.

.

TOTS 21

Imatges de la manifestació d’aquest matí a Tarragona. Fotos: Eloi Tost / Gerard Vives

Més de 2.000 persones han expressat el malestar del sector educatiu en una manifestació aquest dimecres a Tarragona. Sindicats, docents i alumnes s’han unit en una concentració que ha reclamat revertir les retallades, reduir les ràtios d’estudiants a les aules, no aplicar el nou currículum i retirar l’avançament del calendari escolar, entre altres. El conseller d’Educació, Josep González-Cambray ha estat el centre de les crítiques d’una marxa unitària que ha començat a la plaça Imperial Tarraco i ha acabat davant la seu dels serveis territorials d’Educació. En un ambient festiu i reivindicatiu, els concentrats han demanat la dimissió del conseller.

Docents dels centres educatius dels barris de Ponent de Tarragona han fet una marxa que ha anat fins a la plaça Imperial Tarraco, on s’han unit amb la resta de concentrats. Des d’allà han caminat Rambla Nova amunt fins als serveis territorials. Durant el recorregut han cridat i cantant proclames en contra de les retallades i posant de manifest que la vaga “no és per les vacances”, sinó “per les mancances” del sistema educatiu.

Ja al final del trajecte, els sindicats han reclamat la presència del delegat territorial davant d’una seu del Govern amb la persiana baixada i que estava custodiada per agents dels Mossos d’Esquadra. Un fet que ha molestat els manifestants.

Rebuig a l’anunci de Cambray

L’anunci del conseller de permetre que els centres educatius triïn si l’any que ve aplicaran o no el nou currículum no ha agradat els representants del professorat. Laura Ferré, portaveu d’USTEC-STEs a Tarragona, ha qualificat de “lamentable” que Cambray hagi fet l’anunci públicament enlloc de parlar-ho a la mesa de negociació. “No demanem una moratòria d’un any, sinó que es consensuï amb la comunitat educativa i no es baixi el nivell”, ha assenyalat. Alhora ha considerat que el responsable del Departament “menysté” el sector educatiu: “no negocia i no dialoga”, ha insistit Ferré. A més, ha remarcat que Cambray “té por perquè la gent està organitzada i els sindicats estan units”.

Entre les principals reivindicacions hi ha que es reverteixin les retallades que fa una dècada que duren, ampliar les plantilles de professorat o retornar a l’horari lectiu anterior. “Aquesta és la vaga de la dignitat. La dignitat de ser docents, perquè ens agrada la nostra feina i perquè volem que l’ensenyament públic torni a ser digne”, ha exclamat Ricard Massó, del sindicat Aspepc-sps. Massó ha estat crític amb el canvi curricular a secundària, que ha afirmat “es carrega tot el coneixement” i ha denunciat que el Departament vol que els instituts “siguin guarderies”.

Des de CCOO, Roser Merros, ha demanat la inversió del 6% del PIB en educació que marca la Llei d’Educació de Catalunya i ha posat en valor la tasca dels docents durant la pandèmia. “S’ha pogut mantenir el servei gràcies als treballadors”, ha remarcat. Respecte el conseller, Agustín Candel, d’UGT Tarragona, ha sostingut que no és l’intermediari que volen “perquè ha demostrat que no està capacitat”.

Aquest dijous hi haurà la tercera jornada de vaga, la darrera d’aquesta setmana. Per als dies 29 i 30 d’aquest mes, hi ha previstos dos dies més d’aturades. Als cinc dies de vaga cal sumar-hi un sisè convocat per alguns sindicats i associacions d’alumnes pel català.

Cambray no pensa dimitir

Els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent. Ho ha anunciat el conseller en una compareixença a la seu del Departament, després de no haver pogut inaugurar el Saló de l’Ensenyament per la protesta d’un grup de docents en el segon dia de vaga. Ha avançat també que s’han recollit part de les aportacions fetes a l’esborrany del currículum i ha dit que la propera setmana s’explicarà a les direccions com queden. Pel que fa a la vaga, ha assegurat que entén el cansament del col·lectiu però que “en cap cas” pensa dimitir, tal i com li demanen els sindicats. Precisament els ha instat a tornar a les meses sectorials.

(Seguirà ampliació)

Eloi Tost / Gerard Vives