.

Tarragonins passejant per la Rambla Nova.

Tarragonins passejant per la Rambla Nova.

Malgrat que la “percepció subjetiva” dels catalans és que la seva qualitat de son és bastant bona (72%), l’Índex de Qualitat de la Son de Pittsburgh (IQSP) revela que només un 17% dels catalans té una excel·lent qualitat de la son. L’alteració més freqüent observada ha estat “l’èficiència de la son”. En aquest sentit, el 75% afirma dormir menys del 65% del temps que passa al llit, i un 5% incideix en una important afectació durant el dia. Segons la Dra. Romero, “l’eficiència de la son mesura les hores reals de descans de les persones, i el resultat d’aquest estudi ens diu que descansen unes 6 hores de mitjana quan haurien de fer-ho 7 hores”.

Segons l’IQSP, el 72% dels catalans destina mitja hora a adormir-se i dorm una mitjana de 6 hores al dia. Amb tot, l’estudi destaca que només el 17% dels tarragonins dormen més de 7 hores al dia. Per demarcacions, a Tarragona només el 17% de persones dormen més de 7 hores, seguit de Barcelona (20%), Girona (26%) i Lleida (31%).

Com a aspecte comú a les quatre províncies, un 27% dels catalans pateix “disfunció diürna” de moderada a greu. Segons la Dra. Romero, “la disfunció diürna en aquest percentatge de població podria tenir conseqüències en l’àmbit laboral i de salut.”

Un altre aspecte interessant recollit en l’estudi és que els catalans en general, no acostumen a prendre medicació per millorar la qualitat de son. Del 83% dels catalans que té una qualitat de son millorable, només un 7% afirma prendre medicació més de 3 cops a la setmana. Per tant, “qualsevol tipus de medicació hipnòtica utilitzada ha de ser controlada per un especialista” segons la Dra. Romero.

Quant a la pertorbació, que fa referència a aquells símptomes que ens fan despertar a la nit (malsons, passar fred o calor, roncar, dolor, haver d’anar al bany, apnea, mala respiració, etc.) afecta un 15% dels catalans. “Seria recomanable que les persones que pateixen aquest tipus de pertorbacions consultessin a un especialista per descartar que la fragmentació de la son estigui provocada per altres malalties” afirma la Dra. Romero.

L’estudi ha inclòs també la consulta sobre malalties relacionades amb el descans dels catalans i la meitat (51%) afirma patir-ne alguna. La més comuna ha estat la lumbàlgia, amb una afectació del 56% i la cervicàlgia, amb un 29%. Altres patologies com la dorsàlgia, la fibromiàlgia o l’osteoporosi afectarien al voltant del 5% de la població.

Per últim, l’estudi ha recollit també el tipus de material que utilitzen els catalans per a dormir. La viscoelàstica (33%) i el làtex (25%) són els dos tipus de materials més utilitzats pels catalans, si bé el 22% utilitza matalassos de motlles. Una dada curiosa també és que l’11% de la població analitzada no sap de quin tipus de material és el matalàs on dorm.