.

Els manifestants amb cartells reivindicatius en la protesta organitzada per ARONS i la FECASARM a Salou per reclamar l’obertura dels establiments.Foto: Mar Rovira

Més de 300 persones s’han manifestat aquest dijous a Salou (Tarragonès) per reclamar l’obertura de la restauració en horari nocturn i dels establiments de l’oci nocturn, que fa tretze mesos que estan tancats. Els manifestants s’han concentrat a la plaça Bonet, davant del club Nàutic, i han tallat momentàniament la carretera Barcelona. El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, ha denunciat que les restriccions són “desproporcionades” i “ineficaces” i ha exigit al Govern que implementi el pla pilot que han presentat aquest dijous. “Oferim una solució, amb un triple control de seguretat, un test previ, codi QR i desinfecció d’aire i superfície en temps real, que això dona moltes més garanties que les festes il·legals”, ha assegurat.

La mobilització arribava poques hores després que l’oci nocturn hagi demanat un canvi normatiu per poder donar usos culturals a les sales fora d’hores, fer activitats al carrer i explotar l’horari de tarda després de “13 mesos tancats” per la covid, ha dit el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas.”Els nostres espais s’han de reconvertir, no han de ser només espais per ballar i per vendre un tipus d’oci molt tancat sinó que s’hi poden fer altres activitats culturals. Volem fer de tot”, ha dit en la presentació d’un estudi de l’escola de negocis TBS, que proposa alternatives com festes en barques, en habitacions d’hotels o permetre llogar locals per hores a grups. D’altra banda, Mas ha dit que veu com a escenari positiu reobrir al juliol amb limitacions.

També es planteja dues possibilitats més negatives. Tornar a l’octubre, però “amb més capacitat” seria “més negatiu” mentre que el tercer escenari que planteja que les discoteques romanguin tancades fins a principis del 2022, cosa que seria “catastròfic” per un sector que dóna feina a 37.000 treballadors de manera directa, “10 vegades la Nissan”, ha remarcat el també president de la federació espanyola d’oci nocturn ‘España de Noche’.

Festes en barques o en hotels

Les propostes del Gremi de Discoteques enllacen amb les conclusions de l’informe que han elaborat els estudiants de TBS. A curt termini, plantegen fer concerts en barques en les quals el DJ o el grup de música pot compartir escenari mentre que el públic es distribueix en barques petites cosa que es podria fer al Canal Olímpic de Castelldefels; o que diferents bars s’ajuntin per a crear un esdeveniment conjunt com ara karaokes. A més, també creuen que és possible col·laborar amb hotels per fer festes a les seves habitacions mentre encara duri el toc de queda. En aquest cas els participants no podrien moure’s de l’habitació, i diverses discoteques retransmetrien música en directe a través d’una aplicació i un altaveu situat a l’espai.

A mesura que s’aixequin les restriccions, proposen començar a fer servir espais tancats respectant les bombolles de seguretat. Per exemple, plantegen fer una ‘festa major’ a espais com el Poble Espanyol fent proves a tothom que entri; un model que es podria replicar també als ‘Party Hotel’, que serien festes amb DJ als vestíbuls.

També han proposat un lloguer de locals que han anomenat ‘Airbnb de bars’ segons el qual un grup de fins a 100 persones podria llogar l’espai per fer una festa privada.

A llarg termini, l’escola de negocis assegura que les discoteques han de trobar la manera d’adaptar la seva oferta a l’exterior i adoptar el model de sortir de festa de tarda, present en altres països.

Reobertura

L’empresari de l’oci nocturn ha explicat que a les proves pilot realitzades a la Sala Apolo i al Palau Sant Jordi s’hi sumarà un experiment que es farà al carrer del Pecat de Sitges amb 400 persones. “Si el resultat és bo no sé a què esperem?”, ha dit durant la presentació de l’informe.

D’altra banda, Mas ha assegurat que el que passi en els mesos d’abril i maig “definirà molt bé si podrem tenir oci nocturn a l’estiu”, tal com va assegurar el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En aquest punt ha insistit que el Procicat encara no ha aprovat un pla sectorial per les discoteques i sales de ball. “No volem anar de pressa sinó segurs. Si ens hem d’esperar un mes i mig, ens esperem i fem-ho bé”, ha dit Mas.

Des de l’inici de la pandèmia, han tancat sales barcelonines com Tango, Metro o Marabu i d’altres com Up&Down s’ho estan plantejament seriosament.

ACN