.

Javier Villamayor i Víctor Sánchez han comparegut avui davant la premsa per fer balanç dels Jocs. Foto: Tarragona21

El tsunami mediàtic crític amb els Jocs Mediterranis i l’aspecte pobre que han presentat moltes grades ha rebut la resposta de l’organització dels Jocs. Aquesta ha qualificat avui “d’èxit” els Jocs a partir del que li manifesten els comitès olímpics i les federacions nacionals, tot i que ha reconegut que volien que hi hagués més públic a les competicions. Altrament, les crítiques que s’estan produint des de diferents mitjans de comunicació per la imatge que s’estaria donant des de Tarragona obeiria “al clima de tensió polític” que es viu a Catalunya i que es va manifestar en la inauguració, amb xiulets al president de la Generalitat.

“Els Jocs no estan polititzats o no haurien d’estar-ho”, ha afirmat el comissionat dels Jocs, Javier Villamayor. Aquest ha mostrat el “desacord amb la intolerància amb cap  representant institucional i ho lamentem profundament” com va ser la xiulada al president de la Generalitat en la cerimònia inaugural. “Tarragona no vol que es xiuli les autoritats, però el cas s’escapa al comitè organitzador”.

Villamayor ha estat directe quan ha afegit que les crítiques que està rebent els Jocs se situen en el marc del conflicte polític que hi ha a Catalunya: “No és aliè res del que passa a Catalunya a les circumstàncies actuals. Si la situació del país és la que és, des d’una cerimònia (d’inauguració) a una competició o a qualsevol dispositiu de seguretat, tot això s’està analitzant amb unes determinades motivacions”, ha dit. És a dir, el tsunami crític tindria a veure amb la xiulada al president de la Generalitat, a la vinguda el rei o a la presència massiva de banderes espanyoles a la cerimònia inaugural.

Villamayor ha negat que s’estigui malmeten la imatge de Tarragona. Ni molt  menys pensem que estem davant una crisi reputacional ni que això sigui un desastre”.

Víctor Sánchez, director executiu del comitè organitzador dels Jocs Mediterranis, ha traslladat a la premsa el que els comitès i federacions consideren “un èxit” en instal·lacions, logística i recintes. Altrament, ha destacat que són els Jocs amb més participacio d’esportistes, molts d’ells apuntats a darrera hora per exigències de les seves federacions nacionals, i ha situat aquest tema en el principal problema organitzatiu, ja que s’ha produït un “rècord” de participació en 600 atletes més dels previstos.

Canviar la freqüència dels Jocs -de l’any 2017 al 2018- ha augmentat la participació d’equips perquè les federacions prefereixen acudir als Jocs Mediterranis passats dos anys de la darrera olimpiada (Rio 2016) que no un any, perquè encara és massa recent. “Són uns Jocs molt atractius per als participants, que estaven encantats a participar-hi.

Participació de grans esportistes

Sánchez ha qualificat també de “participació excepcional” la que està havent a nivell de grans noms i grans equips. “És l’edició que compta amb més medallistes olímpics d’uns Jocs Mediterranis”, de de Mireia Belmonte, Lydia Valentín o equips nacionals de natació absoluts..

Tant Sánchez com Javer Villamayor, comissionat dels Jocs, ha situat en “anècdotes” casos que han tingut molta repercusió mediàtica, com que no sonés un himne en el lliurament de medalles o que faltés un pal per enlairar una bandera. Altres, com la detenció per presumpta violació d’un atleta turc els han situat en un context que depassa la pròpia organització.

El nen atropellat a Salou

Villamayor ha afirmat que el nen de cinc anys atropellat a Salou per un conductor que duia un vehicle de Tarragona 2018 passarà a lanta i es troba en millor estat.

Els organitzadors han negat que s’hagin repartit entrades per poblar les grades i s’hagin obert portes al públic. Sánchez ha puntualitzat que “en alguns esports, com triatló, esgrima, halterofília o natació s’han omplert els recintes” i en altres, “no perquè són menys populars, perquè estan en fases prèvies o perquè els recintes són molt grans”. En tot cas, són “un problma recurrent dels Jocs Mediterranis”. Sánchez ha afirmat que a Almeria 2005 també es va produir aquests dalts i baixos, com passa sovint als Jocs Mediterranis d’altres poblacions. Al respecte ha afirmat que els Jocs es concentren actualment en només deu dies i en canvi han augmentat les disciplines a disputar, amb més atletes i en diferents poblacions, cosa que dificulta l’assistència del públic.

En tot cas, el punt crític que valora l’organització és el que els ha fet arribar els comitès olímpics i els federacions nacionals i aquest és “molt positiu”, destacant la modernitat de les instal·lacions de Tarragona.

Javier Villamayor ha afirmat que Tarragona “ha volgut que els Jocs se celebrin també al territori i no centralizar-ho tot, i poblacions petites han hagut d’afrontar competicions d’un nivell que mai havien viscut”. Villamayor ha agraït “molt especial” l’esforç que estan fent els 3.500 voluntaris i el personal de l’organització.

Sánchez ha afirmat que la valoració sobre venda d’entrades i balanç es farà el final dels Jocs, però ja ha avançat que “el Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani valorarà en assemblea si cal retallar disciplines esportives i com fer viables els Jocs per l’organització i els participants”.

J. Garcia