.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría fent traspàs de còpies de la signatura del protocol amb el president de la Fundació Mas Miró i alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho. Foto: ACN

La iniciativa destinada a posar en valor la relació de Joan Miró amb Mont-roig es posarà finalment en marxa el pròxim 20 d’abril. La data que commemora el 125è aniversari del naixement del pintor universal servirà d’excusa per obrir oficialment les portes al públic de la masia Mas Miró. I ho farà amb la possibilitat que entre els presents s’hi compti el Rei d’Espanya, Felip VI, “perquè la família de l’artista el vol invitar per a la inauguració”. Fran Morancho ha avançat els detalls en roda de premsa aquest dimecres en la seva doble condició d’alcalde de la localitat i president, com a tal, de la fundació privada destinada a la posada en marxa d’aquest “projecte de país i fins i tot mundial” per la repercusió de la figura històrica que rememora.

Per poder dibuixar el conjunt d’aquesta operació d’innegable calat turístic i patrimonial per a Mont-roig caldria primer fer un esboç que defineixi els personatges. La fundació es va constituir el 2013 promoguda pels hereus i familiars de Miró i “nosaltres com ajuntament hem signat un conveni i hi col·laborem al màxim -afirmava Morancho-. Però fins ara ha estat finançada per aportacions privades i estatals”. Entre les primeres destaquen els més de 700.000 euros aportats directament pels familiars, als quals cal sumar no només l’espai físic de la masia on Miró va deixar la seva empremta sinó també deu hectàrees de terreny. “Tampoc descartem portar obres originals” en modus de cessió temporal “perquè la implicació de la família i dels hereus és total”, admetia l’alcalde .Pel que fa a la relació amb les institucions, el relat mereix un punt i apart.

Morancho ha destacat l’aportació de 200.000 euros duta a terme pel govern central per acord de consell de ministres, “si bé envoltat de les circumstàncies que tots coneixem”, és a dir, tot just en campanya per a les eleccions catalanes del passat 21-D. Més enllà dels matisos, aquest subvenció directa permet la posada en marxa de la instal·lació museística. “La Diputació ja col·labora amb 30.000 euros via conveni. I de la Generalitat per mitjà de diversos ajuts hem aconseguit 130.000 euros. Però el que nosaltres reclamem -deixava clar Morancho- és una presència estable i un compromís per formar part de la Fundació de la  Generalitat. En el moment que hagi govern reprendrem les converses. No és només un projecte municipal, sinó de país i fins i tot mundial. Per això busquem la implicació d’altres administracions”.

Paral·lelament, des de l’ens s’iniciarà una política de captació de patrocinadors privats “que no volian endegar fins tenir plenament perfilat el projecte”. Els primers visitants a la masia podran accedir “a l’estudi de Miró”, si bé “ens cal definir com podrem ensenyar l’espai on vivia”. Una incertesa marcada “per la necessitat d’autoimposar-nos una data d’obertura d’una vegada per totes”. Alhora s’ha reconvertit “l’antic magatzem en sala de projecció de videos, recepció i una petita botiga”. Tanmateix, “la intenció no és focalitzar tot el projecte de Mas miró en un únic espai. Miró es mou quan està a Moont-roig. I per això plantegem la possibilitat al visitant que es desplaci als punts des dels quals pintava els diferents indrets del poble” i pugui tenir la mteixa perspectiva que l’artista.

J.S.