.

Els sis regidors d’ERC, durant la presentació d’un vídeo que ha resumit la gestió duta a terme en els darrers dos anys per les àrees republicanes. Foto: Tots21

Casa Navàs ha estat l’escenari escollit avui per ERC per treure pit de la seva acció de govern a l’ajuntament de Reus aprofitant que s’ha arribat al meridià de mandat. Dos anys després de decantar-se per fer alcalde Carles Pellicer, l’actual vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i els cinc regidors que l’acompanyen han considerat “evident” que “ERC porta bona part del pes del govern”, La també presidenta de la Diputació, condició de la qual també n’ha fet esment prou per a deixar clara la sensació de prevalença en la política local, ha afegit que el seu partit ha aconseguit per a la ciutat “una governança compartida. Les grans decisions es prenen conjuntament” amb la resta de socis (Junts per Reus i una Ara Reus de la que gairebé mai se’n fa referència des de les files republicanes). Un punt al qual han dotat de característica polièdrica. Perquè quan s’ha parlat de l’aplicació de “polítiques de consens” per ressaltar èxits com el dels plans de recuperació econòmica i social davant la pandèmia (“pioners i duts a terme amb agilitat”), s’obria la porta, de pas, a “geometries variables” de cara a les eleccions del 2023, recordant que la majoria d’esquerres (amb PSC i CUP) existent avui dia al plenari. De fet, la presidenta de la secció local del partit, Eva Ferran, ha rememorat els “resultats històrics” assolits per ERC fa dos anys i ha reconegut que la pròxima meta és “fer-los arribar als resultats obtinguts al Congrés o al Parlament”.

El contacte amb la premsa ha servit per posar damunt la taula, a més de la capacitat de gestió de les àrees pilotades pels republicans (des dels 30 quilòmetres de carril bici previstos fins al traspàs “exitòs” de l’Hospital Sant Joan a la Generalitat), tres aspectes concrets. El primer, la presentació la setmana vinent del Fòrum Ciutadà format per 200 persones representantives de tots els sectors que han d’opinar sobre el Pla Reus Horitzó 32, la joia de la corona de la planificació estratègica d’ERC tant per a la ciutat com per a marcar polítiques cuinades des dels “valors republicans” de cara al futur. El segon, també lligat a aquesta eina, és la convocatòria per a juliol del que s’ha anomenat Fòrum Territorial i que servirà per presentar aquest pla als municipis del voltant i que en puguin dir la seva. Una voluntat en aquest cas de mantenir el lideratge de Reus dins de la seva zona d’influència i aportar idees a la creació de l’encara virtual segona àrea metropolitana del país. El tercer, i que e preveu de més calat perquè afecta el dia a dia d’una part important de la ciutat tot i estar fora del tomb de ravals, fa referència al ‘Projecte Carrilet’. Una proposta que es preveu presentar la setmana vinent i que vol establir una “nova centralitat” en aquest punt, segons la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui.

J.S.