TOTS 21

La marxa va cap a l’Estació de França, on es preveuen els parlaments, amb crits com ‘Independència’, ‘1-O, ni oblit ni perdó’, i cartells amb el missatge ‘Hem guanyat’ o ‘Exigim la independència’. Foto: Gerard Artigas

L’independentisme ha tornat als carrers per aquesta Diada amb una manifestació que ha reunit unes 400.000 persones, segons les dades de l’ANC, i 108.000, en càlculs de la Guàrdia Urbana. Els manifestants, amb banderes estelades i cartells amb missatges com ‘Hem guanyat’ o ‘Exigim la independència’, han recorregut Via Laietana avall fins arribar, passant pel Passeig Isabel II, a l’Estació de França. La protesta, sota el lema ‘Lluitem i guanyem la independència’, és la primera en què han pogut participar els presos indultats i ha comptat també amb la presència del president Pere Aragonès i altres membres del Govern, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

La capçalera, amb la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha baixat Via Laietana avall de forma pacífica, entre crits d’independència i saludant algunes persones que eren als balcons amb estelades. Han arribat poc més després d’una hora d’iniciar la marxa a l’Estació de França.

L’ANC ha explicat que els grups de manifestants han ocupat el carrer Pau Claris més amunt de la confluència amb Provença, on s’havia fixat l’últim dels 10 trams de la protesta, i ha vist superades les expectatives de participació. Segons l’ANC, uns 200 autocars han anat a Barcelona des de diversos punts del territori. A l’inici, també s’ha unit a la mobilització una manifestació convocada pels CDR que havia començat a les quatre de la tarda als Jardinets de Gràcia.

Contraprostesta de Donec Perficiam

El gruix de la manifestació que ha pogut seguir Via Laietana avall s’ha trobat, a la part baixa del carrer, amb una contraprotesta del grup Donec Perficiam, que durant uns minuts ha impedit que avancés. Allà, s’han sentit crits de ‘Botiflers’ i s’han vist cartells amb lemes com ‘Ens heu venut’ i ‘Traïdors’. Finalment, però, la manifestació ha pogut continuar sortejant aquest bloqueig. De fet, a pocs dies de la celebració de la taula de diàleg, a la manifestació principal també s’han sentit alguns crits aïllats de “Generalitat, titella de l’Estat”.

A la capçalera de la manifestació, juntament amb Paluzie i Cuixart, s’hi trobaven Lluís Llach com a representant del Consell per la República, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, o el portaveu de la Intersindical, Sergi Perelló, entre representants d’organitzacions de diferents procedències com els de la Via Galega, els de la Via Bàltica, Decidim (País Valencià), Guru Esku Dago (Euskadi), o l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

La segona fila de la manifestació estava reservada per a entitats, organitzacions i sindicats com FNEC, USTEC, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, la patronal AnemxFeina, la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, l’AMI, la Plataforma per la Llengua, Unió de Pagesos, Acció Cultural del País Valencià, l’Obra Cultural Balear, o François Alfonsi, representant del nacionalisme cors.

Tensió davant la comissaria de la Policia Nacional

Un manifestant dins del cordó policial al voltant de la comissaria de Via Laietana. Foto: Job Vermeulen

Un grup de manifestants independentistes ha tirat ous, paper de vàter i pots de fum contra la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Els agents dels Mossos i de la Policia Nacional que custodien l’edifici porten la protecció antidisturbis i s’han col·locat darrere dels escuts. Arran d’alguns petards i pots de fum, ha cremat part del paper de WC que havien llençat els manifestants contra l’edifici. Algunes persones de la manifestació principal s’han aturat davant de la Prefectura mentre el gruix de la protesta seguia Via Laietana avall. Els manifestants cridaven consignes contra la policia espanyola amb crits com ‘1-O, ni oblit ni perdó’ i ‘Fora les forces d’ocupació’.

Manifest ‘La independència és a les nostres mans’

El manifest de la mobilització destaca el resultat de les últimes eleccions, amb el 52% de vot independentista, i afirma que cal fer «imparable la ruptura amb l’Estat espanyol empoderant el moviment popular i desplegant una estratègia de confrontació no violenta que faci inevitable la victòria». El text remarca que «només quan el poble ha agafat les regnes del procés d’independència és quan s’han fet passes fermes endavant», i apunta que cal fer «una crida a la ciutadania per enfortir el moviment independentista fora de les institucions».

«Siguem capaços, altre cop, d’arrossegar les nostres institucions de Govern cap a la independència, com ja vàrem fer», defensa el manifest. Segons els organitzadors de la manifestació, cal transformar «la repressió històrica i incessant que exerceix l’Estat contra la nació catalana en un bumerang que retorni amb força contra l’ocupant».

Paluzie: ‘President, faci la independència’

Entrats ja en el moment dels discursos a l’escenari en el final de la manifestació, Paluzie, s’ha dirigit al cap del Govern, Pere Aragonès, per exigir-li que «no desaprofiti» el mandat del 52% i avanci cap a la república. «President, faci la independència!», ha deixat anar, reclamant als partits que acabin els seus «retrets i desconfiances».

Cuixart ha reclamat als partits que estiguin «a l’alçada del moment» amb «estratègies compartides». Després de quatre anys empresonat, Cuixart ha pogut tornar a l’escenari en motiu de la Diada, i ha cridat a «pressionar» els polítics «d’aquí i d’allà» perquè es posin d’acord «d’una vegada».

Mesures covid

La de la Diada és la primera manifestació en moviment de grans dimensions que es fa després que el Govern decidís aixecar la restricció aquest dimarts. A la protesta, un missatge per megafonia demana mantenir la distància personal, evitar aglomeracions, no unir-se amb gent d’altres bombolles i portar mascareta tapant-se la boca i el nas. La realitat, però, és que es veuen molts grups de gent sense mantenir la distància recomanada d’1 metre i mig entre bombolles. L’ús de la mascareta és majoritari però també hi ha gent que va sense o la porta abaixada.

Cremen una foto de Sánchez i Aragonès a la protesta de l’esquerra independentista

D’altra banda, Un grup de manifestants de l’esquerra independentista encaputxats han cremat una fotografia de gran dimensions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez. Els manifestants també han encès banderes espanyoles i europees. La protesta ha començat poc després de dos quarts de set del vespre a la plaça Urquinaona, i la crema de fotografies i banderes s’ha fet a l’Arc de Triomf.

La marxa ha estat convocada per organitzacions com la CUP, Arran, Alerta Solidària, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i estava previst que acabi a la plaça comercial del Born. Sota el lema ‘La lluita és l’únic camí’, la protesta també ha desplegat una gran estelada.

El gruix de la manifestació incorporava activistes que criden consignes feministes i anticapitalistes. També hi ha molts manifestants amb cartells en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat, i alguns amb banderes

ACN