.

.

TOTS 21

Una de les peces de les instal·lacions exposades en la mostra ‘COSMOS. Mirar en la foscor entre les estrelles’. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

L’artista Mayte Vieta inaugura aquest dijous l’exposició ‘COSMOS. Mirar en la foscor entre les estrelles’ al Castell de Vila-seca (Tarragonès). La mostra consta de quatre instal·lacions amb les quals expressa com va viure el confinament i la malaltia del seu pare. A través dels somnis, la contemplació de l’univers i de l’explosió de la natura ha creat una proposta feta expressament per al castell. “Somiava per fugir de la realitat, mirant la foscor i les estrelles m’escapava”, ha afirmat Vieta. Des de l’Ajuntament han destacat que es tracta de la primera exposició feta per una dona en actiu a l’equipament vila-secà. L’exposició es podrà visitar fins al 13 de novembre d’aquest any i les visites seran gratuïtes durant el mes de juliol.

La mostra, que s’inaugurarà aquest dijous a la tarda, busca “embolcallar els espectadors” mitjançant elements onírics i que sorgeixen tant de la imaginació com dels somnis de l’artista. El procés creatiu de ‘COSMOS, Mirar en la foscor entre les estrelles’ es va iniciar a partir del confinament de la pandèmia del coronavirus. Vieta ha desgranat la feina feta durant el darrer any per portar la proposta al Castell de Vila-seca, que es divideix en quatre espais diferenciats on la llum i la foscor tenen un protagonisme destacat en un conjunt de peces en què la natura i la preocupació per la preservació del planeta és ben present. En total, s’exposen onze obres de diferents estils, entre les quals hi ha fotografies en blanc i negre i una escultura. Amb elles, l’artista busca inquietar la mirada de l’espectador perquè se senti interpel·lat.

Segons la comissària Natàlia Chocarro, les obres exposades coincideixen en l’etapa de maduresa i un moment personal complicat de Vieta. “Després d’aquesta època de pandèmia i tots els ensurts que han ocupat la seva vida personal, l’artista decideix alçar la mirada cap a les estrelles i buscar aquesta connexió amb l’energia astral”, ha subratllat Chocarro. El fil conductor de la mostra és precisament aquest, l’evasió de la realitat mitjançant la imaginació, les energies i els somnis. El món del subconscient és l’altre dels motors de Vieta, tal com ha destacat l’artista.

La proposta també inclou un programa pensat específicament per als joves estudiants. Es faran visites pedagògiques per als centres educatius i els infants, per acostar l’art contemporani a aquest col·lectiu. En aquesta línia, Vieta ha remarcat la importància del suport per part d’institucions públiques i mecenes privats per impulsar aquests projectes culturals.

Quatre anys més de conveni

L’exposició s’emmarca en el conveni entre l’Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Vila Casas, que es prorrogarà durant els pròxims quatre anys per portar l’art contemporani a l’equipament cultural vila-secà. Es tracta de la quarta mostra que es pot veure al Castell de Vila-seca, després que prèviament s’hi exposessin obres de Tàpies, Centelles i Clarà. En aquesta edició, es promou per primer cop l’obra d’una dona artista en actiu, un element que Mayte Vieta confia que esdevingui “un precedent” per a futures ocasions.

De moment, el consistori opta per no quantificar l’expectativa de públic al qual s’espera arribar en els pròxims mesos i insisteix en la importància de facilitar espais d’exposició dedicats als artistes contemporanis. Pel que fa a les anteriors mostres, unes 10.200 persones es van acostar fins l’equipament per veure les exposicions de Clarà.

Mar Rovira – Ariadna Escoda