.

.

TOTS 21

2022_09_08_01_VDM 005 Presentació programació Tarragona Cultura Tardor/Hivern. foto Tjerk van der Meulen 08.09.22 {city} Ajuntament de Tarragona

Amb la intenció d’aglutinar sota un mateix paraigua tota l’oferta cultural de la ciutat durant els mesos de tardor i hivern, la conselleria de Cultura, Inés Solé, ha presentat un programa amb més de 50 propostes culturals i activitats per a tots els públics: onze obres de teatre, divuit concerts, deu espectacles de dansa, tres de circ, un de màgia, nou familiars, una jornada de cultura ecosocial, un taller de creació teatral i quatre espectacles de carrer. Segons la regidora, “la nova temporada convertirà la ciutat en escenari de més d’un centenar d’artistes i creadors, arribant gairebé a la igualtat en termes de paritat de gènere”.

Per a Solé, “la proposta d’Amigues i Amics Tarragona Cultura i l’ús del carnet Tarragona Jove per aconseguir descomptes i l’increment de funcions accessibles, per exemple, pretén acostar les arts escèniques a tota la ciutadania”. La consellera també ha volgut incidir en el fet d’haver pensat la programació atenent les conclusions extretes dels grups de discussió amb públic familiar, jove i amb capacitats diverses, entorn de la cultura que es van celebrar a l’estiu amb la voluntat de fer una gestió cultural participativa, una iniciativa emmarcada en metodologia de treball de la conselleria en endavant.

Pel que fa als Teatres de Tarragona, obriran el teló el pròxim 8 d’octubre amb el concert Marvel vs DC de la Franz Schubert Filharmonia, que repetirà a l’escenari del Tarragona amb El trencanous de Txaikovski per Nadal i Les millors BSO de Disney al febrer. L’orquestra simfònica tarragonina clourà el cicle de tardor-hivern amb un concert amb el duet pianístic de Katia i Marielle Labèque el 24 de febrer. Al novembre també farà parada al Tarragona, The Gospel Viu Choir amb Non stop Gospel 2.0, un espectacle organitzat per Mans Unides i Càritas Diocesana de Tarragona en col·laboració amb l’Ajuntament. El Teatre Metropol també acollirà durant aquests mesos el concert de Pau Vallvé i la Mostra de guitarra contemporània Guitarraco. 

Pel que fa al teatre, el Tarragona serà escenari de vuit propostes de primer nivell, la primera d’elles el 22 d’octubre: Buffalo Bill a Barcelona és una obra escrita i interpretada per Ramon Madaula amb la periodista Raquel Sans. Una setmana després serà el torn de Terra Baixa, l’èxit d’Àngel Llàcer sorgit del reallity de TV3, El Llop. Al novembre es podrà veure Quant temps em queda? de Marta Buchaca, Una noche sin luna de Juan Diego Botto i Immunitat de Jordi Casanovas. I al desembre, León a la terra dels homes, una obra inspirada en El petit príncep. Amb el 2023, al gener, arribaran al Tarragona les obres El diabló cojuelo amb els pallassos de Rhum&Cia i la Compañía Nacional de Teatro Clásico i Delicades amb les T de Teatre, que recuperen el seu espectacle més emblemàtic per celebrar els 30 anys damunt dels escenaris. Finalment, al febrer la darrera proposta teatral d’aquest cicle serà la producció madrilenya El peligro de las buenas compañías.

Teatre i música, però també circ, òpera, màgia i dansa  

El novembre també serà un mes de circ amb els espectacles Desdèmona amb Alba Sarrauete & Les Ofèlies i De tu a tu amb el Col·lectiu Mur. A més, el 12 de novembre, l’Esbart Santa Tecla presentarà Testimoni, calidoscopi en dansa; i el dia 20, el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès tornen a Tarragona amb Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. I l’11 de desembre, el Mag Lari escalfarà el motor per les festes de Nadal amb el seu nou espectacle màgic.

Engega un nou cicle Cultura en família   

Després del cicle d’estiu, l’agenda cultural per als més petits de la casa no s’atura. A l’octubre, la companyia Giramàgic porta al Parc Francolí l’espectacle de teatre, màgia i poesia visual Hai i el peix daurat. La resta de propostes familiars seran al Teatre Tarragona, que al desembre acollirà l’espectacle de titelles Embolic a la granja amb la companyia de comediants La Baldufa, al gener, l’obra La motxilla de l’Ada amb la companyia Teatre al Detall, i al febrer, l’espectacle de dansa i animació audiovisual MiraMiró, que planteja un viatge al cosmos de la mà de Joan Miró.

Continua el cicle En Dansa  

Després de l’èxit d’aquest estiu, La Tabacalera tornarà a acollir el cicle En Dansa a la tardor amb dues cites: el 19 de novembre amb Formicaio de la companyia La Im.perfecta i Ying yang, the balance amb la companyia Vols, i el 3 de desembre amb Enclaves libres de la companyia Evohé i Un viatge a París de la companyia Expans’Art. Les dues propostes estaran dinamitzades pel director teatral Joan Rioné. A més, aquest hivern el cicle s’expandeix cap a la Part Alta i, el 21 de gener, amb l’Antic Ajuntament com a punt de partida, es podrà veure Lucía – Apocalipsi – Pietà de la companyia La Dama i, el 3 de febrer, Latidos amb el Ballet Amaia Dorronsoro. Les dues actuacions es combinaran en un recorregut per diferents espais ocults de la Part Alta sota el guiatge de Nemesis arqueologia i difusió cultural.

Una programació amb propostes de Km0  

El teixit cultural associatiu de la ciutat també serà present al cicle de tardor-hivern, entre altres, amb l’espectacle Anhels al Festival del 40è aniversari de l’Esbart Dansaire de Tarragona, el concert Músiques de banda, en què la Banda Unió Musical de Tarragona proposa un viatge per l’aportació de la dona al món de la música de banda, i el Concert de Nadal de la Jove Orquestra Intercomarcal al Teatre Tarragona. I pel que fa al Metropol la companyia La Golfa i l’associació La Salle tornen amb Els pastorets. 

Amb tot, la ciutat s’omplirà d’actes i activitats pensades per a tots els públics durant aquests mesos. En són un exemple els concerts de les Joventuts Musicals de Tarragona, la Jornada debat i taller ecosocial del Col·lectiu Liana, el taller de teatre contemporani, el taller Veu, paraula, so i expressió, les sessions del Laboratori, el 9è Festival Internacional de Fotografia SCAN que acollirà Tarragona del 18 de novembre al 8 de gener, i les propostes de les biblioteques, la Casa de les Lletres, La Guingueta, Tarragona Jove i la Capsa de Música.  

Una programació encara més accessible  

Amb l’objectiu de fer més accessible la cultura al màxim de públic, la conselleria de Cultura treballa amb diferents mesures com la millora de la política de preus, tant per a persones amb mobilitat reduïda i carnet de discapacitat, família nombrosa i monoparental, augmentant el descompte al 30%, com per a joves, augmentant la franja i el percentatge de descompte fins als 35 anys al 55% de descompte. També s’han augmentat les places per a persones amb mobilitat reduïda a la platea del Teatre Metropol amb quatre butaques noves. Tanmateix es programen més espectacles amb audiodescripció i subtitulació  (4 en total) o amb arts amb llenguatge universals com el circ i la dansa.  

La nova categoria ‘Amigues i Amics Tarragona Cultura’  

Com a novetat, les persones abonades, que actualment gaudeixen de tarifes especials, podran optar a la categoria ‘Amigues i Amics Tarragona Cultura’. Aquesta nova categoria que estarà oberta a tothom durant tota la temporada, afavoreix la venda anticipada amb un descompte de fins al 20% (màxim sis butaques) per l’adquisició de cinc espectacles com a mínim (cal adquirir el mateix nombre d’entrades abonades a tots tres espectacles). 

Altres descomptes  

Pel que fa als descomptes, es mantenen els de les darreres temporades. És a dir, a més dels descomptes del programa Apropa Cultura per a persones amb risc d’exclusió social, hi ha descomptes per persones amb mobilitat reduïda, carnet de discapacitat, família nombrosa o monoparental  (30%), majors de 65 anys (15%), carnet d’estudiant (25%), descompte jove (55%) i carnet Tarragona Jove (60%). Per a grups, s’aplicarà des d’un 15 a un 25% de descompte (consulta condicions i reserves a taquilles.teatrestarragona@tarragona.cat). Per als espectacles de circ, es podrà comprar un pack de 30 €. Finalment, també es podrà adquirir un pack amb un descompte del 15% per la compra de dues entrades.

Les entrades, ja estan a la venda presencialment a les taquilles del teatre en horari d’atenció al públic i online al web entrades.tarragona.cat.  Podeu consultar tota la informació de la programació del cicle de tardor-hivern al web i al programa de mà, enguany editat en paper sostenible, que trobareu al vestíbul del Teatre Tarragona. 

Redacció