.

Foto de grup de les autoritats i el net del pintor, davant una reproducció de ‘La Masia’ que es mostra a Mas Miró. Foto: Tots21

Les comarques de Tarragona es preparen per a viure un dels esdeveniments culturals de primer ordre, de ressò internacional i que té el seu epicentre en una masia de Mont-roig del Camp que una carretera va estar a punt d’anorrear fa dues dècades.

Mas Miró, on Joan Miró va tancar una etapa pictòrica per encetar la més universal de les seves, viurà enguany el centenari de l’execució d’un dels quadres més coneguts de la història de la pintura, ‘La Masia’, que descansa a les sales de la National Galery of Art de Whashingon. La Fundació Mas Miró ha donat avui el tret de sortida al seguit de 30 actes que ompliran Mas Miró i Mont-roig d’ambient mironià.

Segons la directora de l’equipament, Elena Juncosa, l’obra suposa “un abans i un després en la vida i trajectòria” del pintor. Miró va començar a dibuixar la façana de la masia familiar el 1921 i va acabar l’obra un any més tard a París.

El net del pintor, Joan Punyet, ha remarcat la forta vinculació entre el seu avi i el poble de Mont-roig del Camp. Juncosa ha destacat que la trentena d’activitats organitzades s’han fet pensant “en el cinc sentits que intervenen en el procés creatiu de l’artista”. Un dels actes més destacats serà la conferència amb la National Gallery of Art de Washington amb el quadre original de fons.

‘La Masia’ de Miró és un dels quadres més emblemàtics de l’artista i és considerat com un dels punts d’inflexió de la seva etapa figurativa. Ara bé, no només va canviar el rumb de la seva obra, sinó del conjunt de la història de l’art. Amb aquest punt de partida s’han programat la trentena d’actes al voltant d’aquesta obra on es pot reconèixer la façana de la masia familiar i tots els elements vinculats al treball de la terra.

Els orígens i la posada en valor del territori és un altre dels pilars en què es basa el programa d’activitats per commemorar aquest centenari que s’allargaran fins al mes de novembre. Segons l’alcalde de Mont-roig del Camp i president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, el lligam entre l’artista i el poble va quedar plasmat per sempre després de pintar el seu paisatge emocional i mostrar-lo arreu. “El poble de Mont-roig del Camp té quelcom especial que no va deixar indiferent a un artista universal, estem en un territori únic, que encara pot sorprendre, com ho va fer fa 100 anys”, ha assegurat. Morancho ha subratllat que les activitats del centenari s’extendran fins a Whashington.

Joan Punyet Miró, net de Joan Miró, avui a Mont-roig, davant una reproducció de l’obra ‘La casa de la palmera’. Foto: Tots21

Una programació pensada amb els cinc sentits

D’altra banda, la programació s’ha fet tenint en compte els cinc sentits sensorials, que segons la directora de Mas Miró, Elena Juncosa, intervenen de forma directa en el procés creatiu d’un artista. Així, es busca que el públic pugui arribar a entendre tots els vessants que envolten l’obra de Miró, més enllà de la part visual. D’aquesta manera, s’han preparat actes amb l’olfacte, el tacte o el gust com a protagonistes principals. Entre altres, està previst un tast de vins, una exposició amb els models originals de guix de les escultures de l’artista o la destil·lació del quadre mitjançant herbes aromàtiques presents a l’entorn de la masia.

Entre tots els actes previstos, en destaca la conversa que s’ha titulat ‘From farm to Museum (Del Mas al Museu)’ i que mantindran el net de l’artista Joan Punyet i Miró i Harry Cooper, responsable d’Art Modern i Contemporani de la National Gallery of Art de Washington, propietària del quadre. Serà una conferència que es podrà seguir en línia i que permetrà tenir el Mas Miró i la cèlebre pintura original de fons en una sola pantalla el dijous 27 d’octubre.

Recuperació d’horaris d’abans de la pandèmia

El context sanitari dels últims dos anys ha condicionat a tots els equipaments culturals i el Mas Miró no n’ha estat una excepció. Ara, coincidint no només amb la data de finalització del quadre ‘La Masia’, sinó també amb la fi de les restriccions de mobilitat i sanitàries de la pandèmia, el Mas Miró recupera els horaris habituals d’abans de l’esclat del coronavirus. Així, la fundació obrirà de dimarts a diumenge. Pel que fa al nombre de visitants durant la Setmana Santa, Juncosa ha valorat molt positivament l’afluència d’un públic majoritàriament nacional.

Redacció / Ariadna Escoda – ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */