.

Joaquim Brufau, delegat institucional de l’IRTA a Tarragona, durant el congrés sobre els reptes de la ramaderia, al centre de convencions de PortAventura a Salou. Foto: Núria Torres

Més de 200 congressistes debaten a Salou sobre els reptes de futur de la producció animal, en una jornada organitzada per l’IRTA. La majoria d’assistents són catalans, si bé també n’hi ha de l’estat espanyol i públic a nivell internacional, provinent de França, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, Regne Unit, Turquia i Estats Units. L’objectiu del debat és analitzar les claus per alinear la ramaderia amb la sostenibilitat, en plena crisi climàtica, i aconseguir reduir els seus impactes ambientals. Una trentena d’experts exposen el seu punt de vista durant els dos dies que dura aquesta jornada, al centre de congressos de PortAventura a Salou, un territori on el seu port és una de les principals portes d’entrada d’alimentació animal.

A Catalunya, un país on es compten més porcs que catalans, el sector ramader té un pes considerable i, de retruc, també ho és l’impacte que comporta. En la jornada d’aquest dijous amb estudiosos en el camp s’han posat de manifest els avenços que s’estan fent a través de la recerca i la innovació en benefici de la sostenibilitat, però també s’ha evidenciat que encara queda molt camí per recórrer al país i al món.

“Catalunya és un país molt ramader, tenim milers d’explotacions ramaderes, això ha permès frenar el despoblament; ara cal anar cap a millors pràctiques a través del coneixement a fi que la ramaderia sigui ben compresa, sense renunciar a la intensitat que té, ja que la proteïna és un bé que tots necessitem”, ha apuntat el secretari d’Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol, en l’obertura del congrés.

Ralph Rosenbaum, cap del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA, remarca el pes del sector porcí a Catalunya i la necessitat d’incidir en la composició del pinso i l’origen dels ingredients. “La clau és la circularitat”, apunta l’investigador de l’IRTA, que també ha destacat la recerca, la innovació, la tecnologia i l’enfocament ‘One Health’ com els factors decisius per a la sostenibilitat de la ramaderia.

Els factors clau per a l’evolució

En la seva intervenció, Rosenbaum ha volgut remarcar que no s’han de lamentar errors en l’agricultura, sinó que es tracta d’aprendre i fer canvis, com ara en la gestió del sòl. “En relació a Catalunya estem prou bé en produccions a nivell local, hi ha iniciatives de producció agroecològica i funcionen bé, però això ha de créixer, representa una petita part”, opina. Per a Rosenbaum, la gran assignatura pendent és l’ús de l’aigua.

En la mateixa línia, el professor Martin Scholten, de la Universitat de Wageningen (Països Baixos), un altre dels conferenciants, ha defensat la importància de valorar els recursos que es necessiten per produir els aliments. “Cal que siguem més creatius i innovadors a l’hora de seleccionar els nostres recursos”, ha dit. “És per això que ens hem d’assegurar que no malbaratem res, que tot ho reutilitzem”, conclou.

En l’obertura del congrés, sota el títol ‘Animal Production Conference: Co-creating the Future of Animal Production’, també han intervingut Teresa Pallarès, delegada del Govern a Tarragona, i Joaquim Brufau, delegat institucional de l’IRTA a Tarragona. En la trobada hi participen experts de diversos àmbits vinculats a la recerca animal, com són la nutrició, la sanitat, el benestar o la gestió circular en la ramaderia.

Núria Torres

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */