.

La professionalització arriba al petit comerç. Els petits establiments comercials de Catalunya de menys de 10 treballadors estan duent a terme, de manera gradual, una tasca de digitalització dels seus negocis i s’estan adaptant els nous patrons de la demanda. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi realitzat per la consultoria J3B3 Economics sobre el sector, que assenyala que el 23% dels micro comerços catalans ja fa servir l’ecommerce.

Atenent els resultats per províncies, a Barcelona ascendeix a 27% el percentatge de comerços que utilitza internet com a canal de venda, seguit de Girona (24%), i amb més distància, Tarragona (12,8%) i Lleida (14,5%). De fet, el 32% dels comerços que encara no venen a internet té pensat fer-ho l’any vinent, i els establiments de Tarragona i Lleida són els que tenen més present fer-ho (20%). La majoria de comerços que tenen una plataforma d’ecommerce ben treballada, aconsegueixen un 10% de la facturació a partir d’aquest canal.

L’estudi assenyala que el perfil estàndard de comerç amb botiga online té un únic establiment físic i una mitjana de quatre treballadors. Segons l’autor de l’estudi, Jordi Bacaria, aquests comerços estan regentats per “professionals amb estudis secundaris o superiors que saben aplicar visió estratègica i la definició d’objectius concrets i reals.”

En aquest sentit, l’anàlisi ha posat de manifest que aquells negocis que fan un ús intensiu de les TIC, que disposen de capital humà capacitat en les TIC, que proposen a la seva plantilla que determini els objectius democràticament, que tenen una plataforma d’ecommerce i que experimenten un augment de les vendes a partir d’aquest canal, assoleixen un augment de la productivitat i de la competitivitat.

Finalment, la investigació clou amb les diferències que es donen entre els diferents subsectors: parament de la llar (20%), equipament de la persona (17%) i oci i lleure (14%) són les activitats comercials que més presència de botigues online tenen, mentre que l’alimentació (10%) i farmàcia i bellesa (4%) encara es resisteixen. Malgrat això, s’augura com el sector de l’alimentació té interès a augmentar la seva penetració en el mercat online mentre que, l’equipament de la persona experimentarà una desacceleració de la seva presència arran d’una elevada pressió competitiva.