.

Una imatge del debat d'aquest dimarts, al campus Catalunya

Una imatge del debat d’aquest dimarts, al campus Catalunya

Després de tres edicions, la cita d’aquest any ha reunit estudiants de 20 centres educatius de Tarragona, Barcelona, ​​Lleida i Girona, d’edats entre 16 i 19 anys, per debatre i proposar alternatives i idees que contribueixin a l’economia circular i a la sostenibilitat del futur de la mà (o no) dels plàstics i els productes petroquímics.

Segons les regles del debat, els estudiants han estat dividits en grups: els uns als favor; altres en contra i la resta com a ponents lliures, des d’on també han tingut la oportunitat d’exposar els seus arguments aportant raons objectives per defensar els seus punts de vista. La posició en contra ha estat defensada per Ana Navarro, guanyadora de la passada edició i setena classificada a la final europea de Viena del mateix any.

La posició a favor ha estat defensada per Arjan Kleij, investigador de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), que ha aportat  diferents perspectives de com els productes plàstics i petroquímics contribueixen a la innovació i desenvolupament sostenible de la societat.

A més, per fer que el debat fos més interactiu i dinàmic, s’ha animat els participants a mostrar la seva opinió mitjançant la utilització de targetes verdes o vermelles segons el convincents que hagin estat els discursos i arguments.

El jurat, integrat per periodistes, investigadors, experts, així com per representants de la Universitat Rovira i Virgili, de l’EPCA i de PlasticsEurope a través del seu president Javier Constant, ha analitzat les actuacions basant-se en el coneixement, la capacitat d’expressió i la interacció entre ells. Amb aquests criteris, els tres guanyadors han estat Tomás Pérez  (Escola Internacional del Camp, Salou), Clara Fernández (Institut Berenguer d’Entença, l’Hospitalet de l’Infant), i Juliette Bonifacio (Institut Jaume Balmes, Barcelona). Els tres finalistes han estat: Cèlia Puig (Col·legi Aura); Quim Mas (Institut El Pedró) i  Nadia Zougagh (Intitut Josep Tapiró, Reus). Els tres guanyadors tindran l’oportunitat de defensar la seva posició en una final Europea que reunirà a tots els vencedors a l’octubre, a Berlín, durant la 53a Reunió Anual de l’EPCA.

Francesc Díaz, vicerector d’Investigació i Planificació Científica de la Universitat Rovira i Virgili, en el seu discurs d’obertura de la jornada, ha assenyalat la importància que aquesta competició té per a la Universitat: “Aquest esdeveniment  ajuda la URV a traslladar el seu compromís amb la Ciència i la Tecnologia, eines d’alt valor social, que entenem, com a principals eines per al futur del nostre entorn “.

De la seva banda Javier Constant, president de PlasticsEurope, ha emmarcat el propòsit i principis de les Competicions Europees de Debat per a Joves: “Ara més que mai, les indústries plàstiques i petroquímiques han d’estar obertes a noves idees, a la innovació i col·laboració per resoldre els reptes d’avui i permetre’ns beneficiar-nos dels plàstics en el futur”. En aquesta línia, Ignacio Marco, Director General de PlasticsEurope a la Regió Ibèrica, ha destacat la satisfacció de comptar amb l’acolliment de la comunitat educativa de Tarragona i que representa una gran oportunitat de projecció internacional per als seus joves. I Caroline Ciuciu, CEO d’EPCA, ha assenyalat la importància de fomentar aquest tipus de competicions que faciliten l’intercanvi de perspectives i inspiren una reflexió col·laborativa sobre un tema que és crucial per al nostre futur comú”.

Aquest any altres sis regions i països europeus comptaran amb finals nacionals: Benelux, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i el Regne Unit. Posteriorment, els 25 guanyadors prèviament seleccionats dels seus respectius debats nacionals representaran als seus països en la final paneuropea d’octubre a Berlín.

Les Competicions Europees de Debat per a Joves (www.eydc.eu) impulsades per EPCA i PlasticsEurope estan dirigides a joves estudiants de 16 i 19 anys de tota Europa. A través d’aquest tipus d’iniciatives educatives, la indústria plàstica i petroquímica pretenen fer que la ciència i la tecnologia siguin més tangibles, accessibles i estiguin directament relacionades amb la realitat quotidiana dels concursants. Més enllà de la importància de l’educació en Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM), els joves desenvoluparan la seva capacitat de debat, una habilitat que els ajudarà en el seu futur professional.

Sobre PlasticsEurope i l’EPCA

PlasticsEurope  AISBL és l’entitat que representa als fabricants de matèries primeres plàstiques a Espanya i Portugal. PlasticsEurope és una de les associacions empresarials europees líders, amb centres a Brussel·les, Frankfurt, Londres, Madrid, Milà i París. Treballen en contacte amb associacions de plàstics europees i nacionals. Són més de 100 les empreses associades, que produeixen més d’un 90% dels polímers que es fabriquen en els 28 estats membres de la Unió Europea, Noruega, Suïssa, i Turquia.

L’Associació Petroquímica Europea (EPCA) és la xarxa de qualitat europea per a la comunitat empresarial química, amb base en Brussel·les, que agrupa productors, proveïdor, clients i prestadors de serveis. Opera per a més de 700 companyies afiliades de 53 països. EPCA proporciona  una plataforma on convergeixen per a intercanviar informació, reunir-se i transferir coneixements, a més d’agrupar experts per als seus membres i accionistes. Promoure l’educació de les branques STEM és un altre dels objectius de l’associació, centrats en fomentar la diversitat i la integració de tots dos gèneres.