.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de Barcelona. Foto: ACN

La Moncloa ha rebaixat la mesura de l’anul·lació del judici a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys a una “declaració de reparació” simbòlica. Així ho ha confirmat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, celebrat a la Llotja de Mar de Barcelona. D’aquesta manera el govern de Pedro Sánchez deixa en una declaració política i sense valor jurídic la decisió. La Moncloa ha argumentat que la llei de Memòria Històrica estatal ja va declarar la il·legitimitat de les condemnes dels tribunals durant la Guerra Civil, i que el Congrés ja va aprovar el setembre de 2017 una declaració per anular la sentència de Companys. Minuts abans, fonts de la Generalitat havien informat que tenien constància que l’executiu espanyol anul·laria avui el judici a Companys.

L’acord aprovat aquest divendres expressa que el govern espanyol “rebutja i condemna” el Consell de Guerra de Companys, i “proclama el seu reconeixement i la restitució de la seva dignitat com a president de la Generalitat”.

El govern espanyol reclama “reciprocitat” al de la Generalitat pel que fa al diàleg

En pla més concret, l’executiu ha valorat aquest divendres “molt positivament” la reunió que el president de la Generalitat i el president del govern espanyol. Celaá, ha afirmat que la senda del “diàleg” impulsada pel president Sánchez està donant resultats, però ha reclamat alhora al govern de la Generalitat “reciprocitat” per aprofundir en aquesta via. En aquest sentit ha insistit que el seu executiu no té capacitat per intercedir davant la Fiscalia perquè canviï la seva posició respecte al procés judicial als líders independentistes. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha afirmat un cop més que el conflicte no es pot resoldre basant-se en el dret d’autodeterminació, que segons la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, “no existeix”.

Celaá ha afirmat que la reunió entre els dos executius va ser “extensa” i “molt positiva” per impulsar el “diàleg” dins de la “seguretat jurídica”, fet que suposa “un avenç que va obrint més espais” per a la resolució del conflicte. Un pas endavant que, segons Batet, no condueix cap a un referèndum d’autodeterminació perquè el vot sobre la independència de Catalunya “no té cabuda al nostre ordenament jurídic” ni resol el problema “de fons”. La solució, segons Batet, haurà de venir de la senda del diàleg “i de la capacitat d’arribar a acords transversals” que “representin una majoria de la societat catalana”. “No hi ha seguretat jurídica sense respecte a l’ordenament jurídic”, ha dit.

La ministra de Política Territorial ha insistit que aquest diàleg s’ha de produir entre el govern d’Espanya i el govern de la Generalitat “però també entre els mateixos catalans” perquè “si volem avançar cap a una solució” cal que “totes participem per poder arribar a aquest consens”.

El 155 “no aporta cap resposta política”

Celaá també ha defensat l’estratègia del seu executiu per a Catalunya, i ha respost al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que el 155 “perpetu” que planteja “no aporta cap resposta política” al conflicte a Catalunya. Segons la portaveu, darrere les apel·lacions del PP i de Cs a la intervenció de l’autonomia catalana “s’hi amaga un afany de recentralització de competències” amb què el govern espanyol “no està d’acord en absolut”. “El govern defensa la Constitució en la seva integritat, que consagra l’Espanya de les autonomies”, i “no volem tornar a una Espanya de trist record, d’anys enrere, centralista i recentralitzadora”.

ACN