament està autoritzat ni és competent per catalogar-les de plaga; aquest fet li pertoca a la Generalitat, que mai ha avalat un informe d’aquestes característiques, i aquesta omissió és més que significativa, perquè demostra que no actuen perquè saben que s’està fent malament, a la vegada que tampoc resolen la situació”.

Redaccio