.

.

TOTS 21

La consellera de Turisme reconeix que el tancament de l’amfiteatre ha tingut un impacte negatiu en la marca Tarragona

La consellera de Turisme reconeix que el tancament de l’amfiteatre ha tingut un impacte negatiu en la marca Tarragona

Els turistes que aquest estiu han visitat Tarragona han fet estades més llargues a la ciutat però han estat menys que l’any passat. Són dades de l’Observatori del Departament d’Innovació Turística Eurecat que ha presentat aquest dijous l’Ajuntament de Tarragona. Tot i el descens d’un 5,7% en les pernoctacions als hotels i càmpings, la consellera de Turisme, Laura Castel, ha fet un balanç positiu de la temporada. Castel ha atribuït la baixada a una situació general arreu de l’Estat i ha donat per bones les xifres d’ocupació, que han estat d’un 73% als càmpings i d’un 79% als hotels. També s’ha mostrat satisfeta per l’augment del temps d’estada a la ciutat, fins a les 2,1 nits de mitjana als hotels i les 4,8 nits als càmping.

Entre l’1 de juny i el 30 de setembre a la ciutat s’han registrat 808.000 pernoctacions, 50.000 menys que el 2018. En els hotels, els principals mercats emissors han estat l’estatal, amb un 33,7% dels visitants, i el català, amb un 17,8%, seguits del francès i el britànic. En els càmpings la proporció ha estat diferent. Aquí els turistes catalans han estat els més habituals, amb un 45%. Segons Castel la situació s’ha produït perquè bona part de les persones que tenen una plaça estable als establiments són catalans. També hi ha hagut un bon comportament del mercat estatal, que ha suposat el 21% del total, i del francès, que ha estat el 10%.

Segons ha explicat el gerent del Patronat de Turisme, Ángel Arenas, no hi ha hagut un descens especialment significatiu de visitants de la resta d’Espanya i ha rebutjat que hi hagi raons polítiques al darrere. De fet, la caiguda ha estat del 4%, inferior a la de turistes britànics o alemanys, que han baixat un 11%.

Castel ha vist amb bons ulls l’increment del temps mitjà d’estada dels visitants. Als hotels ha augmentat d’1,8 nits l’estiu passat, a 2,1; mentre que als càmpings ha crescut de 4,7 nits de mitjana a 4,8. Segons la consellera aquest és un dels objectius que s’han marcat per als propers anys, ja que més temps d’estada dels turistes vol dir més despesa per persona. Tot i això, ha indicat que no disposen encara d’un estudi que permeti saber amb exactitud l’impacte econòmic que té el turisme a la ciutat i de la despesa mitjana dels visitants.

Promoció en dos eixos

Una de les fites que s’ha marcat la conselleria és la d’incrementar el coneixement de la ciutat i dels seus atractius entre el públic. Castel ha reconegut que a Catalunya encara es coneix poc Tarragona. Arenas ha concretat que treballen en dos eixos per solucionar-ho, tant a nivell local com internacional. D’una banda la promoció del patrimoni, tot posant en valor que Tarragona és l’única ciutat catalana declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. De l’altra, ressaltant la mediterraneïtat, a través de les platges, la gastronomia i els castells. “Si hem de ser una destinació de 365 dies l’any, hem de tenir turisme cultural. Cal generar una marca més potent, coneguda i amb notorietat”, ha indicat Arenas.

El prestigi de la marca Tarragona però, ha patit un revés en els darrers mesos amb el tancament de l’amfiteatre romà a causa del seu deteriorament. Així ho ha reconegut Castel, que a la vegada ha reiterat que la voluntat de l’equip de govern és tenir els monuments “en condicions”. Per aconseguir-ho destinaran més partida pressupostària l’any vinent. També s’ha mostrat optimista respecte que el monument ja estigui prou restaurat com per reobrir-lo al públic abans del maig, quan se celebra Tarraco Viva. Tot i això ha exposat que es va parlar amb els creadors de l’espectacle Amfiteatrvm, que es fa les nits d’estiu, per si s’hagués de replantejar en cas que l’amfiteatre no estigués operatiu.

ACN. Eloi Tost