.

La votació de les dues mocions presentades al plenari per ERC i la CUP ha estat seguida des del públic per treballadors de l’EMT

El conflicte de l’EMT, traduït en dues jornades d’aturades parcials per part del comitè d’empresa, es va tancar a inicis d’aquesta setmana amb un acord amb la direcció. Però els seus ressons s’han escoltat avui al plenari de l’ajuntament en forma de dues mocions presentades per ERC (que ha rebut el suport unànim) i la CUP de les quals la segona ha estat la més rellevant perquè ha estat aprovada amb els únics vots en contra de l’equip de govern format per PSC i PP. Els acords que han merescut el sí de tota l’oposició municipal parlen de dotar pressupostàriament l’EMT de forma que la renovació de la flota sigui una realitat “en els propers quatre anys”; desenvolupar campanyes periòdiques de sensibilització i promoció del transport públic i constituir una taula de seguiment de la situació del transport públic municipal en la qual hi participin representants del comitè d’empresa, la gerència i els tècnics i responsables de mobilitat.

La portaveu cupaire, Laia Estrada, ha lamentat “que tant el PP, que està al davant de l’àrea de Mobilitat, com el PSC votin en contra crear una taula de seguiment per solucionar problemàtiques que són senzilles de resoldre. És francament incomprensible, perquè hi ha una problemàtica real que dificulta la feina dels treballados però també als usuaris”. Estrada ha carregat contrra la negativa a la presència de treballadors de l’EMT al consell d’administració amb una llicència poètica: “El que volen és blindar el búnker”.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans, Sònia Orts, ha reclamat que dugui ha terme l’informe sobre l’actuació de l’ex gerent Mario Cortés aprovat al consell d’administració. Una petició a la que també s’ha sumat el portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, que s’ha acabat enganxat amb la consellera socialista i presidenta de l’EMT, Begoña Floria, a l’hora de recordar el passat per allò de determinar responsabilitats. “Més enllà d’allargar l’ombra de l’antic alcalde i parlar de l’antic gerent ja mort (en referència a Trasobares), al consell d’aministració de l’EMT es va dir que antiga gerència, amb contracte que el vincula a l’empresa en vigència, va procedir a un increment salari de determinades persones de la plantilla. En el transcurs del consell es va demanar que es faci un informe, no a l’exgerent, perquè seria com demanar-li a Jack l’Esbudellador que fes l’autòpsia a les seves víctimes, sobre si procedien aquests augments sense passar per consell, Requerim que aquest document s’emeti i s’entregui”.

En la seva rèplica, Floria ha destacat l’aposta de l’actual equip de govern per mantenir el caràcte públic del transport interurbà i s’ha deixat anar: “Abans que Nadal fill arribés al plenari hi havia vida. Sembla que tot es feia malament i no es treballava”, ha etzibat, per afegir que “els problemes venen de Trasobares i d’un renting que ens ha hipoteca tde mans i peus”. Floria ha mostrat la seva bsoluta confiança en la tasca de Cortés perquè “està tota documentada i a les audiotires em remeto. En canvi, la documentació de l’etapa del senyor Trasobares ha desaparegut tota, tant la de l’aparcament del Jaume I com la del renting”.

I el batlle, Josep Fèlix Ballesteros, ha aprofitat per incidir en el caràcter públic de l’EMT: “Abans de ser alcalde vaig tenir varies varies reunions amb personal de l’EMT i d’aparcaments. la seva preocupació era que els serveis s’anavem a privatitzar totalment o parcialment. Al final no es va fer, i aquesta és la garantia que saben els treballadors que mantindré. I sí, hi va haver un gerent que era un desastre i que el vam haver de fer fora. Ningú s’enrecorda però hi és”. En aquest punt s’ha dirigit a l’oposició per capgirar els arguments i posar a prova el seu compromís: “Espero que vostés aprovin el pressupost -que recollirà la inversió necessària per renovar la flota- quan els portem. I aquesta serà la prova del cotó”.

El ple dona suport als mestres del ‘Palau’, però rebutja penjar una pancarta per la “Llibertat dels presos polítics”

El consistori també ha aprovat declaracions institucionals per la revisió del Codi Penal en defensa de les víctimes d’agressions sexuals, amb motiu del Dia Contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia contra la discriminació al col·lectiu LGTBI i una per condemnar la mort de 59 palestins a la franja de Gaza i per demanar una solució política entre Israel i Palestina.

En l’apartat de mocions, el ple ha tirat endavant una moció en suport als nou mestres investigats per la fiscalia per delictes d’odi a l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. El text ha rebut el suport dels deu regidors d’ERC, el PDeCAT, la CUP, ICV-EUiA i Units; l’abstenció de set del PSC, i els vuit vots contraris de Cs, PP i la regidora no adscrita.

Per contra, la moció de la CUP per sol·licitar que es pengi una pancarta amb el lema “Llibertat presos polítics” a la façana de l’Ajuntament només ha rebut el suport de les forces sobiranistes. La resta de grups hi han votat en contra, tret d’ICV-EUiA que s’ha abstingut. L’alcalde Ballesteros ha insistit que el criteri del consistori és instal·lar aquesta mena de símbols només si compten amb el suport unànime de tots els regidors.

Els representants de la Marea pensionista també s’han fet notar durant erl plenari, després que tots els partits excepte Cs i PP (que s’han abstingut en la votació) acceptessin portar al plenari en forma de moció les seves reivindicacions. 

D’altra banda, el plenari ha donat llum verda a una moció portada al plenari per la Marea Pensionista “per demanar el rebuig a la creació d’un producte paneuropeu de pensions individuals al govern espanyol i els grups parlamentaris europeus”. També ha tirat endavant una moció en defensa del dret universal a la sanitat pública, una altra per crear un reglament de borses de treball municipal, una perquè es desplegui la renda garantia de ciutadania, una per dur a terme millores d’accessibilitat al cementiri de Tarragona i una altra per l’ampliació i millora de la difusió de les activitats d’estiu.