.

130 persones han votat per triar el nom de la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Foto: Ajuntament

Maria Mercè Marçal i Serra serà el nom que portarà la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol del Morell. Així ho han decidit les més de 130 persones que han pres part en el procés participatiu Dona’m nom de dona, que ha estat actiu durant tota una setmana. Així, Maria Mercè Marçal ha estat l’opció que ha recollit més vots, un total de 61, el que suposa un 43,88% del total. Les altres dues opcions eren Caterina Albert, que ha sumat 43 vots, i Teresa Pàmies, amb 35. Val a dir que es van triar aquestes tres propostes, de grans dones de la literatura catalana, per tal de mantenir una coherència amb la resta de carrers de l’entorn de la plaça, també vinculats a la literatura. La iniciativa s’ha emmarcat en la celebració del Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dilluns 8 de març, gràcies a un treball conjunt de les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell.

L’objectiu era, d’una banda, “incentivar la participació ciutadana per a projectes petits, més enllà dels pressupostos participatius que ja fa dos anys que organitzem”, remarca l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet. D’altra banda, i tal com indica la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, “tenim pocs carrers amb nom de dona i vam creure molt oportú aprofitar el 8 de març per sumar-ne un més donant, alhora, un reconeixement a una gran figura de la literatura del nostre país”.

Per culminar el procés, la il·lustradora Berta Artigal està realitzant un mural relacionat amb les dones i la literatura catalana en un dels murs que delimiten la pista esportiva de la plaça. Una obra artística que es presentarà aquest dissabte 13 de març a les 17 hores en un petit acte en què també participaran les professores del departament de corda de l’Escola de Música El Morell, Maria Eugenia Paniza al violí i Roser Àvila al violoncel.

Qui va ser Maria Mercè Marçal?

Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell 1952 – Barcelona 1998) va ser una poeta, narradora, editora i traductora catalana, catedràtica d’institut de català. També va ser activista política, cultural i feminista. El fet de viure i créixer en un entorn rural serà determinant per a ella.

En l’etapa universitària s’inicia la politització de Marçal, mentre que la dècada dels setanta representa la seva entrada en el món literari i en l’activisme polític i feminista, que no abandonarà mai. El 1976 guanya el premi Carles Riba de poesia amb el seu primer poemari, Cau de llunes. Durant els vuitanta, Marçal estudia i tradueix diverses poetes i escriptores.

El 1980 té la seva filla Heura (afronta la maternitat en solitari) i li dedica alguns poemes, i el 1982, a Terra de mai (títol al·lusiu a la seva companya sentimental Mai Cobos), tracta el tema de l’amor entre dones, inèdit en la literatura catalana fins llavors. El 1994, Marçal publica La passió segons Renée Vivien, la seva única novel·la, que li val un reguitzell de premis.

En els darrers anys de la seva vida, impulsa el Comitè d’Escriptores dins el Centre Català del PEN Club. El 1996 se li diagnostica un càncer i mor el 1998.

Redacció