.

El repte esportiu i ambiental es duu a terme durant tota la setmana fins l'11 de maig i transcorre per zones d'alt valor paisatgístic i natural del país

El repte esportiu i ambiental es duu a terme durant tota la setmana fins l’11 de maig i transcorre per zones d’alt valor paisatgístic i natural del país

La quarta etapa de l’Ultra Clean Marathon ha superat l’equador del repte esportiu i mediambiental que durant aquesta setmana s’està fent arreu de Catalunya. L’etapa d’avui ha enllaçat Olot amb Girona a través dels 58 quilòmetres de Via Verda que han corregut els ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon: Albert Bosch i Nicole Ribera. Al llarg de l’etapa, la comitiva s’ha aturat a Les Planes d’Hostoles on l’Escola Sant Cristòfol ha fet una activitat de restauració i educació ambiental. Com a anècdota de la jornada, alumnes de l’Institut de Lliçà d’Amunt que feien una activitat a la Via Verda s’han sumat a la iniciativa i han acompanyat els ambaixador durant un tram. A l’arribada l’Associació Naturalistes de Girona i La Sorellona han organitzat una acció de neteja.

D’altra banda, el Centre de Recuperat de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà ha recuperat un exemplar d’Aligot que va patir un atropellament en una rotonda de Bellcaire. Els responsables del centre han explicat que l’ocell estava molt mal ferit amb un traumatisme al cap i hemorràgies. Durant els dos mesos que ha estat hospitalitzat ha passat per totes les fases. Avui, afortunadament, ha pogut ser alliberat en perfecte estat de salut.

Pel que fa a l’apartat dels residus, a l’etapa d’avui s’han recollit 36,66 kgs de residus (27,5 kgs d’envasos i 9,16 kgs d’altres tipologies); d’aquesta manera en el decurs de l’Ultra Clean Marathon ja s’han recollit 1.061,6 kgs (118,5 d’envasos, 18 de kgs de vidre i 865,16 kgs d’altres tipologies). El podi d’avui ha quedat configurat de la següent manera:
Residu més habitual: embalatge de barreta energètic per a esportistes.
Residu més curiós: peça d’ordinador
Residu més perillós: llauna d’oli de vehicle
Els premis els han lliurat Glòria Vila, responsable de sostenibilitat de Comexi, Andrés Espuelas, director de procurement de Comexi i Pere Teixidor, tècnic de sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona.

Etapa 5, dijous 9 de maig
L’etapa de demà dijous començarà a Girona a les 8 del matí, vint minuts després passarà per Quart on hi haurà una acció de neteja feta per l’Ajuntament del municipi i per l’Associació Fem Quart. A les 9.30 hores està previst arribar a Cassà de la Selva i a le 12.05 hores a Vidreres on l’Institut del municipi farà una acció de neteja. L’arribada serà a les 17 hores a la platja Sa Palomera de Blanes on també hi ha programada una acció de neteja programada per l’Ajuntament. A l’arribada l’entitat Xatrac que treballa per donar a conèixer els ecosistemes marins i litorals i la problemàtic relacionada amb l’elevada freqüentació, farà una activitat, es categoritzaran els diferents residus recollits durant l’etapa i es lliurarà el premi als residus més contaminants, més curiós i més abundant.

700 km, 7 etapes, 3 disciplines, 2 ambaixadors i 2.000 participants 
La volta circular a Catalunya s’està fent en set etapes diferents consecutives, del diumenge, 5, al dissabte, 11 de maig. El repte compta amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que en fan d’ambaixadors i que, per segon any consecutiu, s’han apuntat al repte. A més, tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut, o fent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l’esdeveniment fins a les 18 hores del dia abans de l’etapa. Té un cost de 5 euros que es destinen a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l’Ultra Clean Marathon 2019.

A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius. Al finalitzar cada etapa es lliura un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s’atorga el premi a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura, i a qui hagi recollit el residu més curiós.

Una Ultra Clean Marathon circular
L’Ultra Clean Marathon d’enguany és circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.

L’Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’organitza amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

L’Ultra Clean Marathon està organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. És possible gràcies al suport de patrocinadors com Urbaser, l’Obra Social “La Caixa”, Veritas i Driving Events, així com gràcies a Comexi patrocinador de l’etapa.

També cal agrair a les empreses i entitats col·laboradores globals de l’esdeveniment com l’Ajuntament de Barcelona, Albet y Noya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), la Federació Catalana de Ciclisme, la Federació Catalana de Vela, Exclusive Products, Juba, Nissan, Ocean52, Orbea, el Club de Caiac Pagaia, Sk Kayac Escola de Piragüisme i Vies Braves, així com als col·laboradors de cada etapa que en aquesta quarta són l’Ajuntament de Girona i Can Bo de Pau.