.

anella

Mare Terra Fundació Mediterrània va entrar a registre de l’Ajuntament de Tarragona el passat divendres una moció en la qual es demana “el compromís de protegir els espais de l’Anella Verda”. La moció està dirigida a tots els grups municipals amb la intenció que l’assumeixin i sigui votada en el plenari d’aquest divendres. Des de l’entitat es confia que el document serà aprovat per unanimitat, ja que proposa mesures que serviran per millorar la qualitat de vida de tots els tarragonins. La moció és una recopilació d’idees, propostes i objectius no només de Mediterrània, sinó també d’altres entitats o persones a títol individual, de manera que tothom que tingui alguna cosa a dir al voltant de l’Anella Verda pugui sentir-se representat.

Segons s’exposa a la presentació de la moció, “entenem que (l’Anella Verda) és un tema pendent i fonamental per al desenvolupament vital del municipi de Tarragona, que farà extensiu la riquesa i patrimoni natural a tota la població”. Per això mateix, es proposa a l’Ajuntament que “continuï i ampliï les actuacions a l’Anella Verda, com són la seva senyalització i protecció, la vigilància per tal que les replantacions siguin de plantes autòctones, i el manteniment adequat”.

La moció demana la creació d’un Pla Director elaborat pel consistori amb el consens de les entitats ecologistes de la ciutat. El Pla Director ha de ser un document, per tant, que compti amb la unanimitat de tothom, i el seu objectiu seria “implantar les bases per a totes les actuacions pertinents, i que garanteixi la conservació del patrimoni natural de Tarragona”. Entre les actuacions que caldrà tenir en compte, destaquen la restauració de masos i barraques, posar en marxa reforestacions i restauracions ambientals, elaborar plans de recuperació de flora i fauna, i la recuperació ambiental d’espais degradats per frenar la pèrdua de biodiversitat, entre d’altres.

El president de Mare Terra Fundació Mediterrània, Ángel Juárez, ha explicat que “hem decidit presentar aquesta moció perquè tenim la custòdia d’una part del riu Francolí i hem detectat algunes mancances en la conservació del nostre espai. Hem recopilat iniciatives provinents de diversos àmbits, així com idees nostres, per donar forma a una moció que representi la preocupació general que existeix sobre aquesta qüestió”. “Demanem a tots els grups municipals que es prenguin seriosament aquest document i l’aprovin”, ha afegit Juárez, “perquè el bon manteniment de l’Anella Verda és cabdal per al futur de la ciutat i de tots els tarragonins. No és un tema per entrar en jocs polítics, així que els hi demanem que siguin responsables”.

MOCIÓ PRESENTADA PER MARE TERRA FUNDACIÓ MEDITERRÀNIA PER CONTINUAR AMB EL RECONEIXEMENT I LA MILLORA DELS CAMINS DE L’ANELLA VERDA DE TARRAGONA

D’acord amb el que preveu el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, l’entitat Mare Terra Fundació Mediterrània desitja sotmetre a la consideració del Ple la següent Moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

En el sentit estricte «L’Anella Verda» són la xarxa de camins i espais naturals no urbanitzables del municipi de Tarragona. Però les definicions poden anar evolucionant. Així actualment podem passar a incloure-hi les rutes verdes o fins i tot urbanes que anirà relligant l’Anella Verda als diferents barris i poblacions properes, així com altres espais naturals d’aquests nuclis de població per fer extensiva aquesta riquesa a tota la població, sigui quin sigui el barri on visqui de la ciutat, i fins i tot per a arribar a altres nuclis urbans propers. Amb la referència als rius GAIÀ i FRANCOLÏ, voldríem ampliar l’Anella Verda als municipis veïns i així passar de ser un territori estret i fragmentat per alguns indrets a ser el gran corredor biològic del Tarragonès que connecta els nostres boscos amb el nord de Catalunya fins als Pirineus per la Conca del Gaià, el Solsonès i la Segarra , i amb les muntanyes de Prades i Santes Creus pel Francolí (amb rutes també amb connexió amb aquests corredors de molt valor com poden ser les rutes del Camí de Sant Jaume o la ruta del Cister) , millorant així els connectors biològics entre els diferents indrets, i sobretot aprofitant els trams verds naturals al costat dels rius anomenats anteriorment.

Així doncs demanem que

MOCIÓ:

Primer – El nostre Ajuntament continuï amb la senyalització i protecció de l’Anella Verda des dels barris de Ponent i de Llevant, amb rutes com més verdes i naturals millor; aptes per a vianants, cavalls, i bicicletes i separades del tràfic motoritzat. Aquestes rutes verdes han de connectar tots els camins sense interrupcions des de Ponent, cap al Francolí, Pont del Diable, Llorito, barris de Llevant, etc… posant especial èmfasi en posar passeres en els trams del riu Francolí que així ho requereixin i fent accessible el pas allà on hi ha dificultats per trams de baranes o altres impediments. També delimitant camins, corregint els falsos indicatius i senyalitzant de manera correcta tots els itineraris sobretot senyalitzant l’itinerari a la platja.

Segon – En el tram on s’està construint l’Anella Mediterrània i a on ha d’anar l’Ikea en els barris de ponent, el nostre Ajuntament s’ha de comprometre a protegir els espais per on

passin els camins de l’anella verda, per a que no es quedin els camins de l’anella sense connexió en aquests barris i per a que així es pugui mantenir uns itineraris i uns espais verds en aquests indrets que ara s’estan urbanitzant.

Tercer – Demanar el compromís al nostre Ajuntament de que si es fan replantacions en aquest territori pertanyent als camins de l’anella, que siguin de plantes autòctones

Quart – Demanar al nostre Ajuntament la constitució d’una taula d’entitats o consell d’entitats mediambientals per a promoure la participació ciutadana en temes de mediambient que afectin a la ciutat, en especial en aquest cas pel tema dels camins de l’anella verda.

Cinquè – Demanar al nostre Ajuntament que els camins estiguin nets, el sotabosc ben mantingut per protegir-lo d’incendis, i que es vagi fent un manteniment dels camins i les senyalitzacions de manera adequada evitant les talles indiscriminades i les neteges agressives, i poc respectuoses amb el medi. Cal desenvolupar instruments i actuacions de gestió forestal sostenible per millorar les masses forestals joves i reduir el risc d’incendi forestal. Per altra banda, demanar en els punts de parada de la ruta (com per exemple el Pont del Diable) recollida de brossa de manera selectiva i creació de punts d’aigua allà on sigui possible durant la ruta.

Sisè – Demanar que es faci un Pla Director que compti amb personal tècnic i el consens de la taula d’entitats del sector per continuar fent d’altres actuacions: com la restauració de masos, barraques o construccions, reforestacions i restauracions ambientals, plans de recuperació de flora i fauna, plans turístics, que poden promoure el creixement d’oportunitats d’empreneduria, i el recolzament a plans educatius de coneixement, promoció i sensibilització d’aquests espais verds, que amplien les possibilitats d’esbarjo i oci respectuosos amb la natura; també recuperant ambientalment espais degradats i impulsant projectes que preservin i recuperin connectivitat ecològica, frenin la pèrdua de biodiversitat i potenciïn la conservació del patrimoni natural.