.

El sistema redueix els terminis de les reparacions i permet que l’organització guanyi en autonomia en no haver de dependre de tercers per tal d’obtenir determinats recanvis

El sistema redueix els terminis de les reparacions i permet que l’organització guanyi en autonomia en no haver de dependre de tercers per tal d’obtenir determinats recanvis

La impressió 3D, tècnica que permet la fabricació d’objectes tridimensionals mitjançant addició de capes successives de polímer, ha estat incorporada al conjunt de tècniques i processos que L’Onada Serveis utilitza per a oferir el millor servei. Mitjançant el treball combinat del Departament d’Informàtica i els Serveis de Manteniment de l’organització, la nova tècnica s’està aplicant ja per a fabricar de manera autònoma, emprant materials biodegradables –el polímer que s’utilitza és àcid polilàctic, que s’obté a partir del midó de blat de moro, la iuca o la canya de sucre- i sense la intervenció de tercers recanvis que compleixen tots els estàndards de seguretat i resulten idonis per a realitzar reparacions al mobiliari i altres estris i eines dels quals se’n fa ús de manera quotidiana a les Residències i Centres de Dia de l’organització. Així, i de manera completament segura, es guanya en rapidesa i eficàcia a l’hora de realitzar les imprescindibles reparacions a les quals obliga l’ús quotidià d’equips i mobiliari.

En concret, i en aquesta primera ocasió en la qual la tecnologia d’impressió 3D s’ha aplicat per a donar resposta a una necessitat de manteniment, la impressora de la qual disposa el Departament d’Informàtica de L’Onada Serveis s’ha utilitzat per a fabricar una peça d’un llit de la residència L’Onada la Sènia –situada en les Terres de l’Ebre- que servirà per a reemplaçar una altra que, per l’ús, havia quedat inservible: “És una peça petita; però molt important, ja que si no està en estat òptim, el llit no pot utilitzar-se, perquè es tracta d’una peça la qual uneix dues de les parts de l’estructura del moble.

Després de detectar la situació, vam contactar amb el fabricant del llit i se’ns va indicar que no hi havia una nova peça disponible i el llit, per tant, havia de substituir-se per un de nou. Vam decidir llavors modelar la peça amb Autocad i fabricar-la nosaltres mateixos amb la impressora 3D de la qual disposem des de fa uns mesos. Durant els propers dies, i amb la peça ja fabricada, esperem que els Serveis de Manteniment dels quals disposem a l’organització puguin instal·lar-la. Amb això, donarem una nova vida a un moble que hauria hagut de quedar fora de servei de no ser per aquesta tècnica i podrà tornar a utilitzar-se, ja que la nova peça compleix amb els més exigents estàndards de seguretat. Hem guanyat temps, recursos i autonomia; perquè ara ja no depenem d’un proveïdor extern per a aquest tipus de petites reparacions. La impressió 3D obre un ventall de possibilitats que aprofitarem per a optimitzar l’ús dels recursos i oferir sempre el millor servei”, detallen des del Departament d’Informàtica de L’Onada Serveis.