.

Imatge de la tragèdia de Love Parade. Foto: Cedida

Imatge de la tragèdia de Love Parade. Foto: Cedida

Els familiars dels 21 joves morts avui fa sis anys a la Love Parade de Duisburg ( oest d’ Alemanya) han recollit 362.160 signatures per demanar justícia per a les víctimes , als quals han recordat en una cerimònia marcada pel dolor i la ràbia.

“Ser aquí és sentir de nou el cop de destral al pit que rebem quan ens van dir que Clara havia mort en una festa a la qual ni sabíem que havia acudit ” , va explicar Paco Zapater , pare d’una de les dues espanyoles de 22 anys mortes aquest dia.

Aquest advocat de Tarragona i la seva dona Núria, així com Faustino Acosta i la seva dona, Agustina -els pares de Marta, de Cambrils , en aquesta mateixa província espanyola-, van acudir un any més al lloc on van perdre les seves filles, el 24 de juliol de 2010 .

“Aquest any és fins i tot pitjor. Fins ara vam creure que respondrien davant la justícia alemanya els responsables de la tragèdia. Al març vam saber que no hi haurà tal judici “, explica, al seu costat , la seva dona.

L’Audiència de Duisburg va rebutjar l’acusació de la Fiscalia contra deu presumptes responsables de l’organització, el que va impulsar a les famílies a recollir signatures exigint un procés.

“La iniciativa va partir de Gabi (Müller), la mare d’un noi alemany que, com les nostres filles, va morir empresonat en la ratera d’aquest túnel”, prossegueix la mare de Clara Zapater, en al·lusió a l’accés al recinte per a la macrofesta on es va originar la tragèdia.

Entre totes les famílies de les víctimes es van reunir les signatures, que lliuraran a l’Audiència Territorial de Düsseldorf per demanar que s’atengui al recurs contra la decisió del març passat.

Això serà demà. Aquest diumenge, els Zapater i les restants famílies es van retrobar a Duisburg, algunes d’elles arribades de llocs remots -hi va haver víctimes d’Austràlia, la Xina, Itàlia i Holanda, a més de les alemanyes i les dues espanyoles-.

Com cada any, la cerimònia es va celebrar al costat de la rampa per la qual els joves empresonats van tractar de fugir del parany en què s’havia convertit el túnel, únic accés al recinte previst per a una festa multitudinària, en quedar taponada la seva sortida.

El monument d’acer, en forma d’escala, que es va col·locar en aquest lloc l’any passat va quedar completat aquest diumenge per unes plaques de ceràmica, encarregades per les famílies espanyoles en un taller de Madrid, amb les fotografies de les víctimes.

Va ser una cerimònia silenciosa, reservada a les famílies, després de la qual es va obrir el lloc als ciutadans perquè dipositessin flors, espelmes enceses i altres recordatoris.