.

Meritxell Fernández Sancho, estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració

Meritxell Fernández Sancho, estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració

La Unió Europea és un sistema polític complex configurat per diferents tipologies d’actors que tenen diverses funcions i actuen com a pesos i contrapesos dins del conjunt.

Entendre l’organització i el funcionament de la Unió no és fàcil, i això, unit al fet que només el Parlament Europeu és escollit directament pels ciutadans, crea un desconeixement i un sentiment de llunyania de les institucions europees per part d’aquests. Es percep la política que es fa des de Brussel·les com una “política d’altes esferes”, distant, poc propera, i en algunes ocasions inclús poc transparent, amb un senyalat dèficit democràtic en el qual s’ha anat fent camí però encara en queda per recórrer, i és vital que aquest és vagi de la mà de la ciutadania.

D’aquí de d’importància d’iniciatives com la II Simulació del Parlament Europeu que permeten, per una banda, experimentar en primera persona com s’organitzen i funcionen les institucions i, per tant, serveixen per apropar aquestes i els seus representants als ciutadans de carrer. Però, per altra banda, i per mi el més important, configuren un canal de participació; donant la oportunitat de fer propostes i/o crítiques de manera interactiva i que aquestes siguin escoltades.

En aquest sentit l’esdeveniment organitzat per Europe Direct i la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV em sembla una ocasió que mereix no ser desaprofitada, ja que, en tinguem constància o no, són moltes les decisions que es prenen a Europa i que ens afecten en el nostre dia a dia i futur.

Per això jo he decidit participar, perquè vull ser partícip d’aquest camí, perquè crec que Europa pertany als seus ciutadans i que aquests han de tenir un paper actiu, i perquè jo no desaprofito ocasions de ser escoltada. I tu?

Meritxell Fernández Sancho, estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració