TOTS 21

Mmanifestants al final de la concentració en suport a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan cantaven ‘Els Segadors’. Foto: Ariadna Eswcoda

Més de 400 persones s’han concentrat aquest divendres al vespre a Tarragona en suport a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de ser detingut a Sardenya i posteriorment alliberat sense mesures cautelars. En l’últim dia de les festes de Santa Tecla, la plaça de la Font ha estat el punt de trobada de centenars de persones que han reclamat «la fi de la persecució política» de l’independentisme. La presidenta d’Òmnium Cultural al Tarragonès, Rosa Maria Codines, ha assenyalat «que el poble està enfadat» i ha apuntat que les mobilitzacions continuaran a curt termini. Diversos polítics tarragonins també han fet acte de presència en la manifestació pacífica on s’han repetit consignes independentistes i en suport a Puigdemont.

Es tracta d’una convocatòria unitària que s’ha fet de forma simultània arreu de Catalunya impulsada inicialment per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i a la qual hi ha donat suport Òmnium Cultural i l’Assemblea. Representants de les tres entitats han llegit un manifest conjunt que s’ha hagut de modificar a mitja tarda, després de l’alliberament de Puigdemont.

Tot i això, la concentració s’ha mantingut a tot el país, segons Codines, «per denunciar que la repressió i la persecució de l’independentisme continua». Per la presidenta d’Òmnium Tarragonès, aquesta situació «no hauria d’haver sortit mai del camp polític» i l’ha titllat de «tensa». En relació a la possibilitat d’estar a les portes d’una nova ‘tardor calenta’, Codines ha assenyalat que «tot dependrà dels esdeveniments futurs» però ha assegurat que «el poble està mobilitzat».

A la concentració, de mitja hora de durada, els assistents han mostrat cartells on es reclamava ‘llibertat» i s’han llençat proclames a favor de la independència i en suport a l’expresident Carles Puigdemont. A més de banderes estelades, alguns dels protestants també han onejat banderes de la Unió Europea, a qui s’ha instat a «no mirar a una altra banda» en un dels moments del discurs de les entitats.

Des de l’AMI, Pere Grau ha exigit que els partits polítics al Govern es posin d’acord i treballin per «aconseguir la República Catalana». L’acte s’ha donat per tancat amb el Cant dels Segadors, que s’ha entonat des de la plaça de la Font.

Ariadna Escoda