.

L'abordatge lateral de columna garanteix que els músculs més sensibles de l'esquena no es vegin tan afectats. Foto: Cedida

L’abordatge lateral de columna garanteix que els músculs més sensibles de l’esquena no es vegin tan afectats. Foto: Cedida

La Secció de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, servei estès de l’Hospital de Bellvitge, ha inclòs els abordatges laterals de columna vertebral, tant a la zona dorsal com lumbar, a la seva cartera de serveis, aquest any 2023. Concretament, els neurocirurgians han dut a terme l’abordatge lateral de columna lumbar (LLIF o XLIF) per inserir una pròtesi discal fixa. 

Aquesta tècnica “mínimament invasiva” i amb assistència de monitoratge intraoperatori permet exposar la cara lateral del disc vertebral, travessar el psoes i desplaçar els nervis del plexe lumbar dins del múscul de forma segura. Els principals avantatges, que fan que l’estada a l’hospital sigui més curta, són la disminució del temps quirúrgic, una recuperació més ràpida, mínim dolor i sagnat, i una petita cicatriu amb menys possibilitat d’infecció. Des del punt de vista biomecànic, permet restaurar i equilibrar les curvatures habituals de la columna, tant de front com de perfil, de forma molt eficient. A més, el fet de poder col·locar caixes (pròtesis) amb àrees de contacte més gran que en les tècniques tradicionals, facilita la fusió entre les vèrtebres i disminueix la possibilitat d’enfonsament d’aquestes dins del cos vertebral i, per tant, de fracàs protètic. 

L’abordatge lateral de columna garanteix que els músculs més sensibles de l’esquena no es vegin tan afectats i, en comparació amb l’abordatge anterior, hi ha un risc menor de lesionar importants estructures de l’abdomen com els grans vasos sanguinis, intestí, ronyó i urèters, entre d’altres. Aquest abordatge està indicat en un ampli espectre de patologies vertebrals: espondilosi/artrosi degenerativa, espondilolistesi, inestabilitat i també en traumatismes (especialment des del nivell de la darrera vèrtebra dorsal o T12 fins a la penúltima lumbar o L4). No tots els pacients són candidats a aquesta tècnica, però és habitual trobar pacients que es puguin beneficiar d’una planificació quirúrgica que impliqui l’abordatge lateral en conjunt amb un abordatge posterior. Per tant, calen un estudi preoperatori minuciós, un equip multidisciplinari apte i tecnologies d’avantguarda. 

La incorporació de noves tecnologies als quiròfans de l’Hospital Joan XXIII com el TAC (imatge tridimensional intraoperatòria), la neuronavegació, el microscopi i l’endoscopi, ha permès complir, progressivament, amb el projecte d’ampliació de la cartera de serveis. El Comitè de Neurorraquis del servei estès entre l’Hospital Joan XXIII i l’Hospital Universitari de Bellvitge ofereix la millor alternativa de tractament a cada pacient. Els procediments de columna no instrumentada i d’endoscòpia, els dirigeix el neurocirurgià Guillermo Frucella (HJ23), i els procediments de columna instrumentada i oncològica, els neurocirurgians Francisco Gonçalves (HJ23) i Oscar Godino (HUB). 

Durant el 2023, també s’iniciarà la utilització de la neuronavegació juntament amb el TAC intraoperatori, ja disponibles als quiròfans, amb els objectius de disminuir la radiació que reben els pacients i els professionals, i de minimitzar les errades durant la col·locació de les pròtesis, per aconseguir una precisió superior al 96 %. 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */