.

Seu del Consell Comarcal del Tarragonès

L’Oficina d’Habitatge del Tarragonès apropa i facilita als ciutadans de la comarca l’assessorament i la gestió de serveis i ajuts relacionats amb l’habitatge. Aquest servei està integrat dins la xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge (OLH) mitjançant un conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de
Tarragona.

Aquesta oficina dóna servei a tots els municipis del Tarragonès, excepte als de Vila-seca i Tarragona, que compten amb una OLH pròpia, i al de la Canonja, al que si li dóna servei des de l’OLH de Tarragona.

L’Oficina d’Habitatge del Tarragonès realitza diversos tràmits dels programes socials, com la gestió d’expedients de prestacions puntuals i urgents al pagament de l’habitatge o la gestió d’ajuts permanents per al pagament dels lloguers.

En referència a aquests tràmits, un total de 4.917 persones van ser ateses durant l’any passat de manera presencial.
En aquest sentit, durant el 2016, l’Oficina d’Habitatge va tramitar un total de 884 expedients d’ajuts al lloguer, el que representa un increment del 37 per cent, respecte als tramitats l’any 2015.

Es tracta d’ajuts a fons perdut amb els que es fa front al pagament del lloguer de les unitats de convivència que tinguin ingressos baixos o moderats, a les que el cost de l’habitatge pot situar en risc d’exclusió social residencial.
Del total d’aquests expedients tramitats durant l’any passat, 240 eren de renovació i 644, de nova convocatòria.

Dades per municipis

Per municipis, Torredembarra és on es van tramitar més expedients (288), seguida per Salou (210), Roda de Berà (70), Constantí (69), Creixell (61), Altafulla (42) i la Poblade Mafumet (34).

Pel que fa a la tramitació de prestacions d’urgència especial, l’Oficina d’Habitatge del Tarragonès va detectar una reducció de les gestions realitzades durant l’any passat.

En aquest grup, s’hi inclouen els tràmits destinats a afrontar situacions d’emergència, amb la finalitat de possibilitar la permanència en l’habitatge per prevenir l’exclusió social que pot suposar la pèrdua de la residència habitual. En aquest sentit, es van tramitar un total de 36 expedients, una xifra lleugerament inferior respecte a l’any 2015, quan se’n van tramitar 43. La majoria d’aquests ajuts Consell Comarcal del Tarragonès feien referència a les quotes de lloguer (28), mentre que 6 corresponien a desnonaments i 2, a quotes d’amortització. Salou, amb 14, i Torredembarra, amb 13, són els municipis on s’han tramitat més expedients d’urgència especial.

La Borsa d’Habitatge

Un altre servei que presta la Oficina d’habitatge del Tarragonès és el de la Borsa d’habitatge, que gestiona el programa de mediació per al lloguer social d’habitatges desocupats a un preu assequible, mitjançant un servei d’assessorament i mediació entre els demandants d’habitatges de lloguer i els propietaris d’habitatges desocupats.

D’aquesta manera es facilita la formalització de contractes de lloguer amb un seguit de garanties i avantatges per a ambdues parts, alhora que s’incrementa el parc d’habitatges gestionat per les administracions públiques, amb l’objectiu de possibilitar l’accés a l’habitatge de la població amb ingressos més baixos.

Durant el 2016, es van signar 22 contractes nous de lloguer, en relació a habitatges que es van incorporar a la Borsa, la qual gestiona un parc d’uns 60 habitatges distribuïts per diferents municipis de la comarca.