.

.

TOTS 21

Pla general del director d’IMEX, Josep Terreros, de la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, de l’alcalde de Tarragona Josep Félix Ballesteros i del president del Port de Tarragona, Josep Andreu. Foto: Cambra de Comerç

La fira de negoci internacional IMEX, que se celebrarà per primer cop a Tarragona entre el 14 i 15 de juny, posarà el focus en el ventall de possibles negocis que ofereixen els països africans. Els empresaris tenen “grandíssimes oportunitats per invertir en tot tipus de sectors”, ha apuntat el director d’IMEX, Josep Terreros, en l’acte de presentació d’aquesta edició, que se celebrarà per primer cop al Tinglado número 1 del port tarragoní. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat l’aposta per la cooperació internacional i en la mateixa línia ha considerat que s’ha de generar “riquesa en origen”.

En el certamen hi participaran unes 500 persones, procedents de 33 països diferents i, segons els organitzadors, ja estan programades unes 300 reunions entre assessors, representants internacionals i el sector empresarial. A més, comptarà amb 36 conferències i quatre taules rodones.

La fira de negoci internacional IMEX- Tarragona, que inclou la 6a edició de l’Impuls Exterior, té previstes unes 36 conferències a càrrec d’una cinquantena d’experts i quatre taules rodones que tractaran la vinculació de les noves tecnologies amb els sectors agroalimentaris, la logística i l’expansió empresarial al continent africà. De fet, aquest serà un dels punts principals de les jornades. Segons Terreros, els països africans són un «lloc d’oportunitats tremendes per quan s’estableixi la classe mitjana» d’una població altíssima d’habitants i, en aquest sentit, recorda que fa anys que s’hi duen a terme missions empresarials, que haurien «d’anar més enllà i conèixer que hi pot encaixar en cada territori». Terreros és conscient del risc –un risc mesurat per les companyies asseguradores- que comporta invertir a l’Àfrica però, insisteix que «tots els sectors empresarials mesurats són susceptibles de tenir grandíssimes oportunitats de noves línies de negocis».

A més, des de la Cambra de Comerç de Tarragona han compartit aquestes necessitats empresarials i la seva presidenta, Laura Roigé, ha assegurat que així els hi han emplaçat els representants de Burkina Faso i Costa d’Ivori, reunits amb l’entitat darrerament. Per la seva part, el batlle tarragoní ha destacat que, amb el canvi de presidència de la comissió europea, «dissortadament» la problemàtica de les migracions estarà més marcada en l’agenda europea. Per aquesta raó i en relació amb el comerç internacional, Ballesteros ha remarcat que «el millor antídot és generar activitat i riquesa en origen». Segons recull l’Informe de Dades Estadístiques Comerç Exterior elaborat per la Cambra de Comerç, el pes de l’economia tarragonina al mercat internacional és quatre vegades més elevat respecte als darrers 20 anys. Les exportacions es van xifrar en 8.769 milions d’euros, el que representa un 15% més respecte el millor any fins llavors.

Per altra banda, el president del Port, Josep Andreu, ha celebrat que Tarragona sigui «el far de les exportacions» i que el certamen se celebri per primera vegada fora de Barcelona d’ençà que es fa a Catalunya -durant setze edicions l’ha acollit Madrid i en cinc ocasions la ciutat comtal entre altres comunitats.

Respecte a la nova política aranzelària del president dels Estats Units, Donald Trump, Andreu ha mostrat certa preocupació per tot allò que afecti l’economia productiva i ha dit que ara per ara no tenen «constància de cap crisi» de les empreses operadores a les instal·lacions portuàries però que «observaran de ben a prop les mesures».

ACN