.

Capçalera de la manifestació commemorant el 12-O i reclamant la unitat d’Espanya. Foto: ACN

Els manifestants llueixen, sobretot, banderes espanyoles, tot i que també s’hi poden veure senyeres, banderes de la fictícia Tabàrnia o ensenyes europees. Foto: CCMA

Els organitzadors de la manifestació i l’acte de celebració del 12-O a Barcelona han demanat als jutges que no ”s’acovardeixin” i que siguin ”conseqüents” amb les decisions que han de prendre en un futur. Així ho ha expressat Javier Megino, vicepresident del moviment cívic d’Espanya i catalans davant una plaça de Catalunya plena on també s’ha erigit com ”els catalans legals i lleials” al marc jurídic i a la Constitució. Els crits de ”Puigdemont a presó” i ”ni orgull ni perdó, llargs anys de presó” han ressonat entre els assistents que també han entonat unànimement ”Pedró dimissió”. L’acte s’ha desenvolupant en un ambient festiu i ha comptat amb actuacions i una paròdia d’una declaració d’autonomia per part de Tabàrnia.

Megino també ha reivindicat la ”dignitat” dels qui se senten espanyols. ”Som tan dignes com ells” ha defensat el vicepresident D’Espanya i catalans, i ha demanat respecte ”a les nostres institucions, al nostre rei, a la nostra bandera” al mateix temps que ha avisat que ”ningú ens negarà l’orgull de ser i sentir-nos espanyols”.

En una línia similar s’ha pronunciat Manuel Miró, de Societat Civil Catalana (SCC) Que ha avisat a Torra que ”Catalunya no es mereix un president com vostè” perquè considera que només govern per una part dels catalans i ha reivindicat que no són ”catalans de segona”. Li ha demanat que es tregui ”el llacet” i govern per a tothom ”en el marc de la llei” i que si no ho pot fer l’ha emplaçat a plegar. Miró ha retret que el procés ha portat ”confrontació i dolor” i ha demanat al Govern que torni ”les institucions a tots els catalans”. Ha fet una advertència també al president Torra, ”si ens busca, ens trobarà; no consentirem que ens llenci al precipici”. Per Miró cal buscar el diàleg però en el marc de la llei perquè sinó és ”autoritarisme i xantatge”.

Les consignes contra el procés i els partits independentistes han ressonat a la plaça amb crits de ”Puigdemont a presó” o ”ni oblit ni perdó, llargs anys de presó”, un lema que Megino ha atorgat als ciutadans que el passat 3 d’octubre es van manifestar des de la plaça Artós. Els mitjans i l’escola catalana, amb les acusacions d’adoctrinament, també han aparegut al discurs de Megino, que ha criticat que el govern espanyol ”miri cap un altre costat quan es parla d’adoctrinament”. En aquest punt, els manifestants han demanat la dimissió de Pedro Sánchez.

Josep Alsina, de Somatemps, també ha participat enl’acte i ha negat el genocidi després del descobriment d’Americà. Ha criticat les paraules i els articles de Quim Torra i ha defensat l’actitud d’aturar ”el cop” així com les ”brigades de neteja de la porqueria groga que empastifava Catalunya”. Per Alsina, el govern espanyol els ha deixat ”sols”.

L’acte també ha tingut un moment de record per Montserrat Caballé i un minut de silenci per les víctimes del temporal de Mallorca.

Paròdia de referèndum i declaració d’autonomia

L’acte del 12-O també ha volgut tenir moments per l’humor i els organitzadors han organitzat un referèndum a Tabàrnia on ha participat el 103% del cens i, segons el presentador, el resultat ja era conegut abans de tancar els col·legis. Albert Boadella, en un vídeo, ha proclamat l’autonomia de Tabàrnia, però l’ha suspès nou segons després. Per això, els organitzadors han reivindicat que la República Catalana continua sent la més curta.

“Per la unitat d’Espanya i per celebrar la nostra festa”

Amb la bandera espanyola penjada al coll i amb cartells a favor de la unitat d’Espanya, la Cati i l’Encarna s’han manifestat aquest divendres per demanar als polítics catalans que no divideixin l’estat espanyol. “Els vots que van fer l’1-O són falsos, no valen, votaven a tot arreu, on els hi donava la gana”, han explicat. Molt enfadada, l’Encarna ha exigit a Puigdemont, “qui ha fugit com les rates a Brussel·les”, que doni la cara davant la justícia.

D’altres manifestants se senten orgullosos que, per “primer cop, a Barcelona, es pugui celebrar el dia de la Hispanitat amb normalitat”. És el cas del Vicente, qui ha celebrat que, arran “del cop d’estat” de l’1-O, la gent “s’ha conscienciat i els patriotes més demòcrates ens hem unit”. “Abans no ho podíem celebrar perquè les institucions d’aquí ens han boicotejat sempre”, ha assegurat.

La manifestació ha congregat 65.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 300.000 segons els organitzadors. Amb el lema ”Barcelona, garante de la Hispanidad”, els representants del PP, VOX, Cs i Plataforma per Catalunya, al costat dels organitzadors, han recorregut el tram de Passeig de Gràcia entre la Gran Via i la plaça de Catalunya, on ha tingut lloc l’acte final. Crits a favor de la unitat d’Espanya, el rei i la Guàrdia Civil, ”jo sóc espanyol” i pancartes amb missatges contra els polítics independentistes han omplert el carrer.

”Torra i Puigdemont, racistes i colpistes són” o ”aïllar-se és empobrir-se” han compartit espai amb altres cartells que demanen la fi de les autonomies ”Fora les autonomies, un govern no 18” i adhesius que transformaven el llaç groc a favor dels presos amb una mà aixecant el dit del mig. Ciutadans amb to festiu han sortit al carrer amb banderes espanyoles i diferents complements com ara barrets, samarretes, polseres.

Tanmateix, l’hostilitat cap als periodistes de TV· ha obligat a que fossin escoltats pels Mossos d’Esquadra. Una redactora de TVE ha denunciat públicament aquesta situació amb una piulada on titlla la situsció de “vergonyosa”.

 

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */