.

Cs, el PSC, el PPC i CSQP han carregat aquest dimecres de forma contundent contra JxSí i la CUP. L’oposició considera que els grups independentistes volen “trepitjar” els drets dels diputats, i dels ciutadans que representen, en invocar l’article 81.3 del reglament que permet l’alteració de l’ordre del dia i així incloure al ple la proposició de llei del Referèndum. Les queixes de l’oposició han arribat just després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi proposat primer votar la petició d’alteració de JxSí i la CUP al ple i una segona votació per entrar les lleis al ple en el tràmit de debat i votació final. Els portaveus parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa; del PSC, Ferran Pedret; del PPC, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez; i de CSQP, Joan Coscubiela, han qüestionat l’adequació legal de les lleis i del mecanisme per tramitar-les. “Decideixen fer saltar pels aires els procediments”, ha denunciat Pedret. Coscubiela ha advertit que s’estableix un precedent “gravíssim” i els ha acusat de voler “tapar la boca” a l’oposició, “desobeir la legalitat catalana” i situar les institucions en un “estat d’excepció”.

Amb contundència ha carregat el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela. Ha denunciat que JxSí i la CUP volen “tapar la boca” als diputats que discrepen del seu full de ruta, a les lleis vigents i al Consell de Garanties Estatutàries. El parlamentari de la coalició d’esquerres els ha acusat d’actuar a l’estil “‘bucanero'”: “Llei que no m’agrada, disparo i anul·lo”. Coscubiela ha advertit que no es tracta d’una “insubmissió” sinó de “desobediència a la legalitat catalana” i creu que tot plegat situa les institucions en un “estat d’excepció”. “Tenir una majoria no autoritza a suspendre els drets de les minories”, ha afegit un abrandat Coscubiela.

De fet, ha advertit als independentistes que respondre així “a la bunquerització del govern espanyol és un autoengany que dura hores i dies”. Així, ha pronosticat que, en tot cas, l’alteració de l’ordre del dia per aprovar aquestes lleis suposarà “trepitjar” els drets dels diputats i “desprestigiar a cotes impensables” el Parlament.

El diputat socialista Ferran Pedret ha advertit als independentsites que la “forma” és important en democràcia i ha reclamat que els textos legals s’adeqüin a les competències que fixa l’Estatut i la Constitució. Pedret ha avisat també que la proposició de llei de referèndum està “mancada de legitimitat d’exercici” i s’ha queixat que els dos grups independentistes pretenguin “fer saltar pels aires” els procediments parlamentaris amb l’objectiu d’aprovar les lleis. “Els drets dels diputats”, i per extensió de la ciutadania com a representants que en són, ha defensat, “no poden ser trepitjats d’aquesta manera”. En aquest context, ha assegurat que els “consta” que existeix un informe del secretari general i del lletrat major i ha demanat que se’n faci lectura.

Per part del PPC, el diputat i secretari general del partit, Santi Rodríguez, ha invocat l’article 88.1 sobre l’observança del reglament en considerar que no es podia incloure a l’ordre del dia una proposició de llei que havia estat admesa per la Mesa i publicada al butlletí del Parlament feia “escassos minuts” i atenent que “no compleix els requisits mínims” per ser debatuda. Ha invocat també l’article 82, que estableix que els diputats han de disposar de la documentació que se sotmet a debat amb 48 hores d’antelació, si no és que existeix un acord de la Mesa, que ha dit que no els constava. Irònicament, Rodríguez ha agraït la “preocupació” de Marta Rovira (JxSí) pels drets dels diputats però li ha replicat que “la millor garantia és el compliment estricte del reglament”.

Des de Cs, Carlos Carrizosa ha lamentat haver-se de dirigir a Carme Forcadell “com si fos la presidenta del Govern o de l’ANC” i que estigui “vulnerant un altre cop els drets de tots els diputats”. Sobre la petició concreta de JxSí i la CUP per sotmetre a votació la norma, el diputat taronja ha dit que el que s’intenta és “atropellar” els drets dels diputats però també “de tots els catalans que han votat a diversos partits polítics amb diverses sensibilitats” amb l’objectiu de “suplantar” la voluntat de tots per la d’una part.

Carrizosa ha criticat que es vol “alterar tot el procés legislatiu per evitar que hi hagi un veritable debat” i que el que realment s’està fent és l'”alteració de facto” de l’Estatut. “Al Parlament es pot debatre de tot però dins de la llei i amb respecte a la democràcia”, ha declarat. El diputat ha criticat que la cambra es converteixi en una “gestoria” de l’executiu de Carles Puigdemont i s’ha preguntat si volen aconseguir l’objectiu “a costa de suprimir els drets dels diputats que representen tots els catalans”. El diputat ha acusat les formacions independentistes d’estar “menyspreant i injuriant” la cambra legislativa i convertint-la “en un teatre”. “Estan convertint la cambra no en el Parlament de Catalunya sinó en el TNC”, ha declarat.

Picabaralla entre Forcadell i Espejo-Saavedra

Just després de la intervenció dels portaveus, el vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha demanat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, intervenir per una “qüestió d’ordre important” i apel·lant al seu càrrec institucional. Forcadell li ha negat el torn de paraula perquè considera que el seu càrrec com a vicepresident se subscriu a la Mesa. “El ple és sobirà, no hi és com a Mesa”, li ha advertit Forcadell en recordar també que ja s’ha expressat en les reunions de l’òrgan. “I el seu grup ja ha intervingut” al ple, ha conclòs Forcadell just abans de convocar la Mesa i la Junta de Portaveus.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */