.

Intervenció de Miquel Àngel Barrabeig en el Pregó de Setmana Santa. Foto: Anton Baiges Gras

En un recuperat auditori Higini Anglès, del Palau Bofarull, pràcticament ple, la Setmana Santa de Reus va engegar oficialment amb el tradicional Pregó organitzat per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, de la nostra ciutat.

El reusenc llicenciat en biologia i doctor en informàtica, Miquel Àngel Barrabeig Dols, molts anys vinculat a la docència dels Germans de la Salle i membre del Consell Universitari de Catalunya, fou la persona escollida per a la realització del Pregó d’enguany, molt anhelat per tots els assistents, membres de les diferents confraries reusenques i de ciutadans en general, que s’hi van voler fer presents, després de dos anys de no poder-se pronunciar en aquest ja emblemàtic espai de la Setmana Santa reusenca d’ençà molts anys.

Miquel Àngel Barrabeig inicià el parlament recordant les diferents vivències personals d’aquests dies sants del calendari litúrgic cristià en algunes imatges i moments culminants de les professons reusenques, com ara el “retaule dels Misteris” exposats a la plaça del Mercadal, abans d’iniciar-se la professó del Sant Enterrament, del Divendres Sant, o el silenci respectuós del seu pas pels ravals de la ciutat. Barrabeig féu una referència a la congregació de la Salle, a la qual va pertànyer i al “treball cooperatiu de totes les congregacions reusenques”, tot destacant el “deute amb les mares i àvies, que se n’ocupaven de tot” i li van infondre aquest sentiment religiós tan imbricat a la ciutat.

La segona part del Pregó, sempre amb un contingut de devoció religiosa, es concentrà en l’emblemàtica plaça de la Sang i el simbolisme vivent del “servent sofrent”, amb la figura del Crist crucificat de cara al poble. El sentiment de patiment de tanta gent, sota les diferents formes d’abús de poder, la mort dels innocents i el necessari moviment cristià de solidaritat humana. En aquest sentit, remarcà el paral·lelisme del “Visca Crist Rei!”, en la soledat del Crucificat de les Tres Gràcies amb la “resiliència dels caiguts”, avui a Ucraïna i a tantes bandes del món. El pregoner lasalià acabà el parlament amb un crit d’esperança personal i col·lectiva, i un desig d’una bona Pasqua per a tothom.

Seguidament, Borja Martín Sánchez, comissionat per a les Associacions de Setmana Santa de l’arxidiòcesi de Tarragona, digué unes paraules en nom de l’arquebisbe de Tarragona, que no hi pogué assistir per indisposició personal. Les darreres exhortacions del Papa Francesc en favor de la justícia i la pau foren el seu punt de referència.

El clavari de la Puríssima Sang, Josep Ramon Piñol, aprofità l’avinentesa per fer un sentit record en forma d’homenatge al diaca reusenc, recentment desaparegut, mossèn Estanis Figuerola, lloant el seu intens compromís per la fe, la cultura i la ciutat de Reus, amb diferents responsabilitats eclesials i ciutadanes.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, presentà i conduí l’acte, congratulant-se de la plena recuperació de la Setmana Santa reusenca, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en féu la cloenda, mostrant el seu agraïment pel constant i perseverant compromís de totes aquelles persones, confrares i ciutadans de Reus en general, que fan que aquests dies la ciutat respiri identitat pròpia, tradició i devoció.

Anton Baiges Gras – Reusdigital.cat