.

.

TOTS 21

 

Montbrió del Camp viu immers en l’art, art pictòric principalment, també escultura, art en ceràmica i artesania en general. Aquest cap de setmana s’ha convertit en al capital artística de les comarques de Tarragona amb la celebració de la novena edició de Montbriart. Entrades de cases i carrers ofereixen l’obra d’artistes i col.lectius d’artistes.

Com si de l’oferta d’una ciutat es tractés, s’acompanya d’una extensa proposta d’activitats, que va des de la confecció d’un mural a la terrassa de la biblioteca municipal, a xerrades al carrer sobre la història dels edificis de la plaça de la Vila -a càrrec de l’arxivera i historiadora Carme Puyol-, tallers de fang, braçalets o fotografia, un concert de l’imponent orgue barroc de l’església de sant Pere, o la sorpresa de veure la dibuixant Pilarín Bayés presentant el seu darrer llibre. La popular dibuixant feia nit aquest dissabte a Montbrió ja que diumenge protagonitzarà una xerrada en el mateix marc de Montbriart.

Montserrat Buqueras, regidora de Cultura, detallava aquest dissabte a Tots21 que en l’edició d’enguany hi prenen part 62 artistes individuals, més una trentena repartits en tres grups -un format per fotògrafs del Baix Camp i Tarragonès, amb 15 artistes més, un grup vingut de Riudoms i un altre de Montbrió-. A banda, hi ha més d’una quarentena d’artesans, que se situen al carrer.

La pandèmia ha reduït alguns portals on exposen els artistes i s’ha suprimit l’engalament dels carrers, una referència icònica del Montbriart. Els portals absents han estat substituït per entrades a botigues. Tot i això, es manté l’esperit de la mostra d’art a les entrades de les cases -moltes d’elles, solemnes obres arquitectòniques, algunes datades a inicis del segle XVII, com explicava la historiadora Carme Puyol-. El públic, molt divers, supera els marges del Camp de Tarragona i hi acudeixen de poblacions de Barcelona.

Si la pintura té un gènere, és el femení. Domini abassagador de pintores dones, com la família Vernis de Reus, la Fina Veciana, la cambrilenca Marta Fàbregas o la també reusenca Rosa Valdrí. Artistes de Riudecanyes, Tarragona, Montbrió, Tàrrega o de Barcelona ocupen també les entrades i botigues.

Fem un repàs visual del que s’ha pogut veure aquest dissabte. Fotos: Tots21

Públic reunit a l’entrada d’una botiga

La selvatana Anna Silveria exposa als porxos de l’edifici de l’Ajuntament

Cori Vernis mostra retrats de gent imaginària i paisatges noturns, així com fa nines originals. També exposen les seves nebodes, totes a la Rectoria

Mar A. Vernis

Anna Vernis

La cambrilenca Marta Fàbregas començà fent tapís i ara fa pintura molt original

La coneguda pintora reusenca Fina Veciana, fixa cada any a Montbrió

Rosa Vadrí recupera paisatges de pobles del Matarranya amb un regust antic que ja no es troba

El col.lectiu Photo Km0 està format per fotògrafs del Baix Camp i del Tarragonès

La secció d’art del Cerap de Riudoms també té mostra

Detall d’un dels carrers

Xerrada sobre història de la plaça de la Vila feta per Carme Puyol

Montbrió és un cas poc habitual en comptar amb quatre parelles de gegants. Aquests dies es poden visitar

Confecció d’un mural a la terrassa de la biblioteca municipal

Pilarín Bayés, presentant el seu darrer llibre

Exposició de l’artista Llop a l’antiga església del convent de les Vedrunes

Més informació en aquest enllaç.

Jaume Garcia