.

Una imatge de part dels participants a la neteja. Foto: Cedida

Més de 150 infants, joves i voluntaris han participat en aquesta jornada de voluntariat i acció ambiental. S’ha realitzat una recollida de residus per la Platja Llarga de Tarragona, i el que més s’ha trobat són plàstics, i també burilles. Tot i que no són residus d’un gran volum, cal tenir en compte que el seu impacte ambiental és preocupant. I aquest és el missatge que les educadores de Mare Terra han traslladat als participants. 1 tortuga de cada dues ha ingerit plàstics en el Mediterrani, i més del 90% de les aus marines tenen fragments de plàstics en el seu estómac. En 10 anys, i al ritme actual aquestes estadístiques podrien arribar al 99%.

Després de la recollida de residus, infants i joves han reflexionat entorn l’activitat responen a diferents preguntes: “Podem evitar que arribin residus als mars?”, o “Com podem cuidar la fauna marina?”. Amb les preguntes, les respostes i les reflexions s’han elaborat diversos murals.
Seguidament, les sirenes de la Sirenas Mediterranean Academy, van demanar ajuda per intentar salvar l’ecosistema marí, que es troba en perill: “El nostre somni és tornar a recuperar un mar ple de vida. I sabeu que la solució està a les vostres mans. Necessitem la vostra ajuda avui i sempre!”.
La jornada de conscienciació i sensibilització ambiental va cloure amb l’entrega de medalles i la fotografia final.

L’activitat està organitzada per Mare Terra Fundació Mediterrània, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, el Club de Vela de la Platja Llarga, el Campus de l’ADT, el casal del R.C.F Bonavista, la Sirenas Mediterranean Academy, Ematsa, EMT i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET). També UGT, Cator, Griñó, Europe Direct Tarragona, Dow i Sirusa.
Mare Terra, 30 anys treballant per protegir l’ecosistema mediterrani

La presència de microplàstics (pellets, polipropilè, etc.), els abocaments al mar i altres accions d’un greu i enorme impacte ambiental, han estat investigades i denunciades per Mare Terra davant els tribunals. I així ho seguirà fent. També amb el suport del MIO-ECSDE (Oficina Internacional del Mediterrani), de la qual Mare Terra en forma part, com a representant espanyola en l’executiva.

De totes maneres, l’entitat considera que l’educació és la millor eina per revertir aquestes situacions. I d’això va el Dia de Platja, de conscienciació, sensibilització, aprenentatge i, sobretot, acció, que enguany compleix 30 edicions celebrades, amb més de 5000 voluntaris i participants.
El Dia de Platja és una jornada de conscienciació i voluntariat ambiental, que vol sensibilitzar sobre la necessitat de respectar el mar i les platges, i de l’actual perill al qual l’ecosistema costaner i marí està sotmès.

La voluntat de l’ONG és que aquesta consciència s’estengui en tota la societat. Perquè aquesta és una emergència global, i “perquè si les nostres costes, mars i oceans estan en perill, és problema de totes i tots. Comencem a actuar”, ha reivindicat Ángel Juárez.