.

A la foto superior, imatge virtual de com quedarà l’avinguda Barcelona. A la inferior, una imatge actual.

Mont-roig entra al 2018 amb les piles carregades de projectes. El seu alcalde, el socialista Fran Morancho, ha volgut aprofitar la roda de premsa d’inici d’any d’aquest dimecres per subratllar-ne dos. El primer és la reconversió de la via actual del tren (de moda mediàtica per l’atropellament per part d’un Euromed d’una ramat d’ovelles) en Via Verda un cop els terrenys reverteixin en benefici d’ús (que no de titularitat) per al municipi.

L’altra, i el que comportarà una revolució en el mapa de la localitat i en la seva connectivitat, és la creació d’una rambla en part dels terrenys de l’antiga N-340, una trinxera que feia eterna la ficció de divisió “urbana i social” entre Miami Platja i la resta del municipi. La zona ‘alliberada’ de l’avinguda Barcelona suma prop d’un quilòmetre, el que separa la plaça Tarragona de l’Avinguda Cádiz. La concreció està cremant etapes a velocitat d’hiperespai.  “A finals d’aquest mes es procedirà a l’adjudicació de les obres, que començaran a mitjans o finals del mes vinent per estar llestes abans del 31 de desembre d’enguany”, explicava Morancho. A la licitació s’hi ha presentat cinc empreses i el cost total del lifting (del qual els veïns estaran exempts de pagar contribucions especials) puja “4,5 milions d’euros, finançats en un 50% per l’Ajuntament i en un altre 50% pel Pla de Barris de la Generalitat”. Un ajut, entre d’altres, al qual el municipi aspirava ja des del 2010 però que la crisi econòmica “va ralentitzar”. La solució va arribar el setembre de l’any passat. Un cop la Generalitat va anunciar que no perllongava el pla més enllà del desembre d’enguany, l’ajuntament va decidir apostar-ho tot a un únic projecte. Amb premi final.

El nou espai “no serà una típica rambla. Ens plantegem un espai on hi passin moltes coses”, explicava el batlle. L’actuació, que s’emportarà pel davant tant l’herència de l’antiga carretera com als dos carrils laterals, incorporarà “carrils-bici, espai deterrasses per als establiments, un parc i la voluntat que no tot el traçat estigui en la mateixa secció”.

Queden, però, serrells. Com què fer amb els 9 quilòmetres de recorregut de l’N-340 on encara no s’hi ha dut cap actuació de reordenació. Lamentant que, per criteris economicistes, el govern central ja no proporcioni els 233.000 euros/quilòmetre per reversió d’antigues carreteres nacionals als municipis per on passava (la darrera beneficiada a la demarcació va ser Cambrils fa prop de vuit anys), Morancho té les esperances posades amb un”compromís verbal” aconseguit durant la seva visita al secretari d’estat d’Infraestructures a mitjans de l’any passat. “Vam parlar de com dur a terme la reversió i ens va assegurar que abans de retornar els terrenys a titularitat municipal aconseguiria partides per procedir a un microasfaltat del ferm. El compromís hi és, però no hem aconseguit que es faci realitat”, explicava l’alcalde conscient que una operació d’aquest calibre ajudaria a millorar la connectivitat amb el teixit urbà dels tres càmpings de la localitat. “Estic trucant cada tres setmanes però sempre surten amb excuses. El que sí tenim clar és que si no ens fan el microasfaltat, no agafarem el tram que resta de l’N-340 de cap de les maneres” a causa de l’elevat cost econòmic que suposaria fer-ho amb fons municipals.

Fran Morancho, atenent als mitjans d’informació.

Via verda a canvi d’un lloguer “baix”

El batlle també ha avançat que, un cop entri en funcionament el Corredor del Mediterrani, està previst el desmantellament de l’actual plataforma ferroviària i la seva conversió en via verda. Des del consistori mantenen contactes amb Adif per impulsar la via verda en els trams no urbans, juntament amb el municipi veí de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Segons Morancho, entre ambdós municipis preveuen gestionar prop de 20 quilòmetres de camí un cop entri en servei el Corredor Mediterrani -possiblement durant el segon semestre d’enguany-. L’alcalde ha detallat que l’Estat cedirà els terrenys als municipis a canvi d’un lloguer “baix” i que el Ministeri d’Agricultura assumirà la inversió. Al seu torn, els ens locals faran el manteniment de la via verda, que esdevindrà un nou recurs turístic de la zona.

Morancho ha insistit que el desmantellament de la via fèrria és indispensable per al municipi. Actualment, el seu traçat divideix el nucli de Miami Platja i transcorre a tocar de tres càmpings i de diverses urbanitzacions, molt a prop de la costa. L’Ajuntament de Mont-roig no veu amb bons ulls la possibilitat que la Generalitat assumeixi la infraestructura de cara a impulsar servei de trens de rodalia. Segons el batlle, en aquest cas el govern català es planteja realitzar només una “inversió mínima” (espantada pels costos que sumva el projecte ja arxivat de Tramcamp) que no resoldria l’efecte “barrera” que pateixen al municipi. A més, ha recordat que el servei ferroviari el tindran cobert amb la nova estació del Corredor del Mediterrani a l’Hospitalet de l’Infant.

Procés participatiu per a un nou espai sociocultural

D’altra banda, Morancho també ha avançat la voluntat d’impulsar un procés de participació ciutadana per definir un nou espai sociocultural al poble de Mont-roig. El projecte, que ja té consignats 400.000 euros d’un pressupost que s’enfila al milió d’euros, es posarà en marxa properament. Aquest pla també integrarà el projecte de trasllat de l’Ajuntament de Mont-roig a la seva ubicació anterior.

J.S./ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */