TOTS 21

‘El món serà economia circular o no serà’. Així resumia en una taula rodona virtual celebrada recentment a Tarragona el director de l’Agència de Residus de Catalunya, el riudecanyenc Josep Maria Tost, l’estat d’alarma que es viu en les institucions davant el panorama ecològic que tenim al davant.

La pandèmia que ens obligà a estar-nos dos mesos confinats a casa nostra va demostrar el poder destructiu que tenim vers l’ambient. Al riu Gaià, els pocs ecologistes que, amb salconduit oficial a la mà, s’hi van poder atançar per veure què hi estava passant, van observar una escena que portaven buscant tota la vida: nombrosos ànecs coll-verd es passejaven riu amunt i riu avall, i en rigorosa fila índia caminaven per la platja de Tamarit, un hàbitat prohibit per ells. Un té la temptació de demanar que cada any ens confinem obligatòriament dos mesos per deixar reposar la natura. No seria estrany que algun dia es plantegessin mesures com aquesta.

Tots21 enceta avui una secció única als diaris digitals de les comarques de Tarragona. L’hem batejada +Oxigen perquè necessitem respirar més i millor. La defensa de la sostenibilitat, l’economia circular i la transició energètica sembla fer-se a batzegades, a rampells. Cal abandonar la cosmètica i procedir a un canvi de paradigma, com deia Edgar Morin. ‘Necessitem morir’, que deia la poetessa, i necessitem fer-ho per tornar a reviure.

Les comarques de Tarragona són al centre del debat, en són protagonistes i no poden amagar el cap sota l’ala. Les seves indústries i les seves institucions públiques tenen una gran responsabilitat en adaptar-se exemplarment al canvi de paradigma. Però també els nostres municipis, especialment els més grans. Des de +Oxigen donarem veu a les iniciatiaves que sorgeixin en aquesta línia i mourem el debat perquè el nostre país, que és tan petit, com diria Llach, acabi dibuixant un enorme cercle, com el símbol de l’oxigen.

Visiteu la nova secció:

Tots21