.

Mas Miró. Foto: Ajjuntament de Mont-roig

La Fundació Mas Miró oferirà en preestrena mundial ‘La Masia ressonant (a través de 7 Constel·lacions)’, una obra musical contemporània inspirada en la sèrie mironiana ‘Constel·lacions’. El compositor d’abast internacional Hèctor Parra ha volgut sumar-se a la celebració del Centenari del quadre ‘La Masia’ a partir de les ‘Constel·lacions’ de Joan Miró, que serveixen de base d’aquest melodrama musical per la seva complexitat i singularitat dins del conjunt de les obres de Miró.

‘La Masia ressonant (a través de 7 Constel·lacions)’ es preestrenarà el pròxim dissabte 30 de juliol, a les 21 h, a Mas Miró, un any abans que Parra estreni la sèrie sencera de 23 de manera oficial a l’Auditori de Barcelona. Els visitants de la masia podran, així, gaudir d’un espectacle inèdit que conjugarà música i poesia.

Les Constel·lacions, la inspiració

La sèrie ‘Constel·lacions’ consta de 23 petites pintures que Miró va realitzar entre l’any 1939 i l’any 1941, coincidint amb l’arribada del feixisme a Espanya i Europa. Parra presentarà les peces musicals basades en les pintures que Miró va fer a Mont-roig després de la fugida de França i la seva tornada a Espanya. La importància d’aquesta sèrie en la trajectòria de Miró és cabdal i és sens dubte una de les obres més conegudes de l’artista. A Parra li fascinen el moviment i el dinamisme d’aquestes pintures, així com les emocions complexes i existencials que irradien. Els anys en què Miró va pintar les constel·lacions van ser molt difícils, sens dubte una època de por i d’incertesa. Va refugiar-se en la nit i les estrelles per poder superar emocionalment les monstruositats de la guerra. Finalment, va tornar a Catalunya amb les constel·lacions sota el braç, paradigma de tenacitat, d’harmonia i també d’integritat humana en un dels moments més obscurs de la Història: la prova tangible que podia continuar existint i desenvolupant-se com a artista malgrat que la guerra i el feixisme havien arrasat casa seva.

Partint d’aquest moment de patiment i de foscor, Parra ha comptat amb la complicitat d’Imma Santacreu, amb qui ha explorat al piano –primer de manera improvisada i després amb una escriptura adaptada- tot un seguit de tècniques especials amb una multitud d’objectes d’origen natural (caragols, petxines, branquillons) o casolans (didals, baldufes, brotxes, agulles de fer mitja). En companyia del poeta Arnau Pons i de les pianistes Lluïsa Espigolé i de la mateixa Santacreu el compositor s’endinsa en el llenguatge pictòric de Miró per intentar transmetre’n la trascendència. La força de la pintura, la música i la poesia s’uneixen per acompanyar l’espectador a somiar i connectar amb l’univers còsmic i sublim del nostre artista més universal.

Obra premiada

El passat 21 de juny l’Acadèmia Catalana de la Música va atorgar a Hèctor Parra i Arnau Pons el Premi Alícia 2022 a l’autoria per l’obra ‘Constellations’, en la qual es basa aquest concert que oferiran a Mas Miró.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */