.

David Marsal. Foto Johan Hampf

 

El gran complex ‘Lumine‘ de la Pineda renova l’aire sota la direcció de David Marsal, un cuiner tarragoní que s’ha passat quasi mitja vida visquent a Madrid i viatjant pel món, i que des de fa tan sols un mes ha decidit tornar a casa i apostar per aquest gran projecte.

És un repte a l’altura de la capacitat d’en David, que ha demostrat durant tota la seva trajectòria ser un gran professional, ambiciós i treballador. Tot i que a ell li agrada més definir-se com a un “bon company i humil” -dono fe d’això-, el seu paper predominant ha sigut com a líder de grans equips com El Bulli, Los hermanos Roca, Carme Ruscadella, La Broche y Masterchef España, amb els qui va compartir 20 anys de vida a Madrid, encara que a ell li “semblen 3”.

Un cuiner exitós que ha vist en Lumine “un projecte força interessant”. Marsal vol aprofitar la ubicació avantatjosa del complex per rebre gent tan de Tarragona, Reus, Salou, Vila-Seca, etc., i deixar de ser un atractiu únicament turístic i per a jugadors de golf. “Tarragona és complicada” explica, “ara és quan ha començat a valorar la gastronomia i els meravellosos productes que té”.

Marsal que ha viatjat per tot el món i ha sentit a la seva pell el cosmopolisme de la capital, és conscient que Tarragona té una altra filosofia de vida: “A Madrid la gent és més consumista en el sentit que surten més al carrer, mengen fora. A Tarragona s’estila reservar-se al cap de setmana per sortir a sopar i això ha de canviar”, assegura.

David vol convertir Lumine una oferta d’oci per Tarragona, una ciutat que, precisament, té gana de noves ofertes d’oci i gastronòmiques. Vol un concepte “nou, fresc, informal, on la gent hi pugui estar còmode. Qui tingui ganes d’un espai obert, de bosc, de verd, i d’una bona oferta gastronòmica, pugui venir a Lumine”.

Beach Club. Foto: Johan Hampf

La seva idea és continuar amb la proposta dels anys anteriors, però modificant algunes coses, com per exemple donar un toc de sofisticació als menús que es basaran en productes de la terra; “vull aprofitar les bondats que té Tarragona, que és molt generosa en aquest sentit; tenim producte de mar i de muntanya”. Tot i això, el producte fetitxe d’en David, és el peix i el marisc; “aquells 20 minuts que passo descamant un llobarro, obrint-lo, traient-li les espines i filetejant-lo… són meravellosos, hi desconnecto del món”.

L’estil gastronòmic del David ha anat evolucionant amb el temps. Als seus inicis la alta gastronomia era el seu model de treball, però amb el temps s’ha adonat que “la cuina està tornant al que era abans, als guisats, als estofats… i per aquí va la meva cuina”. David aposta per plats no elaborats en excés on el producte es mantingui fresc.

En quan als vins, Marsal vol modificar la carta apostant per productes de la zona. La seva idea és treballar amb cellers de la Terra Alta, el Priorat, el Montseny. “Vull descobrir vins barats però que sorprenguin, que beguis un vi de 4 o 5 euros i digues ‘m’encanta’, perquè amb un vi de 30 euros… no estàs descobrint res”.

Un dels plats que trobem al menú Solemare. Foto: Johan Hampf

 

Taula preparada per un esdeveniment. Foto: Johan Hampf

David assegura que es tracta d’un lloc privilegiat enmig del bosc mediterrani amb vistes al mar que està per descobrir. El complex compta amb 500 hectàrees de terreny en el que hi han tres camps de golf, dues cases club, cinc restaurants i la seva Beach Club amb vuit piscines i una àrea dedicada als nens amb activitats especialment dissenyades per a ells.

El Beach està format per una sèrie única de piscines esglaonades amb un disseny infinit que converteix les vores de la piscina en un horitzó que es fon amb el mar. El club ofereix nombroses opcions de piscines que van des d’una piscina de sorra i aigua salada a El Volcà, fins a una nova experiència exclusiva per a adults, Solemare, on els visitants poden gaudir d’un ambient més relaxat i amb més privacitat. En un futur està pensat construir-hi 2.500 habitatges i 2 hotels. “És un projecte ambiciós del que espero continuïtat, que em sorprengui, poder fer equip i sentir-me com a casa. Estic convençut que serà així”.

Camps de golf. Foto: Johan Hampf

Camp de golf i restaurant al fons. Foto: Johan Hampf

Sobre David

Un cuiner de vocació que des de ben jove tenia clars els seus objectius; ser un cuiner d’èxit; “quan un sap el que li agrada, té clar cap a on dirigir-se i com lluitar”, explica. Tan va ser així que es va graduar a l’Escola d’Hosteleria de Cambrils sent el número 1 de la seva promoció motiu pel qual li van oferir fer les pràctiques “al millor restaurant del món”, afirma, El Bulli, conegut internacionalment per la llavor gastronòmica que van desenvolupar els cuiners espanyols i germans Ferran Adrià i Albert Adrià, guardonat aquest últim, amb el Premi Nacional de Gastronomia pel millor cap de cuina al 2017. Després d’estar un any de pràctiques, va ser contractat per Ferran Adrià amb qui va aprendre “disciplina militar”, aptitud indispensable per fer funcionar una cuina i respondre davant les exigències del client.

Després d’això, va rebre una trucada; el gran Sergi Arola li oferia treballar amb ell al restaurant El Broche, al centre de Madrid. Marsal, un home apassionat dels reptes, no va dubtar un segon en acceptar l’oferta: “vaig descansar una setmana i me’n vaig anar cap a Madrid”.

La Broche era el millor restaurant d’Espanya” diu convençut. “En aquell moment, a l’any 2002, era impensable tancar el cap de setmana, i La Broche ho feia. Només amb els serveis que hi havien entre setmana estàvem més que satisfets”. Allò va ser un veritable èxit, el nivell d’exigència era descomunal, s’omplia cada dia, de dilluns a divendres.

David Marsal. Foto: Johan Hampf

Allà va anar amb la idea d’estar 6 mesos i van passar 9 llargs anys. Després d’allò, la productora de televisió Endemol de Mediaset, li va oferir ser el director de gastronomia de Masterchef España, un format que per aquella data no feia més que començar de zero, com quasi tots els reptes que li agraden a Marsal. “Va ser dur, perque la gastronomia espanyola és molt més profunda i molt més intensa que l’estàndard americà”. Marsal va aprendre mà dreta a televisió, capacitat de treball entre equips i departaments.

I finalment, després de 7 anys, 7 edicions de programa, li truquen de Tarragona; és Lumine, un projecte que porta 10 anys obert i que demana a crits un canvi. Marsal l’accepta, tot i el risc que comporten les coses noves. Un home, que als 44 anys ja ho ha fet tot a gastronomia, espera d’això el que està acostumat a rebre; èxits i més èxits. Tot i que ell, amb un peix ben cuinat, la seva dona al costat i tots dos mirant al mar, a aquestes altures, ja seria feliç.

Soraya Rodríguez Barrios