TOTS 21

Ferran Tarradellas és director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Ferran Tarradellas és director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

El passat mes de setembre, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en el seu discurs sobre l’Estat de la Unió va dir que «la solidaritat és la cola que manté la nostra unió junta». Va apel·lar a la «solidaritat de cor», aquella de debò, aquella que tots els europeus coneixem perquè es troba al centre dels nostres valors. Ja ho va dir Robert Schuman en la seva declaració l’any 1950: » La unitat d’Europa no es farà de cop ni mitjançant un pla únic: es farà mitjançant realitzacions concretes i, primer de tot, creant una solidaritat de fet».

I ara, justament ara que algunes veus qüestionen el projecte europeu, ara que la UE ha d’afrontar situacions difícils i inèdites, és ara que la Comissió llança el Cos europeu de solidaritat, una iniciativa perquè els joves de 18 a 30 anys puguin participar en activitats solidàries arreu d’Europa. El nou Cos europeu de solidaritat oferirà als joves la possibilitat de fer voluntariat, realitzar unes pràctiques o treballar allà on hi hagi més necessitat d’ajut i intervenció en situacions d’emergència durant un període de dos mesos a un any.

Aquells joves que s’inscriguin al Cos europeu de solidaritat no només tindran l’oportunitat d’ajudar les comunitats més vulnerables, les persones que ho necessitin i els ens locals o nacionals en un ampli ventall de temes com ara la provisió d’aliments, la conservació dels boscos, la reconstrucció de zones que han patit un terratrèmol o l’ajut a la integració de refugiats sinó que també obtindran una experiència professional i personal de valor incalculable. Una vegada acabada l’estada, la UE la reconeixerà de manera oficial a través d’un certificat que omplirà de valors el CV dels joves que hagin participat en aquesta iniciativa europea.

Aquest dimecres serà un gran dia per Europa, un dia per tornar a reivindicar la solidaritat com a valor de la nostra Unió. Aquest dimecres tots els joves que ho vulguin podran inscriure-s’hi i tenir l’honor de formar part del nou cos europeu. Si, com també va dir el president Juncker «el futur de la UE està a les mans dels joves», ara tenen una oportunitat d’or per donar un impuls a aquesta unió i reforçant-la a través d’un dels valors que ens fa europeus, la solidaritat. Les expectatives són altes: esperem que al 2020 el cos tingui més de 100.000 persones, però estem segurs que les assolirem.