.

Pau Pérez durant la presentació dels pressupostos municipals d’enguany en roda de premsa.

La compareixença del Ministre d’Economia, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat avui els pressupostos generals de l’Estat per enguany ha suposat un gerro d’aigua freda pels ajuntaments. Tot i que dins de la proposta del govern espanyol s’incorpora un augment de 224 MEUR del finançament de les entitats locals, s’amaga dins d’un calaix la mesura estrella avançada fa prop d’un mes per Montoro que permetia als ajuntaments destinar el superàvit resultant l’any 2017 a inversions.

La notícia arriba quan el consistori de Tarragona ja havia iniciat contactes amb l’oposició sobre com distribuir els prop de cinc milions positius aconseguits el 2017, i que havien de derivar-se en una part significativa (500.000 euros) a finançar el Pla de Xoc als barris proposat per Cs. El tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Pau Pérez, ha reaccionat exigint al Govern Central que compleixi amb els ajuntaments el compromís adquirit amb la Federació Española de Municipis i Províncies (FEMP) pel que fa a la reinversió del superàvit com estava previst.

Segons Pérez, Madrid ha aprovat una norma que “difícilment permetrà la inversió del superàvit que tenia l’Ajuntament de Tarragona”, deixava anar. El responsable dels comptes municipals argumentava que Montoro finalment “no ha variat les regles del joc” i “la inversió del superàvit estarà limitat com l’exercici anterior”. L’únic canvi que ha dut a terme, segons explicava a tarragona21.cat, és gairebé semàntic. “Abans es permetien dur a terme inversions sempre i quan fossin sostenibles” econòmicament. “Ara el que es fa és que sigui sostenible gairebé qualsevol cosa, però a efectes pràctics només podem destinar el superàvit del remanent de tresoreria a amortitzar deute”. Pérez reconeixia que aquesta era “una de les dues propostes que els representants de la Federació li havien traslladat a Montoro en diferents visites a Madrid juntament amb la inversió del superàvit. Ara bé, “al final s’ha quedat només amb la que més li convenia”.

“Teníem unes expectatives diferents, generades pel Ministeri d’Hisenda i, en canvi, posen damunt la taula un decret que no resol el problema financer que tenim els ajuntaments. I, el que és pitjor, no cobreix les principals necessitats que tenim”, etzibava. I en aquesta línia, assegurava que “buscarem altres vies per trobar la solució financera i poder complir els compromisos en inversions previstos”. A hores d’ara, l’únic Pla B és l’original contemplat als pressuposts municipals d’enguany, i que lliguen les inversions previstes per al 2018 a la venda de patrimoni.