.

Imatge de la nova depuradora de La Selva del Camp inaugurada aquest dissabte. Foto: Tarragona21

Ambiciós objectiu de municipis del Camp, com Tarragona, Reus o Cambrils i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme públic de la Generalitat que vetlla el tractament integral del cicle de l’aigua. L’ACA es planteja que cap gota d’aigua es perdi i no vagi a parar al mar. Paraules majors.

El director de l’Agència, Lluís Ridao, així ho ha anunciat a Tarragona21 en el decurs de la inauguració aquest cap de setmana de la nova depuradora de La Selva del Camp, una de les obres més esperades al Camp de Tarragona en gestió d’aigua degut al col.lapse en què es trobada l’anterior depuradora.

Ridao ha afirmat en la inauguració de la planta que la Generalitat farà “un salt qualitatiu en projectes d’economia circular”. “Aquesta aigua, algun dia la deixarem de llençar al mar. No ens ho podem permetre. Així, tornarà al cicle de l’aigua”.  El director de l’ACA ha destacat que “la Generalitat  té la capacitat de situar-nos a nivells d’Israel i Califòrnia. Es tracta de reaprofitar tota gota d’aigua que va al mar. Estem en situació de fer un salt en aquest sentit”. Israel és conegut com el primer estat que va implantar agricultura al desert.

L’ACA ja té en marxa un projete pilot a Barcelona. Al Camp de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i una desena mes treballen en reaprofitaments de l’aigua, ha destacat el director a aquest digital. La base és la millora de les depuradores existents, amb la creació d’un circuit terciari que ja podria implicar que l’aigua s’usi, a més de per a conreus, per a ús de boca.

“Ja n’estem parlant amb un conjunt d’ajuntaments, que estan elaborant un pla estratègic, RECAMP, a partir d’una iniciativa d’ajuntaments del Camp, com també d’altres del país. Al setembre -ha continuat Ridao-, l’ACA treurà una línia de subvencions per millorar aquestes instal.lacions i tenir una aigua que pugui ser reaprofitada per les necessitats que tinguin els ajuntaments, per regar o per la indústria. El projecte es podrà fer realitat els propers anys”.

Clau és que l’ACA va sortir l’any passat de la profunda crisi econòmica que li impedia invertir. A la vegada, el cànon de l’aigua permet ingressos de 476 milions d’aigua a Catalunya, que redunda en la millora del cicle. L’ACA ha subscrit convenis amb administracions locals, principalment ajuntaments, per valor de 200 milions d’euros en 2018-19. El ritme inversor anual en millores a les depuradores serà de 50 milions d’euros, amb 518 depuradores existents al país, “que permetrà a mig termini, amb la tecnologia adecuada, millorar el medi”.

Portar aigua a la Conca de Barberà

A Tarragona, l’experiència de la depuradora de Vila-seca, finançada per la petroquímica, “és importantíssima”. “Tota l’aigua és aprofitada per l’empresa petroquímica i això permet que el Consorci d’Aigües de Tarragona no hagi de comprar tanta aigua a l’Ebre i el transvassament sigui inferior. Gràcies al reaprofitament, hi ha més sostenibilitat”.

L’aigua que en resulti sobrera podrà ser enviada a la Conca de Barberà, on hi ha dèficit. “És una comarca que passa set”, ha destacat Ridao. “La Generalitat està en disponibilitat, gràcies al Consorci d’Aigües, d’enviar l’aigua a la Conca de Barberà que es deixa de consumir a Tarragona i la petroquímica”.

La sortida de la crisi permet a l’ACA afrontar la planificació aprovada fins al 2021 de gairebé 600 milions d’euros en obres, un repte extraordinari. Avui en dia ja hi ha programades obres per valor de 300 MEU arreu de Catalunya, especialment de municipis de menys de 2.000 habitants. El gran repte, però, és la millora de les depuradores ja fetes.

J. Garcia