.

En acabar el plenari els nous tinents d’alcalde han rebut la vara institucional de mans de l’alcalde Pau Ricomà i els membres del nou govern s’han fet la fotografia oficial. Foto: Ajuntament

L’equip de govern de l’ajuntament de Tarragona ha vist tombada per l’oposició la seva intenció d’unificar les empreses municipals de Transports i d’Aparcaments. No ha estat en el punt de l’ordre del dia del plenari extraordinari d’aquest dimecres, que genèricament beneïa i santificava la fusió i ha estat aprovat folgadament, sinó en les dues juntes generals de les empreses respectives convocades immediatament després del plenari, que entraven al detall i havien de ratificar-la legalment. El detonant ha estat una esmena ‘in voce’ presentada per la portaveu del PSC, Sandra Ramos. La seva proposta, ratificada per la resta dels grups de l’oposició amb un resultat final de 14 a 13 en contra de l’equip de govern, ha aconseguit separar de la resta de punts que conformaven un únic paquet un de clau, la composició del consell d’administració de la nova empresa resultant. El secretari municipal ha reconegut que si no es ratificava avui caldria iniciar de nou el procés davant els inconvenients que presentarien previsiblement des del Registre Mercantil per registrar l’ens, la qual cosa significaria mesos de retard. Des de l’executiu s’ha acusat la resta de grups de “practicar la venjança política” i actuar amb una estratègia “coordinada de bloqueig en contra dels interessos de la ciutat”. I des de l’oposició se’ls ha replicat que cal negociar la composició de l’òrgan de direcció per evitar que torni a tenir un sobredimensionament dels partits que donen suport a l’alcalde, Pau Ricomà, com afirmen existeix a hores d’ara en els consells d’administració de la totalitat de les empreses municipals.

El pròleg d’aquest nou capítol del joc de les majories i minories s’ha viscut durant el ple. La fusió, presentada des de l’equip de govern com una mostra “d’eficiència i reducció efectiva de la despesa” (en paraules de Dídac Nadal) ha vingut avalada per la intervenció del socialista Pau Pérez. Ho ha fet recordant que “és una aportació de l’anterior mandat de Ballesteros” i que ja s’havien iniciat els treballs per dur-la a terme el 2015. Ara bé, també ha donat pistes del que passaria posteriorment quan ha reclamat que l’obertura del període d’al·legacions a la fusió “ha de permetre parlar amb tothom i no només amb la minoria de govern”, i reconèixer que “hem tingut la temptació de votar en contra pel descontrol del govern que l’està duent a terme”. Nadal ha negat la major en rèplica a Pérez (“si la van començar el 2015 i la signem el 2021 tard anem”) abans de veure com es ratificava el punt amb només les dues abstencions del PP.

El nus del relat ha tingut com a escenari la primera de les dues juntes generals, corresponent a l’empresa d’Aparcaments. El popular José Luis Martín ha encetat el foc reclamant la votació per separat dels quatre punts agrupats en un únic paquet (aprovació del projecte de fusió, dels balanços, el nou objecte social i el nomenament dels nous membres del consell d’administració). Ricomà no ho ha considerat, però no ha pogut posar fre a la presentació de l’esmena ‘in voce’ de Ramos, que obligava a votar a banda la composició dels òrgans de govern. El secretari municipal ha advertit dels problemes tècnics que sorgirien en cas que no fos votat a favor. Bàsicament el fet que el Registre Mercantil podria posar problemes a l’hora d’acceptar-ne la constitució de l’ens resultant perquè no hi figurarien òrgans directius, així com el retard que significaria deixar-ho tot aparcat ara. En aquest sentit ha posat l’accent en el fet que les fusions de les dues empreses es basen sobre els balanços tancats a 31 de desembre de 2020, i que tenen una validesa legal límit que culmina el 30 de juny. És a dir, tot just avui. No fer-ho ara implicaria haver d’esperar fins al tancament de l’exercici actual, i per tant tot plegat ja seria carn de debat l’any vinent.

Ricomà: “Portar-ho així al Registre Mercantil seria un rídicul històric”

A partir d’aquí, l’artilleria ha fet acte de presència des de les dues trinxeres. Ricomà ha reclamat que “siguem conscients del que estem fent. Seria il·lògic portar això al Registre Mercantil sense complir amb els requisits que ens demanen. Seria un ridícul històric i inacceptable”. L’alcalde ha intentat defensar per activa i per passiva que la proposta portada a votació “es basa en criteris tècnics” i ha afirmat que “la composició definitiva del consell d’administració ja la podrem negociar més endavant”. “No rebentem la feina de tants mesos -afegia-. Em sembla lamentable. Si volen jugar a això s’ho haurien de pensar molt, perquè fan un mal directe a la ciutat”, etzibava a l’oposició rememorant la intervenció dels seus portaveus “posant-se medalles” per com s’havia dut a terme la fusió durant el debat del plenari. “Sembla que vulguin atribuir-nos la paralització de la ciutat, quan en el fons és culpa seva”, exclamava a l’oposició

En la mateixa línia, la consellera de Junts, Elvira Vidal, ha mostrat la seva “sorpresa” i ha acusat els grups contraris de “posar pals a les rodes perquè estan ressentits. No estem pensant en Tarragona”. Finalment, el republicà Xavi Puig els ha demanat que “reconsiderin la seva posició, especialment a aquells partits que han tingut responsabilitats de govern”. El portaveu d’ERC els ha implorat que deixessin enrere “malestars estomacals i mala gestió emocional” perquè “aquest és un dels pocs punts de trobada entre l’anterior govern i l’actual”. I seguint el fil argumental s’ha preguntat “a què ve ara actuar en bloc en una actitud coordinada de bloqueig”.

Martín (PP): “No ens amenaci quan perd una votació, Es posa nervirós, i en perdrà algunes més”

La regidora d’ECP i ex-primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill, ha defensat que votar separadament el punt “és un tribut a la negociació” i que “no invalida ni qüestiona la fusió. No necessàriament la endarrereix” assegurava, i ha obert la possibilitat a debatre a fons la composició del consell d’administració aprofitant el període d’al·legacions d’un mes que hi ha després de la ratificació de la resta del paquet. Nadal ha replicat a la càrrega: “Miri al costat de qui estar, amb qui vota i quines polítiques aplica. És un bloqueig de ciutat, no li donem més tombs. Crec que no està al lloc on li correspon estar”. Mentre la no adscrita Sonia Orts atacava el flanc de la manca de la manca de proporcionalitat en el repartiment dels òrgans directius de les empreses municipals (“tots els governs s’han garantit la majoria i en l’anterior govern la desproporció era encara més gran”, reblava Ricomà), el popular Martin exigia al batlle que “no ens amenaci quan perd una votació. Es posa nerviós, i en perdrà algunes més”.

En el seu torn, Ramos ha negat cap bloqueig (“només cal veure que en el ple d’avui s’han aprovat tots els punts”), ha replicat preguntar-se perquè “tot el que fa el govern és positiu i el que fa l’oposició és per despit o ràbia” i ha acabat reconeixent que l’acció política d’avui pretenia “mostrar el desacord amb la manera que gestionen els consells d’administració. Vostès han decidit portar aquesta proposta en aquest format, i pressionar dient que si no s’aprova així s’acabarà el món, quan nosaltres simplement posem damunt la taula les nostres disconformitats”, reblava.

Més enllà d’aquest nou toc d’atenció a l’equip de govern, el ple extraordinari ha aprovat el modificatiu de crèdit que permet subvencionar directament des de l’ajuntament i no des d’EMATSA als Portants de l’Aigua de Sant Magí, i dotar de 150.000 euros (complementaris als 50.000 euros votats ja en el plenari de fa 12 dies) les obres de remodelació del Teatre Tarragona.

Tarragona, mercat d’habitatge tens

Finalment, Tarragona entrarà a formar part de les anomenades àrees de mercat d’habitatge tens després que aquest punt del ple hagi rebut el suport de 21 vots, per 4 en contra (PP i Cs) i dues abstencions (Sonia Orts i José Luis Calderón). Un figura derivada de l’aprovació a finals de l’any passat de la llei per a la contenció dels preus de lloguer per part del govern català, i que marcava Tarragona en el seu annex com un dels municipis que reunia les característiques.

Què és una àrea amb mercat d’habitatge tens?

Es consideren àrees amb mercat de habitatge tens on hi ha risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer assequible. Es a dir, que la càrrega per al pagament del lloguer superi el 30% de la mitjana dels ingressos familiars.

Què hi passa en aquestes zones?

  • El preu no pot augmentar respecte al contracte anterior –si va ser firmat en els últims cinc anys- i no podrà superar l’índex de referència de preus de la Generalitat.
  • Existeixen excepcions en cas d’obra nova, si existeix relació de parentiu o bé si la persona propietària és vulnerable.

Ricomà: ‘Tenim un nou cartipàs que reforça l’acció de Govern’

Tot just acabada la segona de les juntes generals, Ricomà ha lliurat aquest matí les vares als nous tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, que són per les conselleres Eva Miguel, Cristina Guzmán i Elvira Vidal. Amb el nou reajust al cartipàs, el conseller Jordi Fortuny passa a ser el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona. L’alcalde Ricomà ha remarcat que “el nou cartipàs reforça l’acció de Govern”. L’alcalde ha volgut destacar “la bona entesa i rapidesa amb què els dos grups municipals, CUP i Junts per Tarragona, ens hem entès per contribuir al Govern de la ciutat”.

L’alcalde també ha volgut assenyalar que el Govern format per ERC, CUP i Junts per Tarragona “és el més feminista de tota la història i es demostra en la seva representació, ja que compta amb 7 dones i 6 homes. Es tracta del Govern de la transformació i del canvi. Aquest Govern treballa i va endavant malgrat les pegues i els entrebancs que alguns li volen posar. Estem davant d’un canvi de fons que s’està notant i es notarà encara més amb l’entrada de les noves formacions polítiques”, de qui ha destacat l’oposició constructiva, responsable i exigent que han exercit fins a la seva entrada al Govern de la ciutat.

J.S. / Redacció