.

Imatge de la presentació. Foto: Cedida

L’Escola de Lletres de Tarragona i l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), que enguany celebra el seu 20è aniversari, s’han unit per organitzar un festival de poesia a Tarragona. Ho han fet amb l’objectiu de cobrir un buit cultural a la ciutat i amb la voluntat que es converteixi en un esdeveniment anual estable dins l’agenda cultural tarragonina.

Transversal neix amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni poètic català i la poesia contemporània, donant un especial protagonisme al talent tarragoní. És per això que aquesta primera edició compta amb la presència de persones com Xavier Amorós, Adrià Targa, Olga Xirinacs, Rat Cebrián, Marc Chornet, Joan Rioné o Isabel Ortega, entre d’altres. Transversal vol ser una porta a la reflexió a l’entorn del món poètic: sobre els autors i les seves obres, sobre la poesia i els elements que l’envolten.

També es proposa ser un esdeveniment de referència a la ciutat que serveixi per apropar la poesia a nous públics, com la infància i la joventut, a través d’espectacles poètics innovadors.

Varosha, de Mireia Calafell (poesia) i Björt Rùnars (música), l’espectacle inaugural

Varosha serà l’espectacle inaugural d’aquesta primera edició de Transversal. Es tracta d’un recital de poesia, a càrrec de Mireia Calafell, a partir de poemes de Nosaltres, qui (premi Mallorca de Poesia i premi Josep Maria Llopart al millor poemari de l’any 2020) i alguns textos de Tantes mudes (Lletra d’Or al millor llibre publicat en català l’any 2014).

En escena, l’acompanyarà la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars amb el seu violoncel, un teclat i pedals per fer loops electrònics.

Es podrà veure el dijous 2 de juny, a partir de les 21:30 h, al jardí del Teatre Metropol.

Un espectacle propi per celebrar l’Any Gabriel Ferrater

Amb la voluntat de ser un festival innovador, la primera edició de Transversal arriba amb tota una declaració d’intencions: estrenar un espectacle propi.

És per això que el divendres 3 de juny, a les 19 h, tindrà lloc l’estrena de ‘Soc més lluny que estimar-te’ al Teatre Tarragona. Un espectacle organitzat pels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona i que, a més a més, servirà per commemorar l’Any Gabriel Ferrater

L’espectacle és el resultat del treball conjunt dels tarragonins Adrià Targa i Marc Chornet. Adrià Targa, guanyador del premi de poesia ‘Gabriel Ferrater’, ha fet una tria de textos del poeta amb motiu de la commemoració del centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort. I Marc Chornet, reconegut dramaturg i director i membre fundador de la companyia “Projecte Ingenu”, ha estat l’encarregat de dissenyar-lo i dirigirlo.

Un festival amb propostes culturals inclusives

L’Escola d’Educació Especial La Muntanyeta (Associació Provincial de Paràlisi Cerebral) també ha volgut sumar en aquesta primera edició de Transversal.

L’alumnat ha creat una proposta audiovisual poètica a partir d’experiències viscudes que es podrà veure projectada en algun dels actes del festival. El vídeo ha estat editat per l’equip de comunicació de la Xarxa Santa Tecla.

La imatge gràfica del cartell de Transversal, amb empremta social

La imatge gràfica del festival Transversal ha estat elaborada pel Taller Creatiu i de Disseny de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi, un estudi amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part (persones adultes amb diversitat funcional).

El procés creatiu es va iniciar amb una lectura, per part de les organitzadores del festival, del poema “Si puc”, de Gabriel Ferrater i “Varosha” de Mireia Calafell que referenciava ciutats buides. A partir d’aquí, les persones de la Fundació Topromi han elaborat una proposta única que reflecteix com les ciutats sense vida reneixen gràcies a la natura i a la poesia.

El resultat final és una composició on els diferents elements conviuen en una sola imatge de què també formen part alguns fragments de poesies escrites per persones del Taller Creatiu o, fins i tot, una de manuscrita pel mateix Gabriel Ferrater.

Entrades ja a la venda

Tot i que la majoria de propostes del festival són d’accés lliure fins a completar aforament, per alguns dels espectacles és necessari l’adquisició d’entrada.

Es poden adquirir des d’avui mateix al web http://apellc.cat/transversal.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */