.

Jose Luis Martín, durant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

Una aposta decidida per donar-li un tomb a la imatge que presenta la ciutat, amb l’eix vertebrador del turisme com a aspecte estratègic central i una rebaixa en quatre anys de l’IBI d’un 25 per cent, perquè Tarragona “deixi de ser la ciutat més cara d’Espanya” en matèria de contribució urbana són les bases del programa de govern del líder i candidat del PP per Tarragona José Luis Martín. Des del govern municipal s’ha encarregat aquests quatre anys de rentar-li la cara als barris i vol aprofundir amb plans d’intervenció global que tindran com a màxim exponent fer de Tarragona “una ciutat per passejar-s’hi”.

Martín, reconegut gestor que sap afrontar reptes i defuig les “ocurrències”, com diria Aznar, ha presentat a la sala d’actes de la Cambra de Comerç el seu progama de govern, posant sobre la taula els eixos sobre els que pivotarà.

El candidat té molt clar que la principal merma de la ciutat és la seva mala imatge, amb carrers bruts, voreres malmeses, façanes deteriorades en diferents barris, fet que repercuteix en el turisme. Aquest ha de ser el generador de riquesa de la ciutat, mentre que la proposta de rebaixar un 25% l’IBI, la principal font d’ingressos de l’Ajuntament, “provocarà un estalvi de deu milions d’euros anual per les famílies”. Fidel al manual de la dreta moderada, la reducció d’impostos és per tant peça clau de l’ideari. “No volem ser la ciutat mes cara d’Espanya”, ha repetit, mostrant com Tarragona gairebé duplica Madrid en el cost municipal de l’IBI.

El diàgnostic de la ciutat que deixen 12 anys de govern de Ballesteros ha estat clarament negatiu. Ha acusat l’actual alcalde i alcaldable del PSC de “manca de lideratge”, d'”improvisar” i de cometre “ocurrències”. “Tarragona no s’ha transformat aquests anys i no ha tingut la persona per fer.ho”, ha afirmat en rreferència a Ballesteros, a qui culpa per tenir descuidada la ciutat. Martín proposa “un model de ciutat creïble i ambiciós, realista i ser una ciutat oberta al mar, amable, turística, que retingui talent i atregui inversors”. Que Tarragona “sigui una joia”, el lema de la seva campanya, és el que busca Martín.

Un passeig a Llevant

Com ho farà? Proposa Martín crear un passeig dels miradors de Llevant, creant un passeig a l’N-340, entre la Via Augusta i La Móra, de manera que es pugui recórrer totes les platges, en bici o caminant. Es tracta de “donar valor a les platges”, facilitant també la mobilitat dels campistes, que ocupen el 80 per cent de les places de la ciutat.

En segon lloc proposa convertir el Miracle en la platja urbana, perdut part del seu encant amb la marxa del Fortí de la Reina i amb la plataforma. També proposa “replantejar” l’estació de tren i alliberar les vies al costat del mar, “com han aconseguti altres municipis de costa” propers. Es compromet a negociar-ho amb Madrid. “Un cop més, Tarragona ha perdut l’oportunitat. No podem permetre que les mercaderies perilloses passin per les vies de la costa”, ha subratllat, reclamant la revitalització de l’antiga via fèrria Reus-Roda.

La pespectiva de convertir Tarragona en una ciutat amable porta el PP a plantejar una reforma urbana que enllaci la plaça dels Carros amb Rambla Vella, passant pels carrers Apodaca, Unió i Sant Francesc, unint la Part Baixa amb la Part Alta “amb un gran passeig, ampliant voreres, amb un únic sentit de circulació, per cobrir en 15 minuts aquesta distància”.

També proposa la connexió del centre amb els barris de Ponent a partir d’una reconversió de la carretera de Reus (T-11) “en una via urbana on s’hi pugui passejar”: “Els veïns de Ponent no han de viure separats”, ha afirmat.

La cura dels espais públics es  farà amb un pla de millora, amb un asfaltat global de carrers, ampliant les voreres, de manera que el vianant en sigui el protagonista, creant més aparcaments disuassius, baixant el preu dels aparcaments i incrementant les línies i freqüències dels autobusos municipals. En definitiva, convertir Tarragona en “una ciutat-passeig”.

Altrament, la millora inclou un pla per subvencionar la reforma de façanes i locals comercials i lluitar contra els locas buits. En neteja de carrers, “caldrà adaptar a les necessitats actuals el contracte de la brossa i la neteja”, d’un cost de 20 milions d’euros anual, de manera que s’inclogui la neteja de tots els espais públics. La Brigada d’Intervenció Ràpida que va crear Ballesteros ampliarà la seva feina actuant en col·legis públics, teatres i equipaments esportius. I se sancionaran els actes vandàlics.

Els museus obriran els festius

Com ha fet els tres anys que ha governat amb el PSC, Martín fixa el turisme “com una prioritat”. Proposa “passar d’una ciutat industrial a una turistica”. S’implantarà un nou model de gestió intel·ligent del turisme i especialment “els museus i monuments sempre estaran oberts” i no com succeeix ara.

Paral·lelament, s’executarà un pla integral de millora de les platges i en matèria cultural, Tarragona “s’obrirà al món”, recuperant el teatre espanyol de grups de rpestigi com el Teatre de Mèrida. “Només es representen dues obres en castellà per temporada”, ha criticat, com també ha posat en solfa que la literatura castellana no estigui premiada a la ciutat.

Jaume Garcia

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */