.

Un visitant, contemplant la mostra. Foto: Cedida

Ens semblen estranyes les imatges d’una Tarragona completament buida, amb coloms sobrevolant els parcs lliurement, però també ens pertorba veure pel.lícules amb gent sense mascaretes. El món ens ha canviat quan no ho havíem demanat des del mes de març passat, amb una data concreta: el dia 13, quan les escoles van tancar les portes. I l’endemà, quan va entrar en vigor el confinament total a Espanya. Calia recordar aquestes imatges estranyes que se’ns han fet diàries. El Port de Tarragona reuneix 11 fotògrafs en una exposició que, d’entrada, vol dir que els museus segueixen vius.

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha inaugurat aquest diumenge l’exposició “Tarragona confinada. La ciutat amagada”, acompanyat del coordinador de la mostra, el fotògraf tarragoní Pep Escoda, un els pocs que es capaç de fer més d’una portada a la revista Icon, d’El País, i amb la directora de Port-Ciutat, Montse Adan. La mostra fotogràfica reuneix 110 fotografies d’11 fotògrafs i fotògrafes estretament vinculats a la ciutat de Tarragona. Recull la memòria gràfica del que ha estat el període de confinament per als tarragonins i tarragonines a través de la mirada de cadascun dels autors. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de novembre al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

El president del Port ha recordat que “fa exactament 6 mesos, un 13 de març es tancaven escoles i s’anunciava un estat d’alarma, i aquest confinament obria el període de major incertesa de les nostres generacions”. I ha agraït la feina dels fotògrafs i fotògrafes ja que han aconseguit fer realitat l’encàrrec de “transformar els sentiments i les emocions en imatges tangibles” sobre l’experiència de “tota una societat posada a prova, com feia dècades que no passava”.

El president del Port, Josep Maria Cruset, amb el coordinador de la mostra, Pep Escoda. Foto: Tarragona21

L’acte d’inauguració ha estat conduït per Montse Adan que ha celebrat haver pogut muntar aquesta mostra malgrat el confinament i les restriccions que han suposat les mesures de prevenció i d’higiene per al funcionament del Moll de Costa que ha hagut de reinventar moltes activitats per mantenir la seva proposta culturals i de lleure. En la seva intervenció, Pep Escoda, coordinador i assessor de l’exposició i 21 vegades premiat amb el Premi Nacional Lux de fotografia professional, ha aprofitat per felicitar personalment tots els fotògrafs molts dels protagonistes.

A la inauguració també hi ha assistit la majoria dels 11 fotògrafs que exposen al Tinglado 1: Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, David Oliete, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo i Gerard Boyer. Ells han estat els protagonistes, junt amb Josep M Cruset, de l’acte més simbòlic i emocionant de l’arrencada de l’exposició, amb la plantada d’un xiprer de 5 m d’alçada davant del Tinglado 1, per retre un homenatge a les persones que han estat més colpides per la pandèmia i per deixar un record dels fets excepcionals que ha viscut la Ciutat de Tarragona i tot el país, en motiu de la pandèmia del COVID19.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */