.

Les matemàtiques, l’astronomia, la medecina, la literatura, l’urbanisme, les creences religioses… sense l’aportació de la civilització de l’antic Egipte , Grècia i Roma no haguessin pogut desenvolupar les seves pròpies cultures i la civilització greco-romana tal i com la coneixem no hagués existit.

Magí Seritjol. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme

Magí Seritjol. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme

Des del festival creiem que no es pot entendre Roma sense comprendre el paper d’altres cultures a l’entorn del Mediterrani , i fins i tot més enllà. El típic mapa de l’Imperi romà, tot d’un color, reflexa una visió molt allunyada de la realitat històrica. Roma va unificar políticament tota la conca mediterrània, però això no va significar la fi de les cultures i llengües anteriors al sorgiment de Roma com a potència global. La llengua principal a l’orient de l’Imperi va seguir sent el grec, fins i tot a Egipte amb la ciutat d’Alexandria al cap davant . No trobarem temples a l’estil clàssic grec o romà a Egipte, ans el contrari , els nous dominadors del país del Nil seguiran representant-se com els antics faraons i els temples seran a l’estil egipci.

Aquest any us proposem no una visita a l’antic Egipte sinó la relació que aquesta civilització va tenir amb el món romà, així moltes de les activitats que us proposem tindran per protagonistes l’Egipte romà. És clar que abans podrem fer un repàs als grans trets de l’Egipte faraònic, des de la realitat geogràfica al món de les creences en el més enllà, amb rituals de momificació inclosos.

L’edició d’enguany començarà amb un debat precisament sobre la mútua influència, si n’hi va haver , entre Roma i Egipte. Va ser mes una topada o una trobada? Amb especialistes del món romà com el catedràtic Joaquin Ruiz de Arbulo i especialistes del món egipci com Luís Gonzálvez conservador en cap del Museu Egipci de Barcelona. També ens acompanyaran en aquest acte inaugural; el professor Jesús Caarruesco especialista en el món grec però també coneixedor de la cultura egípcia i Enric Calpena periodista especialista en la divulgació de la història.

Del debat inaugural a l’acte de cloenda, amb més de 400 actes per endavant, arribarem a la cloenda amb una nova producció del festival ; “Mirades d’eternitat. Els retrats d’El Faium”. Aquests famosos retrats funeraris exemplifiquen millor que res la mútua relació entre Roma i Egipte. Són retrats de ciutadans romans nascuts i vivint a la vall del Nil i que es fan enterrar a la manera egípcia.

Per arribar a la cloenda haurem pogut conèixer i aprendre aspectes com al vida quotidiana, la gastronomia, l’exèrcit romà, els jocs de gladiadors, la música i les arts, la tecnologia i la ciència antiga, les creences religioses, i molts aspectes mes de dos de les mes grans civilitzacions de la humanitat.

Magí Seritjol és director del festival Tarraco Viva

/* JS para menú plegable móvil Divi */