TOTS 21

Vull tenir un record per totes les persones que han mort, i la meva solidaritat amb les famílies. Aquest primer de maig es un homenatge a tots els treballadors i treballadores que estan a primera línia, els treballadors i treballadores essencials que han continuat treballant per tota la societat.

Mercè Puig Cañellas és secretaria General CCOO Tarragona

Aquesta pandèmia ha fet sorgir als ulls de tothom que aquest treballs essencials són la majoria feminitzats i precaris i que el sindicat portem molt anys denunciant i reclamant millores. Hem vist el que ha passat a les residències geriàtriques, intolerable. En aquestes residències privades amb places concertades, l’administració ha de tenir l’obligació de fer un seguiment i no consentir que qualsevol pugui gestionar-les, aquest sector és molt feminitzat i precari i ara hem vist el drama que estan vivint elles i els familiars, ara és el moment de canviar les coses perquè no torni a passar i l’administració s’en faci càrrec. El sector de la neteja, tant invisible moltes vegades, ara hem vist l’imprescindible que és i amb la precarietat que han de viure.

Reivindiquem un treball digne, sobretot els precaris que sín essencials i feminitzats. La salut, la prevenció de riscos laborals estan associats a la salut pública. La pandèmia ha evidenciat l’associació indissoluble de la salut laboral i la salut pública, i la feblesa de la prevenció de riscos laborals. Considerem que després de la COVID-19, la salut i la seguretat de les persones treballadores ha de convertir-se en un eix central en les relacions laborals i en les polítiques econòmiques. Justícia social, més serveis públics, més recursos i millors condicions per als treballadors.

A CCOO ens preocupa molt la manca de presència i d’eficiència dels serveis de prevenció de la majoria de les empreses. És el moment de canviar un model de gestió de la salut laboral que ha mostrat les seves debilitats.

Aquesta crisi del coronavirus està sent especialment dura per al col·lectiu de persones treballadores amb contracte fix-discontinu, tant per les que no han pogut iniciar la temporada com per a les que la seva prestació de serveis s’ha vist interrompuda, ja que no tenen cap tipus d’ingrés per part de les empreses i a més no se’ls reconeixen prestacions per desocupació.

Hem après que la contracció del poder adquisitiu de la classe treballadora empitjora l’escenari i que calen inversions públiques en sectors castigats, però apostant per ocupació i producció d’alt valor afegit. Cal repensar el teixit productiu en clau de millora de l’ocupació, de reorientació de determinats sectors productius. I cal invertir, d’una vegada per totes, en sectors fins ara marginats per ser considerats femenins i poc rellevants, com l’educació i la sanitat, pilars fonamentals i intocables de l’estat del benestar. Toca demostrar que hem après la lliçó.

Mercè Puig Cañellas és secretaria General de CCOO a Tarragona