.

L’alcalde de Vila-seca, amb el conseller d’Empresa i Coneixement i el director general de Messer Ibérica, avui. Foto: Tarragona21

La multinacional alemanya de producció de gasos Messer, ubicada al Camp de Tarragona des de fa 50 anys i amb tres plantes en producció, ha llençat avui un missatge meridianament clar a les empreses del complex petroquímic de Tarragona, la base del seu negoci de producció d’oxigen, nitrogen i argó. Ha anunciat la construcció d’una nova planta de fraccionament d’aire -ASU, en llenguatge tècnic- al site de Vila-seca en una inversió de 35 milions d’euros, i ho farà en plena pandèmia avançant-se a les prospeccions de futur econòmic de la zona, enmig del coronavirus i amb un darrer any marcat per un catatròfic accident de la química IQOXE a casa nostra.

“Apostem pel Camp de Tarragona i per Catalunya”, deia èmfaticament en català i amb accent alemany el director general de Messer Ibérica, Karl Hauck, en la presentació a la premsa de la nova inversió, la primera fase de la qual començarà a executar-se en qüestió de setmanes, i les dues fases necessàries hauran conclòs al desembre de 2021, tot molt ràpid i dut amb discreció. La importància de l’acte i la seva trascendència han fet que el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, el recentment nomenat Ramon Tremosa, hagi estat conviat a presidir-lo. També hi era present l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, municipi que s’emporta una gran inversió en temps de recolliment.

En certa manera, el Camp de Tarragona ha passat pel davant de la matriu alemanya de Messer, que té aturades al seu país dues inversions, i les possibilitats de futur del complex petroquímic de Tarragona així han estat valorades des de la central, situada a prop de Frankfurt. De fet, Messer s’està caracteritzant a casa nostra per invertir en moments de crisi: la darrera escomesa va ser la planta que va posar en marxa al Morell, i ho va fer en 2008, en ple inici de la Gran Recessió.

No ha estat l’increment de vendes dels seus productes per a usos mèdics degut a la pandèmia -l’oxigen ha estat molt demandat per hospitals i centres d’atenció primària- el que ha permès la nova inversió, ja que el sector de productes per a la medicina suposa només el cinc per cent de les vendes de la companyia.

Recreació virtual de la futura planta de Messer, que correspon als edificis blancs i grisos de l’esquerra. Foto: Messer

Karl Hauck ha indicat en l’acte que “és una gran notícia poder anunciar l’any del 50 aniversari de Messer Ibèrica la construcció d’aquesta nova planta ASU al Camp de Tarragona. En aquests temps de pandèmia, Messer havia de prioritzar les inversions a nivell mundial, i s’ha decidit per Espanya. Amb això, el Grup Messer confirma la seva aposta a llarg termini per aquest territori.” El sector preveu un creixement fins al 2030, caldrà confirmar si més a Àsia, Europa o els Estats Units.

El nou projecte ampliarà les activitats de la companyia, augmentarà la seva competitivitat i reforçarà el seu futur creixement. L’abast d’aquesta inversió comprèn la construcció de la nova planta de fraccionament d’aire, així com la modernització de les instal·lacions existents al site de Vila-seca, substituint una planta desfasada.

La posada en marxa de la nova planta, amb una producció diària de 2.400 tones d’oxigen, nitrogen i argó, està prevista per a desembre de 2021. Entre substitució de la planta que ha quedat desfasada i la nova planta, Messer produirà mil tones més al dia dels tres components, situant-se en 5.000 tones en total, contra els 4.000 actuals. La nova planta tindrà una torre de 70 metres d’alçada, la més gran del grup al Camp de Tarragona.

Durant la fase de disseny i construcció treballaran unes 200 persones en aquest projecte i, una vegada finalitzat, les noves instal·lacions emplearan a més de 20 persones. La primera fase començarà dintre d’unes setmanes i la segona, entre març i abril de l’any vinent, quan s’aixecarà la columna de 70 metres. Entre les milllores que es faran en les dues fases figurarà una nova sala de control, la millora de les torres de refrigeració, ampliació de magatzem d’ampolles i per a operacions logístiques.

La producció i comercialització de gasos de l’aire constitueixen el negoci principal de Messer. “Les plantes de producció són sostenibles, amb zero emissions contaminants”, ha subratllat el seu director tècnic, Rubén Folgado. La seva matèria primera és l’aire que respirem. Mitjançant un procés de fraccionament criogènic es separa l’aire en els seus components : nitrogen, oxigen i argó. Aquests productes s’utilitzen en gairebé tots els sectors industrials, en la recerca i ciència, així com en el sector sanitari. La nova planta contribuirà a augmentar la capacitat de producció de gasos industrials i medicinals. Per a la producció de gasos medicinals es preveu autoritzar-la, igual que les instal·lacions actuals, com a laboratori farmacèutic.

La nova ASU es connectarà a la xarxa pròpia de gasoductes, que Messer opera de forma ininterumpida des de fa 50 anys, per a garantir el subministrament d’oxigen i nitrogen a la indústria química de Tarragona, els quals són necessaris per a mantenir la seguretat dels processos químics. Aquests gasoductes, que amb una longitud de més de 90 km són els més grans del sud d’Europa, són alimentats per plantes ASU situades als polígons sud i nord. Amb aquesta moderna planta, l’empresa gasista manté la seva política “de reinversió continuada per a disposar de la tecnologia més avançada que li permet millorar la fiabilitat, eficiència i flexibilitat del subministrament”, ha destacat el director tècnic.

Part de la producció de la planta es liquarà i s’emmagatzemarà en tancs per a subministrar els gasos en forma líquida mitjançant camions cisterna als clients. Una altra forma de subministrament són les ampolles de gas a pressió que s’omplen en plantes d’embotellat de gasos industrials i medicinals com les que opera Messer igualment al seu site de Vila-seca.

“Messer ha construït cinc plantes en 50 anys d’estar al Camp de Tarragona, malgrat que la zona ha patit atemptats terroristes, riuades, accidents químics o la pandèmia”, ha subratllat Folgado. L’aposta és de futur i es vol visualitzar que és de confiança.

Per a l’Ajuntament de Vila-seca, la inversió culmina allò que s’espera de la química: “Que no sigui contaminant, que creï llocs de treball altament qualificats, amb llocs de treball indirectes, assentant un sector actualitzat en millora del medi ambient i seguretat industrial, a la vegada que millora les finances municipals, especialment quant a IAE”, reconeixia l’alcalde, Pere Segura. La nova planta consumirà 25 megawats de potència elèctrica, el que també suma com a factor fiscal.

El conseller, al seu torn, ha qualificat de “fantàstica” la inversió, que segueix les exigències en sostenibilitat i de seguretat requerides, en una època en què “no totes les inversions són benvingudes” per la població, i que se situa en un “procés de transició energètica que ens interessa molt”.

Jaume Garcia