.

Imatge del ple de Salou celebrat aquest dimecres. Foto: Tarragona21

Imatge del ple de Salou celebrat aquest dimecres. Foto: Tarragona21

L’oposició a l’Ajuntament de Salou es mostra totalment en contra d’un esborrany del document de Codi de Bon Govern que ha promogut l’equip de govern i que va ser abordat per darrer cop aquest dilluns passat en Junta de Portaveus. Ciutadans, PSC, PP i ERC s’oposen al document perquè fixa que la candidatura més votada, “aquella que disposi de més representació i més suport social, sigui l’encarregada de formar i articular el govern”, segons diu el text.

També s’oposen a un altre article que diu així: “Respectarem la voluntat de la ciutadania i actuarem amb lleialtat política, comprometent-nos a assumir el codi de conducta política en relació amb el transfuguisme i aquells principis que descarten aliances polítiques que no respecten la voluntat popular majoritària de les urnes”, segons el document a què ha tingut accés Tarragona21.

Tants Ciutadans, el PSC, com el PP i ERC, consultats per Tarragona21, han manifestat la seva oposició a aquests articulats del document que alguns d’ells consideren “inacceptables”. Marta Cortés, portaveu de Ciutadans, afirma la seva oposició a una proposta “que no contempla la llei”. “Nosaltres no donaríem suport a una cosa que no contempla la llei”. La formació Guanyem també s’hi oposa.

Altrament, el portaveu del PSC, Antoni Brull, manté el mateix criteri: “La llei no diu en cap moment que hagi de ser la llista més votada la que governi, sinó que governarà qui pugui conformar majoria”. Al seu torn, el portaveu d’ERC, Alexandre Boquet, ha estat més contundent i ha qualificat d'”impresentable” el document, “especialment quan Pere Granados -l’alcalde- va guanyar una moció de censura amb el suport d’un trànsfuga”.

Marc Alarcón, regidor del PP que va ser present a la Junta de Portaveus, ha assegurat que fa un mes, l’alcalde va presentar l’esborrany, tema que va quedar aparcat fins que dilluns es va tornar a debatre. Alarcón ha afirmat que “l’alcalde està capficat que es respecti la llista més votada”. L’esborrany és rebutjat pels populars com a punt d’arrencada del debat.

Tant el PSC com ERC, el PP i Ciutadans demanen que “el punt de partida” per debatre el tema del bon govern “sigui el codi de la Federació de Municipis i Províncies”, que aborda temes com la transparència, la qualitat democràtica o la participació ciutadana, però no parla de la llista més votada. “Molñyts ajuntaments, siguin del color que siguin, ho han incorporat”.

En el cas que el document acabés presentant-se en votació en un plenari amb aquest articulat, PSC, PP i ERC votarien en contra i Ciutadans s’hi abstindria. Si aquesta abstenció suposés que s’hagués d’aprovar, Ciutadans “es repensaria el seu vot” per evitar que tirés endavant i votaria ‘no’.

ERC, al seu torn, demana un pas més i és abordar el Reglament Orgànic Municipal (ROM). ERC vol que es fiscalitzi també despeses com les dietes i quilometratge.

El plenari de l’Ajuntament de Salou està format per 8 regidors de CiU (FUPS), 4 de Ciutadans, 4 del PC, 2 del PP, 2 d’ERC i un de Guanyem. CiU (FUPS) governa en minoria.

Què diu el document

El document porta per títol ‘Codi de principis per a la transparència, la qualitat democràtica, i el bon govern de l’Ajuntament de Salou’ i inclou una declaració de principis de 21 articles. En el preàmbul afirma que “es considera convenient la redacció d’una sèrie de principis i el disseny d’instruments de govern, que contribueixin a consolidar pautes de comportament dels electes locals en nom de configurar una ètica pública comuna que eviti la mala gestió, desterri possibles actuacions corruptes, i al contrari serveixi per generalitzar les bones pràctiques”.

Així, l’objectiu del document “és fomentar la integritat, la transparència i la qualitat democràtica i el bon govern en l’actuació municipal”. Els electes locals “han d’exercir el seu paper amb una conducta honesta, sentit de la responsabilitat, voluntat de servei a la societat, transparència, eficàcia en la gestió i dedicació plena a les seves funcions públiques, amb un lleial compromís amb la ciutadania i el funcionament de la democràcia local”.

El document és considerat “obert” al debat entre les diferents formacions polítiques. El cas s’abordarà la setmana vinent de manera monogràfica en la Comissió de Serveis Interns.

J. Garcia