.

El president de la MADE, Jordi Jardí; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i la directora de la Càtedra, Maria Llop

El president de la MADE, Jordi Jardí; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i la directora de la Càtedra, Maria Llop

La Universitat Rovira i Virgili, la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE) i la Diputació de Tarragona han presentat la Càtedra d’Energia i Desenvolupament, que vol fomentar la recerca en aspectes de difusió tecnològica, socioeconòmica i mediambiental relacionats amb la generació i l’ús de l’energia. La Càtedra també pretén donar suport a les inquietuds expressades per la MADE, ens que integra nou municipis de la demarcació que produeixen més del 70% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya. La Càtedra estarà dirigida per la professora Maria Llop i desenvoluparà les seves activitats durant un termini de tres anys prorrogables des de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV.

Aquest divendres al migdia s’ha presentat al Palau de la Diputació de Tarragona la Càtedra d’Energia i Desenvolupament, fruit de la col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona i la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE). A la presentació hi han participat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el rector de la URV, Josep Anton Ferré; el president de la MADE, Jordi Jardí; la directora de la Càtedra, Maria Llop, i els alcaldes de la zona MADE.

La Càtedra d’Energia i Desenvolupament s’ha concebut com una eina de reflexió interdisciplinària, de debat i divulgació a l’entorn del desenvolupament territorial. Segons ha apuntat la seva directora, Maria Llop, les principals línies d’investigació són l’energia lligada al desenvolupament econòmic, l’impacte econòmic i l’avaluació de polítiques energètiques, la regulació de mercats i formació de preus, la sostenibilitat energètica i ambiental, l’eficiència energètica, la tecnologia energètica i la indústria i la geopolítica dels recursos energètics.

Les activitats de la Càtedra s’articulen al voltant de quatre àmbits: formació, recerca, transferència i divulgació. Se centraran en proposar i donar suport a les activitats que contribueixen a la millora de la formació dels agents econòmics del territori en aquest camp, generarà coneixement en matèria d’energia i la seva relació amb el desenvolupament econòmic i col·laborarà amb tots els agents del territori per fer possible l’aplicabilitat dels resultats de recerca aconseguits en aquest terreny. “L’economia necessita energia i l’energia genera economia”, ha reivindicat Llop.

També està previst la difusió -a través de cicles de conferències, jornades o debats- dels resultats aconseguits, actuant com a observatori de la situació energètica a nivell local, regional i internacional. En aquest sentit, tant el president de la Diputació, Josep Poblet, com el rector de la URV, Josep Anton Ferré, han posat de manifest que la càtedra esdevindrà una eina de reflexió i de debat en matèria energètica, un “àmbit estretament vinculat a les necessitats del territori”.

Per la seva banda, el president de la MADE, Jordi Jardí, ha agraït el suport de la Diputació i la implicació de la URV en la creació d’aquest organisme. Jardí ha subratllat que la Càtedra permetrà demostrar “que els que viuen a l’entorn d’on es produeix energia tenen una gran oportunitat en la qual ningú mai abans havia cregut”. El president de l’ens ha reivindicat que els municipis que en formen part generen el 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya. “Sense la nostra energia el motor de Catalunya no podria funcionar”, ha etzibat.

El conveni que ha fet possible la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la URV s’ha signat per un termini de tres anys prorrogables i la MADE aporta un finançament, amb el suport i col·laboració de la Diputació de Tarragona, de 30.000 euros anuals per a que desenvolupi les seves activitats. La seu de la Càtedra s’ubica a la Facultat d’Economia i Empresa de la URV.

La zona MADE inclou els termes municipals d’Ascó, Garcia, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs. En aquesta zona es produeix més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal·lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw), el parc eòlic de 30 Mw, compartit entre Ascó, Móra d’Ebre i Garcia, una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5 Mw).